Sağlık çalışanlarına diyabet eğitimi verildi

Sağlık çalışanlarına diyabet eğitimi verildi

Hatay Kamu Hastaneler Birgili Genel Sekreterliği´ne bağlı devlet hastanelerinde diyabet hemşiresi, diyetisyen, eğitim hemşiresi ve servis hemşirelerine Diyabet Eğitici Eğitimi gerçekleştirildi.

 

Hatay Kamu Hastaneleri Birliği´nde eğitim ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, Diyetisyen Bahar Tümkaya, Diyetisyen Süleyman Gündüz, Diyabet Hemşiresi Sevilay Kuru ve Eğitim Hemşiresi Ayfer Düzgün tarafından üç gün süren eğitimin ilk gününde; Ortopedi ve Beyin Cerrahi servisinde çalışan hemşirelere insülin kullanımı, insülin tedavisi ve insülin saklama koşulları hakkında eğitim verildiği belirtildi.
Diyabet hemşireleri tarafından düzenlenen eğitimin ikinci gününde ise hastanenin çeşitli servislerinde tedavi görmekte olan diyabet hastalarına yönelik bilgilendirme yapıldı. Eğitimin son gününde de yapılan etkinlik ve bilgilendirme ile hastalara hipoglisemi, hiperglisemi, diyabette beslenme ve egzersiz, ayak bakımı, insülin ve ilaç kullanımı konularında soru- cevap yöntemi ile eğitim tamamlandı.

“Eğitim diyabetin temel taşıdır”
Diyabetin dünyada ve ülkemizde çok sık görülen ve hayat boyu devam eden bir hastalık olduğunu da ifade edilen aynı açıklamada, “Dengeli ve düzenli beslenme ayrıca egzersiz ile önlenebilir ya da geciktirilebilir. Diyabet eğitimi diyabetli bireylerin diyabeti, diyabetin yaşamları üzerindeki etkilerini ve davranışlarını nasıl değiştireceklerini ayrıntılı bir şekilde kavramalarını sağlar. Eğitimin sürekliliği ve bilginin güncellenmesi gerekir. Eğitim, diyabet bakımının temel taşıdır. Çünkü diyabetlilerin günlük durumlarını yönetebilmeleri diyabet tedavisinde en önemli özelliktir. Araştırma sonuçlarına baktığımızda, diyabette hasta eğitimi olmadığı zaman, diyabete bağlı gelişen hastalıkların dört kat daha fazla ortaya çıktığını göstermektedir” denildi. Diyabeat nasıl saptanır?
Diyabetle ilgili en temel bilgilerin paylaşıldığı açıklamada, şöyle denildi: “Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan iki saat sonra) 140 mg/dl´nin üstüne çıkmaz. Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir. Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. AKŞ ölçümü 100-125 mg/dl olması gizli şeker (pre-diyabet) sinyalidir. AKŞ ölçüm sonucunun 126 mg/dl veya daha fazla olması diyabetin varlığını gösterir.



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9162,13%0,92
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,80% 0,59
  • GRAM ALTIN

    4048,74% 1,13
  • Ç. ALTIN

    6552,19% 1,04