Samandağ’da ‘enkaz’ süreci tartışıldı

Dökülen molozlar Samandağ’da enkaz kaldırma, taşıma ve depolama süreçlerinde yaşanan ve etkileri uzun zamana yayılacak halk sağlığı, çevre kirliliği ve yaşam alanlarının tahribine yönelik sorunlar tartışmaya açıldı.

HATAY 10.04.2023 11:16:00 0
Samandağ’da ‘enkaz’ süreci tartışıldı

Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, Metalurji Yüksek Mühendisi Prog. Dr. Cemalettin Küçük, Gıda Müdendisi Bülent Şık, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Engin Çörüşlü, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Başkanı, Çevre Mühendisi Ali Çiftçi, Hatay Barosu Çevre ve Kent Kons. Başkanı Av. Ecevit Alkan, Cafer Firan, Mehmet Karakuş ve Levent Büyükbozkırlı’nın gerçekleştirdiği bilgilendirmede bölgede enkaz kaldırma, taşıma ve depolama süreçlerinde yaşanan ve etkileri uzun zamana yayılacak halk sağlığı, çevre kirliliği ve yaşam alanlarının tahribine yönelik sorunlar ele alındı. 

Toplantının ardından molozların döküldüğü alana yürüyüş gerçekleştirilirken alandaki basın açıklamasını Hatay Ekoloji Platformu üyesi Dr. Demet Parlar okudu. 

Parlar, kaldırılan enkaz ile birlikte bu yıkımlara, başta kanserojen asbest tozu olmak üzere zehirli enkaz tozlarının ve toksik kimyasalların yol açacağı sağlık sorunlarının eklendiğine dikkat çekti. Parlar, “Enkazlar tüm uyarılara rağmen deprem bölgelerinde inanılmaz bir hızla kaldırılmaktadır. İnşaat rantının önünü açmak için gösterilen bu aceleciliğin yaratacağı büyük tehlikeler göz ardı edilmektedir. Oysa deprem bölgesinin acil ihtiyaçları gıda teminidir. Nitelikli geçici barınmadır, halk sağlığı hizmetleridir. Tarım alanlarına, meyve bahçelerine, yol kenarlarına, çadır kentlerin yerleşim yerlerinin bulunduğu alanların hemen yanına, su havzalarına, vadilere dökülen enkazlar hem halk sağlığını tehdit etmekte hem de doğal miras alanlarını zehirlemektedir. Bu süreç bölgede yaşayan tüm canlıların sağlığını olumsuz etkileyecektir. Havanın, yer altı ve yerüstü sularının, toprağın ve besinlerin zehirlenmesine yol açan tüm bu işlemler, “Hafriyat ve Yıkıntı Atıkları Yönetmeliği ile Asbestle Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Yönetmeliği” yok sayılarak yapılmaktadır. Emek, meslek, ekoloji örgütlerinin, bilim insanlarının ve yerel halkın bu konuyla ilgili uyarıları ve talepleri de dikkate alınmamaktadır” dedi.
 

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10743,2%1,17
  • DOLAR

    40,66% 0,07
  • EURO

    46,42% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4305,31% 0,14
  • Ç. ALTIN

    6928,30% 0,00