'Ova artık arıtılmış suyla sulanıyor'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Asi Nehri ile yöresinde içme suyu, kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi yatırımları yapıldığını belirtti.

GÜNCEL 13.12.2018 09:31:25 0

Antakya/SES

 HBB Başkanı Savaş, 4.5 yıllık süreç içerisinde atıksuları ve yağmur sularını tahliye etmek adına 952 kilometre yağmursuyu ile kanalizasyon hattı, temiz su iletmek ve paslı, kireçli boruları bertaraf etmek için de 1.962 kilometre içme suyu hattı döşediklerini açıkladı.
Türkiye´de kırsal nüfusun en fazla olduğu illerden birinin Hatay olduğunu ifade eden Savaş, HBB´den yapılan açıklamaya göre, kırsal kesimin hizmetin gitmesinde geç kalındığı yerler demek olduğunu, kırsal kesimde ciddi oranda altyapı yatırımı yaptıklarını ve halen ihtiyacı bulunduğunu belirtti. Amik Ovası meskenlerindeki bütün kanalizasyon suları açık bir şekilde derelere ve kanallara bırakıldığını, yazın bırakılan kanal sularının tarımda sulama suyu olarak kullanıldığını yineleyen Savaş, açıklamaya göre, 'Sulama suyu olarak kullanılan kanalizasyon sularındaki insan atıkları da gübre olarak kullanılıyordu. Ovaya ekilip tükettiğimiz gıdalar bizim kendi atıklarımızla sulanıyordu. Ovaya akan kanalizasyon sularını arıtmak ve tarım için kullanılabilecek düzeye getirmek için Kırıkhan, Reyhanlı ve Antakya´da (Küçükdalyan-Narlıca ve Serinyol Atıksu Arıtma Tesisi) olmak üzere toplamda dört adet arıtma tesisi yaptık. Erzin, Dörtyol, İskenderun ve Samandağ ilçelerine de arıtma tesisi kazandırdık. Dokuzuncu tesisin temelini atmak için hazırlıklar yapıldı. Asi Nehri´ne akan bütün atık suları rehabilite ettik. Küçükdalyan-Narlıca MBR Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi´ni inşa ettik. Bu tesisten Asi Nehri´ne saniyede 115 litre arıtılmış su verdik ve Asi´nin son 50-60 yıldır beklediği huzura kavuşturduk. Defne sınırlarındaki hedefimiz, Asi Nehri´ni ve mahalleleri kötü koku ve gürültüden kurtarmak. Bundan sonraki amacımız Turunçlu´daki tesisi aşağıya taşımak ve Asi Nehri´ni temiz tutmak. Oraya bir bent yapıp temiz su tutmayı planlıyoruz. Tesisin projesini bitirdik. Küçükdalyan´da yaptığımız tesis gibi membranlı bir tesis yapacağız. O tesisten Asi Nehri´ni besleyeceğiz' değerlendirmesini yaptı.

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10737,21%-0,06
  • DOLAR

    40,67% 0,08
  • EURO

    46,45% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4308,19% 0,21
  • Ç. ALTIN

    6915,25% -0,19