Talin Azar’dan ikinci roman: Ev-İskenderun Sancağı 1934

2017 yılında yayınlanan Kuklacı’nın ardından Talin Azar’ın “Ev: İskenderun Sancağı, 1934” romanı İstos Yayın’dan çıktı.

HATAY 5.08.2023 19:34:00 0
Talin Azar’dan ikinci roman: Ev-İskenderun Sancağı 1934

Sadet Berkyürek/Arsuz

Kuklacı’nın yazarı Azar, kitabının imza ve söyleşiyi, romanın da geçtiği mekanda, Sayek Evi’nde, Arsuz’da gerçekleştirdi.

Cumhuriyet’den Berat Günçıkan’la 1988’de söyleşi için kapısını çaldığımız evin yeniden bahçesindeydik. Basamakları, sahili, limon ağaçlarıyla romanın mekan kahramanı olan evin avlusunda... 1934-1940 dönemi yaşanmışlığındaki ev, bu kez kuzenler, dayılar, arkadaşlarının çevrelediği Talin Azar’ın imza ve kitap satışı etkinliğinde buluşturdu.

Arsuz, İskenderun, Paris, Beyrut, aşk, dönemin baskın-egemen yapısını temsil eden aile, ilhak, kent hafızası…

Arsuz; “Anadolu, Bizans, Helenistik, Levanten, Arap, Fransız, Rum, Ermeni, Alevi ve nicesi…”

1930’lar… 2. Dünya Savaşı’nın ayak sesleri buradan da duyuluyor…

Yılların birbirine bir adım kadar uzak olduğu bir atmosferde, büyük aşklar, büyük hayal kırıklıkları büyük tedirginlikler...

Okuru 1930’ların İskenderun, Arsuz, Beyrut ve Paris’i arasında dolaştırıyor. Bir dönem romanı mı, ilk kez bu kadar içerden, adeta ailenin mahremiyetinden bir inceleme mi, Sen de Gitme Triandafilis’le aynı dönemle örtüşen bir tanıklığa yeni kapı mı?

Talin Azar, peyzaj mimarlığı ve çevre yönetimi uzmanı. Bir söyleşide, “Mekan araştırmaları için kullandığım eski haritalar, arşivler, sözlü, yazılı tarih anlatıları, biyografi çalışmaları benim için her zaman hikaye zenginliği içeren unsurlar oldular” diyor. İşte o Ev, 1930’lardan bugüne bir hafızayı da günümüze taşıyor. Ve o ev gerçek, Arsuz’da, ayakta.

EV, bir aile hikayesi, bir mekan ilişkisi, kapalı bir dönemin penceresi…

İskenderun’a modernizmin elinin henüz değmediği dönemlerinin mekanlarını kitabın satırlarından seçerek ayırdım. Kiliseleri, camileri, otelleri, lokantaları, konsolosluk binalarıyla İskenderun’u… Hele de 6 Şubat depreminin yıkımınınaardından o mekanları kentin içine yeniden yerleştirdim.

Arsuz’da ise her bir karakteri bugüne uzanan ilişkileriyle takipteydim. Dedim ya hayli içerden bir göz…

Roman boyunca tutkularının gelgitlerindeki Paul ve Maryse Hilz’le İskenderun sokaklarındaydım adeta. Maryse, satırlar ilerledikçe bir roman kahramanı olmaktan çıkıp tarihi kimliğe dönüşüyor.

Arkaplanda varlıklı gayrimüslüm aile üzerinden 10 günlük bir tarihsel karşılaşmanın incelemesi. Havacılık tarihi içinde bir kadının varoluş öyküsü. O Ev, okur için de artık herhangi bir mekan olmayacak. 

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10619,00%1,26
  • DOLAR

    40,58% 0,01
  • EURO

    46,38% -1,05
  • GRAM ALTIN

    4270,58% -1,59
  • Ç. ALTIN

    6924,72% -0,40