“Tuzu azaltarak gelişecek hastalıklar önlenebilir”

Mevcut risk faktörlerini önlemek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Kasım 2011 yılında ‘Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı´nın başlatıldığını belirten Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin Yılmaz, “Unu

GÜNCEL 15.03.2018 10:24:30 0
“Tuzu azaltarak gelişecek hastalıklar önlenebilir”

 

Program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacıyla Dünya Tuza Dikkat Haftası etkinlikleri yapıldığını hatırlatan Dr. Yılmaz, haftanın 12-18 Mart tarihleri arasında bu yıl, “Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu' (#5yol5gram # tuzuazaltmanın5yolu') teması ile gerçekleştirileceğini bildirdi. Yılmaz, yazılı açıklamasında Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu ile ilgili adımlarını şöyle özetledi: “Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz limon ve sarımsak gibi besinler kullanın. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha fazla taze sebze ve meyve tüketin. Unutmayalım ki damak tadımız için önemli olan tuzun azaltılması uzun vadede sağlığımız için büyük katkılar sağlayacaktır.”
Tuz kısıtlamasına çocukluk hatta bebeklik döneminde başlanmasının ileriki yıllarda gelişecek hastalıkları önleyeceğine de dikkat çeken Dr. Yılmaz, tuzun azaltılmasının kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskini azaltmada sadece en kolay yol değil, maliyeti etkin ve etkili bir müdahale olduğunu kaydetti. Yılmaz, şu değerlendirmeyi yaptı: “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından günlük tuz tüketim miktarı 5 - 6 gr. olarak belirlenmiştir. Ancak ülkemizde ortalama tuz tüketimi 18 gr. bulmaktadır. Fazla tuz tüketiminin sıklıkla neden olduğu hastalıkların başında kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalıkları, gastrit, kanserler, kemik erimesi ve böbrek hastalıkları gelmektedir. Ayrıca fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını da arttır, bu durumun kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur, kemiklerden kalsiyum kaybının artışının da osteoporoz ve kemik kırılma riskini arttırmaktadır.”

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10737,21%-0,06
  • DOLAR

    40,67% 0,08
  • EURO

    46,45% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4308,19% 0,21
  • Ç. ALTIN

    6915,25% -0,19