'Şarbon bakterisi 100 yıl canlı kalabilir'

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ve Hatay Kent Konseyi işbirliği ile halk sağlığını ctehdit eden şarbon hastalığı ile ilgili konferans düzenlendi.

Antakya/SES

Antakya´daki HBB Meclis Salonu´nda düzenlenen konferansa Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Maden, Hatay Kent Konseyi Başkanı Nevide Kimyon, HBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mehmet Bozkurt da katıldı. Konferansın konuşmacıları ise Mustafa Kemal Üniversitesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Ortopedi ve Tramvatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aydıner Kalacı, MKÜ Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Elmalı, Halk Sağlığı bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tacettin İnandı oldu.

'Et tüketerek ve hayvanla temasla bulaşır'
Prof. Dr. Kalacı´nın moderatörlüğünü yaptığı konferansta konuşan Prof. Dr. Elmalı, şarbon hastalığının en çok koyun, keçi ve sığır gibi hayvanlarda göründüğünü anımsattı. Mezbahalarda kesilmeyen etlerin kesinlikle tüketilmemesi konusunda yöre halkını uyaran Prof. Dr. Elmalı, “Bu mikrobik hastalığın etkeni bacillus anthracis isimli bakteridir ve dezenfektanlara karşı oldukça dirençlidir. Bu bakteri toprakta, merada ve sularda 50-60 hatta 100 yıl canlı kalabilir. Sadece hayvana temas ya da etini tüketmek ile bulaşır, insandan insana bulaşmaz. Şarbon hastalığı taşıyan hayvanların mutlaka yakılarak ve üzerine kireç dökülerek imha edilmesi gerekir' dedi.

18. yüzyılda ortaya çıkan hastalık
Şarbon hastalığının ilk olarak 18. yüzyılda ortaya çıktığını anlatan Prof. Dr. İnandı ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Hayati öneme sahip olan şarbon mikrobu, mide, bağırsak ve akciğerlerinde tutunabiliyor. Deri şarbonu, sindirim sistemi şarbonu, solunum sistemi (akciğer) şarbonu olarak çeşitli türleri var. Hastalıklı hayvanın etinin yenmesi ya da teması ile bulaşan bu hastalığın tedavisi aşı ve antibiyotik ile mümkündür. En çok veteriner hekimler, kasaplar, hayvancılıkla uğraşanlar, mezbaha ve laboratuvar çalışanlarına bulaşır. Bu tehlikeli hastalık en etkili biyolojik silahlardan biridir.'
HBB´den yapılan yazılı açıklamaya göre, konferansın açılışında konuşan Kimyon, şarbon hastalığının ne olduğu, nasıl bulaştığı ve hastalığa karşı alınabilecek önlemler ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla konferansı düzenlediklerini ifade etti.



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9461,96%0,67
  • DOLAR

    38,92% 0,13
  • EURO

    44,08% 0,05
  • GRAM ALTIN

    4141,75% -0,02
  • Ç. ALTIN

    6682,50% 0,32