Santralin zemininde ´çatlak´

Atal, Temmuz 2016´daki keşifte dile getirdiklerini söyledi

GÜNCEL 10.05.2019 11:47:59 0
Santralin zemininde ´çatlak´



Akın Bodur/İskenderun
Erzin, Dörtyol, İskenderun, Antakya ve Samandağ´daki çevre koruma derneklerinin de üyesi olduğu Doğu Akdeniz Bölgesi Çevre Dernekleri (DAÇE), mersin´de yapımı süren Akkuyu Nükleer Santrali´nin temelinde çatlak oluştuğunu ve çatlak oluşan bölümlerin kırılarak, yeniden beton düküldüğünü ancak yine çatlaklar oluştuğunu ifade etti. Akkuyu Nükleer Santralinin, her 10 bin yılda bir 7 şiddetinden büyük yıkıcı deprem olan bölgede inşa edildiğini belirten Atal, bölgede, son 17 bin yıldır büyük deprem olmadığını, bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini belirtti.

Akkuyu, 10 bin yılda büyük deprem yaşanan deprem bölgesinde
Konunun gazetelere de haber olduğunu ifade eden DAÇE avukatı İsmail Hakkı Atal, 'Akkuyu Nükleer Santrali ÇED raporunun iptali için açılan Danıştay 14. Daire -2014/11695 E. sayılı davanın 11 temmuz 2016 tarihinde yapılan keşfinde, davacılardan Türkiye Barolar Birliği vekili olarak katılmıştık. Keşiften önce beyanlarını sunarken, nükleer santral sahasında zeminin altının boş olduğunu, buradan örnek alınması gerektiğini ve 2009 yılında DAÇE olarak bölgede yaptığımız çalışmada köylülerin ifadelerini aktardık. Büyükeceli köylülerinin ilk lisansı 1976 yılında alınan nükleer santral sahasında 1983 yılında zemin etüdü yapan taşeron firmanın işçileri olarak çalışırken zemine tonlarca çimento basıldığını ve çimentonun zemine basıldığı yerden 150 metre ötede denizden çıktığını söyledik' açıklamasını yaptı. Keşif sırasındada Çukurova Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Hasan Çetin´in 2001 yılında TÜBİTAK kongresinde sunduğu akademik çalışmada, Akkuyu Nükleer Santral sahasının ´aktif bir fay hattı olan Kuzey Anadolu Ecemiş Fay hattının bitim noktasının 30 kilometre batısında olduğunu; ilki 38.000 yıl önce, ikincisi 28.000 yıl önce ve üçüncüsü 17.000 yıl önce olmak üzere her 10 bin yılda bir 7 şiddetinden büyük yıkıcı deprem olduğunu, son 17.000 yıldır deprem olmadığı için tekrarlama periyodu 10.000 yıl olan bölgede, enerji birikiminin olduğunu ve bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini de ifade ettik. Bu bilimsel çalışmayı da mahkemeye sunduk. Deliller ve taleplere rağmen mahkeme ve 15 kişilik bilirkişi heyeti 11 Temmuz 2016 tarihli keşifte zemin etüdü yapmak için bir örnek almadı. İşletildiği takdirde her an hükleer bir felakete açık zemini dayanıksız, karstik yapıdan oluşan Akkuyu Nükleer Santrali projesi Türkiye için büyük tehdit oluşturmaktadır ve bin an önce vazgeçilmelidir' dedi.
DAÇE avukatı Atal, Adana Barosu, DAÇE, Adana Tabip ve Ziraat Mühendisleri Odası olarak, Akkuyu Nükleer Santralinin önlisansının iptali için açtıkları davanın Ankara 12. İdare Mahkemesi 2018/1553 E., lisans iptali için açtıkları davanın da Ankara 12. İdare Mahkemesi 2018/2301 E. sayılı dosyalarla devam etttiğini de anımsattı.

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10642,60%-0,43
  • DOLAR

    40,53% -0,48
  • EURO

    47,61% -0,42
  • GRAM ALTIN

    4352,92% -1,37
  • Ç. ALTIN

    6999,67% -0,32