Ünsal: Okullar çocuklara farklı kültürleri tanıtan ortamı sunmalı

Ünsal: Okullar çocuklara farklı kültürleri tanıtan ortamı sunmalı

Eğitim Sen İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Ünsal, Yılbaşı ve Noel kutlamalarının yasaklanmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Eğitim Sen İskenderun Şubesi Başkanı Ünsal, yeni yıla sayılı günler kala il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri tarafından okullara gönderilen yazılarla, ‘Yılbaşı ve Noel’ adıyla kutlama yapılmasının ‘kültürel değerlere aykırı olduğu’ gerekçesiyle yasaklandığını belirttiği yazılı açıklamasında şunlara yer verdi: “Burada yapılmak istenen uzun süredir yerli, milli ve manevi değer söylemleri üzerinden tek tipleştirme ve siyasi iktidarı kendine benzeştirme uygulamalarını devam ettirmektir. Söz konusu yasak kararı ile ‘milli, manevi ve ahlaki değerlere’ dayalı uygulamaların toplumsal yaşamın her alanına yaygınlaştırılması söz konusudur. Ülkemizde halklar ve inançlar bakımından çok farklı kültürlerin bir arada yaşama gerçekliğini göz ardı eden bu gibi uygulamalar, çok kültürlü bir dünyada herkesin kendi değerlerini yaşamasının önünde ciddi tehditler oluşturmaktadır. Okullar çocuklara farklı kültürleri tanıtan, demokratik ve laik bir eğitim ortamı sunmalıdır. MEB’in bu kararı, eğitim sistemini dar bir ideolojik çerçeveye sıkıştırmanın başka bir adımıdır. Yılbaşı kutlamaları, hiçbir milli ve manevi değerle çelişmeyen, tamamen evrensel ve kültürel etkinliklerdir. Bu kutlamalar tüm dünyada umut ve dayanışma sembolüdür. Milli ve manevi değerlere vurgu yapılarak aslında tek tip bir düşünce dayatılıyor. Hangi milli değerimiz, ağaç süslemek ya da yeni yıl umudu taşımakla çelişiyor? Eğitim sistemi içerisinde evrensel değerleri ve farklı kültürleri tanımaları gereken çocuklar, bu gibi yasakçı uygulamalarla her geçen gün daha dar bir kalıba sıkıştırılıyor.”

Eğitim Sen, kararın geri çekmesini istedi

Ünsal, uygulamada olan öğretim programlarının, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 2. maddesinde ifade edilen “Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçları” ile “Türk Millî Eğitiminin Temel İlkelerinin” esas alınarak hazırlandığı belirtilen açıklamasına şöyle devam etti: “Böyle bir madde, yukarıdaki yasada ifade edilen ‘Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz’ ilkesi açısından da sorunludur. Bu yasak kararı bazı öğrencilerin kendi değerlerini yaşamalarının önünde engel oluşturmaktadır. Eğitim sistemi değerleri kazandırma amacı çerçevesindeki işlevini, öğretim programlarını da kapsayan eğitim programıyla yerine getirir. Türkiye çok kültürlü bir yapıya sahiptir. Okullarda kazandırılması amaçlanan bilgi, beceri, tutum ve değerlere yön veren eğitim programlarının, bu gerçekten bağımsız olarak oluşturulması ve uygulanması kabul edilemez. Her okulda farklı dil ve inanca sahip öğrenciler varken, onların bu değerlerinden bağımsız bir eğitim programının uygulanması, öğrencilerin okula yabancılaşmasına ve inançlar arasında da ayırımcılığa neden olacaktır. Eğitim Sen olarak, herkesin kendi kültürel değerlerini özgürce yaşaması gerektiğine inanıyor, MEB’in bu yasak kararını geri çekmesini istiyoruz.”



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9249,9%-0,61
  • DOLAR

    38,46% -0,03
  • EURO

    43,67% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4105,32% 0,01
  • Ç. ALTIN

    6606,04% 0,00