Yabancıya KDV´siz kaç konut satıldı?

konut satışında CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, yabancılara konut ve işyeri satışında KDV istisnasının kaldırılmasını öngören kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı´na sundu.

SİYASET 15.05.2022 11:01:23 0
Yabancıya KDV´siz kaç konut satıldı?

2017 yılında getirilen istisna ile Türkiye´de yerleşik olmayan yabancı uyruklu kişi ve kurumlara ilk teslim olarak yapılan gayrimenkul satışlarına KDV istisnası getirildiğini hatırlatan milletvekili Güzelmansur, ancak o tarihten mart ayına kadar bayancılara satılan 215 bin 545 konuttan kaç tanesinin yabancıya KDV´siz satıldığının açıklanmadığını kaydetti.

Güzelmansur, “Dolayısıyla yabancıya konut ve işyeri satışlarında feragat edilen KDV miktarı muamma, ancak milyarlarca lira olduğunu tahmin etmek zor değil” dedi. Türkiye´de bir konut krizinin yaşandığını aktaran Güzelmansur, ev fiyatları yükseldikçe konuta ödenen KDV´nin de yükseldiğini, Türkiye´de yerleşik olmayan yabancıların ise ilk konut ve işyeri edinimlerinde vergi ödemediklerini vurguladı.

Güzelmansur, “Vatandaşlarımız yüksek oranlarda KDV öderken, Türkiye´de yerleşik olmayan yabancılar ilk konut ve işyeri edinimlerinde vergi ödemiyorlar. Düne kadar 250 bin doların üstünde konut, işyeri alanlara Türk Vatandaşlığı da yanında hediye edildi. Bu ne millî, ne vicdani ne de adildir” değerlendirmesini yaptı.

Güzelmansur, TBMM Başkanlığına sunduğu 3 maddelik yasa teklifi ile 3065 yasılı KDV yasasının 13. maddesinin (i) bendindeki yabancıya işyeri ve konut satışını düzenleyen ifadenin kaldırılmasını talep etti.

Anahtar Kelimeler: Yabancıya konut satıldı

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10743,2%1,17
  • DOLAR

    40,66% 0,07
  • EURO

    46,42% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4305,31% 0,14
  • Ç. ALTIN

    6928,30% 0,00