Halit KATKAT


İletişim ve Haberleşme Özgürlüğü

Halit KATKAT


Günümüzde haberleşme ve iletişim yüzyıl önceye göre çok gelişmiştir. Cep telefonundan, dünyanın herhangi bir yeriyle sözlü, görüntülü ya da yazılı olarak saniyeler içinde haberleşebilirsiniz. Bu size bir özgürlük olarak gözükebilir. Yine bir TV kanalı açar görüşlerinizi 24 saat kesintisiz dünyanın öbür tarafına yayınlayabilirsiniz. Buna gücünüz yetmezse cep telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan bir Youtube kanalı oluşturup istediğiniz doğrultuda yayın yapabilirsiniz. Çeşitli medya platformlarından haberleşme yapabilirsiniz. 

Bunlar kulağa hoş geliyor değil mi? 

Peki bu özgürlükler bu kadar kolay ve basit mi?

Tesla, elektriğin kablosuz naklini gerçekleştirirken bütün evlere bedava enerji vermeyi hayal etmişti. Ama bugün Tesla’nın yöntemiyle çalışan cep telefonlarıyla haberleşmeyi medya patronları sermayelerini büyütmek için kullanıyor. Gazete ve yayın organlarının yüzde 90'ı iktidarın yönetim ya da denetiminde. Ayrıca kendi sermayesiyle kanal açan ya da Youtube kanalı açan da özgürce gerçekleri yayınlayamıyor. Daha önce Hayat TV ve birçok TV kanalı RTÜK tarafından kapatılmıştı. İşte son örnek Halk TV. Önce haber yayınlayan gazeteciler gözaltına alındı. Sonra ne olduysa Kayda Geçsin programını yayınlayan gazeteciler istifa etti.

Elbette kanallar sermayenin elindeyse suyu kendine ve yandaşlarına akıtacaktır.

Kullandığımız bütün haberleşme ve iletişim sistemleri büyük sermayedarların elinde…

Başka bir örnek: Ukrayna'ya Starlink uydu internet hizmetleri sağlayan Elon Musk, X sosyal medya hesabından "Starlink sistemim Ukrayna ordusunun bel kemiği. Eğer onu kapatırsam tüm cephe hatları çöker." paylaşımı yaptı. Dikkat edin, bir devleti tehdit eden bir devlet yetkilisi değil Trump’ı destekleyen bir tekel imparatoru… Ülkesinin güvenliğini emperyalist tekellerin sağladığı bir ülke nasıl bağımsız olabilir? Üstelik Starlink'i kapatma açıklamalarını eleştiren Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski için de "Sessiz ol, küçük adam" ifadesini kullanarak aşağılıyor.

Ama işler her zaman emperyalistler için tıkırında yürümüyor. X sosyal medya platformunun sahibi Elon Musk, geçen günlerde X'te yaşanan sorunun "siber saldırı" kaynaklı olduğunu söyledi. Daha önce de benzeri saldırlar olmuştu. Yani bu iletişim sistemleri her an kesilebilir nitelikte.

Kapitalist sistem ne kadar kendini korumak için önlemler alırsa alsın her zaman bir sistem açığı olacaktır. İşçi sınıfı mücadelesinde bu açıktan yararlanmasını bilmelidir. Çarlık Rusya’sında devrimci çalışmadan bir örnek vermek istiyorum. Çarlık Rusya’sında haberleşme aracı olarak sadece gazeteler vardı. 1900 Yıllarında Lenin’in yönetiminde çıkarılan Iskra (kıvılcım) gazetesi yayınlandığı her gün dağıtım başlar başlamaz polis haber alır matbaa basılıp gazetelere el konulurdu. Sonra polis baş edemeyince matbaaya “her baskı çıkınca bize bir nüsha getireceksiniz, yayınlanması uygunsa izin vereceğiz” diye emir verdi. Devrimciler şöyle bir yöntem buldular: Yaşlı bir kuryeyi görevlendirdiler. Yaşlı adam gazeteyi polis merkezine götürünceye ve polis matbaaya gelinceye kadar devrimciler gazeteleri bütün fabrikalara dağıtmış oluyorlardı. Bildiri dağıtmak da yasaktı. Bunun için de bildirileri külah yapıp içine leblebi doldurup seyyar satıcı olarak fabrikaların önüne götürüyorlardı. İşçiler leblebileri alıp yedikten sonra bildirileri okuyorlardı. Bunları şunun için anlattım gazetecilerin gözaltına alınıp gazete ve yayın organlarının kapatılması ile işçi ve emekçilerin gerçekleri öğrenmesinin önüne geçilemez. Her zaman bir yol bulunur. Ama işçi sınıfı iletişim iş kolundaki emekçilerin de sınıf sendikalarını kurmaları bu bakımdan çok önemlidir.