Sadullah ÇAĞLAR


YAŞAMA VEDA EDEN SANATÇI VE AYDINLAR

Sadullah ÇAĞLAR


Ne demiş şair ‘Sevmişsen yaşamışsın demektir’. Her şey hayatı sevmekle başlar, yani insanı...

Bir gün tabiat ana kapınızı çalar ve doğa yasaları hükmünü yerine getirir, rüya bitmiştir ama yaşam devam etmekte. Yeni yıla girmiş olduğumuz 2024 yılında barış içinde yaşamı temenni ediyorum.

2023 yılında sevdiğimiz ve saydığımız pek çok sanatçı ve aydını kaybettik. Örneğin yazar Hıfzı Topuz, sinemamızın pek çok ünlüsünü seslendiren Mahfi Jeyan Tözüm ilk aklıma gelenler.

Yazar Hıfzı Topuz yüz yılın en önemli devrimi olan harf devrimini yani Arapçadan, Latin harflere geçişi yazdığı kitaplarla destekledi. Hıfzı Topuz Paris’te Unesco temsilcisi olarak ta görev yaptı.

Sinemada  ise geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Mahfi Jeyan Tözüm, sanatçı bir ailedendir. Tiyatro ile de uğraşan Tözüm zaman zaman seslendirme de yapmış, Türkan Şoray ve Filiz Akın gibi tanınmış sanatçıları seslendirmiştir.

Babası Necat Ayral ise 1950’li yıllarda İtalyan komedi filminde Toto’yu seslendirmişti. Biz Mahfi Jeyan Tözüm’ü geçmiş yıllarda Zeki Müren ile oynadığı beklenen şarkı filminde tanıdık. Onu ilk defa beyaz perdede bu film ile gördük ve hayran kaldık, kimdi bu güzel kız?

Yıllar önce Mahfi Jeyan Tözüm bir sinema dergisinde yaptığı söyleşide ‘Ben tiyatroda babam ile ilk defa İstanbul Şehir Tiyatrosunda efsane kadın Cahide Sonku’nun rol aldığı klasik eser Ekmekçi Kadın oyununda sahneye çıktım. Çok önceleri Cahide Hanımın filmlerini izlemiştim. Senede bir gün, Fedakar Ana bu filmlerden en çok etkilendiklerim idi.

Cahide hakkında gazetelerden onun cumhuriyet döneminin ilk kadın yıldızı olduğunu okumuştum. 1935 yılında senaryosunu Nazım Hikmet’in yazdığı ‘Aysel bataklı damın kızı’ filminde başrol oynadığını ve filmin köy gerçeği üzerine yapılan ilk film olduğunu okumuş etkilenmiştim.

Mahfi hanımın anılarından devam edelim ‘Bir gün 1952 yılıydı babam eve telefon açarak kızım bu akşam misafirimiz var hazırlık yap dediğinde Cahide Sonku’nun bize geleceğini öğrenmiş ve heyecanlanmıştım. Yemeğe Cahide kendi kullandığı lüks beyaz bir araba ile geldi. Üstünde beyaz bir manto vardı ve hafif makyaj yapmıştı. Mitolojideki güzel kadınlara benziyordu.

Babam masaya viski koydu, Cahide Rakı aldı. Sohbet anında Cahide bana birlikte film yapmayı teklif etti. Müzik ağırlıklı bir film olacağını söylediği filmde senaryo üzerine çalıştığını anlattı ve filmi Sami Ayanoğlu ile birlikte yöneteceklerini bana da önemli bir rol vermek istediğini söyledi. Rol arkadaşım ise henüz tanınmamış bir genç olan Zeki Müren olacaktı.

Beklenen Şarkı filminin hazırlık çalışmalarını Cahide Sonku anılarında şöyle anlatıyor: Zeki Müren henüz tanınmış değil fakat her Cumartesi radyoda konseri var ve eşim İhsan’a arkadaşları bu yeni bir ses diyerek Zeki Müren’i tavsiye etmişler.

Sonra bana Zeki Müren’i getirerek tanıştırdılar. Zeki bey bana daha önce sinema filminde hiç rol almadığını söyledi. Ama okul yıllarında Bursa Halkevinde tiyatro çalışmalarında Şekspir’in eserlerinde rol almış.

Fakat ben bu genci önemsemedim. Sonra bir kokteylde Başbakan Adnan Menderes ile karşılaştım. Menderes bana ’Cahide Hanım film çalışmalarınız nasıl gidiyor ‘ diyerek filmlerimi izlediğini ve özellikle Vatan ve Namık Kemal filmindeki rolümden etkilendiğini söyledi. Ben de Menderes’e yeni bir müzik ağırlıklı film üzerine çalışma yapıyorum dedim. Menderes bana ’Cahide Hanım, arkadaşlar yeni yapacağın filmde bir genç sese rol vermeni istediler, bu yeni sese fırsat tanıyın’ diyerek Zeki Müren’i tavsiye etti.

Peki ben de bu genç sanatçı ile ilgileneceğim diye söz verdim.

Beklenen Şarkı filminin senaryosu üzerine çalışırken bu filmin ses getireceğine inanıyordum.

Sonuçta Beklenen Şarkı filmi çok sevildi ve film eleştirmenlerinden olumlu not aldı ve Cahide Sonku’nun yönettiği en iyi film derdiler. Film gişe rekorları kırdı. En önemlisi Zeki Müren Beklenen Şarkı filmi ile şöhrete ulaştı.

Süreç içinde Cahide Hanımın film şirketi bir yangın ile kül olur ve Cahide yoksulluğa düşer ama Zeki Müren onun sayesinde şöhret olmasına rağmen Cahide’yi hiç aramaz. Beklenen Şarkı filminde rol arkadaşı olan Mahfi Hanımı da aramaz maalesef. Mahfi hanım babası gibi yoksul bir tiyatro oyuncusu olarak yaşamına devam etti. Beklenen Şarkı filminin güzel oyuncusu Mahfi Jeyan Tözüm’ü ve Cahide Sonku’yu unutmak mümkün değil, onlar anılarımızda hep yaşayacak.

Not: Ayla Algan ı kaybettik, sanat dünyasından sevilen bir yıldız kaydı.