“Öncelikli önlem el temizliği”

Doç. Dr. Köksaldı, koronavirüsü anlattı

GÜNCEL 21.02.2020 10:31:33 0
“Öncelikli önlem el temizliği”

İskenderun/SES

Özel Palmiye Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, Çin´in Hubei Eyaleti Wuhan şehrinde ilk kez görülen koronavirüsün en sık görülen belirtilerini paylaştı, tüm solunum virüslerinden korunmak için öncelikli önlemin el temizliğiyle sağlanabileceğini belirtti.
Yeni Koronavirüs ilk defa 29 Aralık 2019´da Çin´in Hubei Eyaleti Wuhan şehrinde deniz ürünleri ve canlı hayvan satan bir markette çalışan 4 kişide ve aynı günlerde bu marketi ziyaret eden çok sayıda kişide akciğer infeksiyonu (pnömoni) bulgularının tespit edilmesiyle gündeme geldiğini hatırlatan Doç. Dr. Vicdan Köksaldı Motor, “Hayvanlardan bulaşmış olabileceği düşünülen Yeni Koronavirüs solunum hastalığına neden olmakta ve genellikle enfekte bir hastayla yakın temastan sonra insandan insana bulaşabilmektedir. Hasta kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ortaya çıkan solunum yolu damlacıkları veya burun akıntısı ile kirlenen çevreye temas ile bu bulaş mümkündür. Covid -19 için kuluçka dönemi 2-14 gün arasında değişmektedir” dedi.

En sık görülen enfeksiyon belirtilerinin; burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi solunum semptomları, ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü olduğunu kaydeden Doç. Dr. Motor, şu önerilerde bulundu: “Daha ciddi vakalarda pnömoni, ciddi akut solunum sendromu, böbrek yetmezliği ve ölüme neden olabilmektedir. 17 Şubat 2020 tarihi itibari ile Covid-19 enfeksiyonuna yakalananların sayısı 71440, ölenlerin sayısı ise 1775 olarak açıklanmıştır. Hastalıktan korunmak için henüz geliştirilmiş bir aşısı bulunmamaktadır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması yer almaktadır. Solunum yolu enfeksiyonu yapan çok sayıda virüsün (grip, nezle virüsleri vb.) insanlar arasında dolaşmakta olduğu kış aylarında sadece 2019-nCoV´ten değil, diğer tüm solunum virüslerinden korunmak için el temizliğine dikkat edilmesi, temiz olmayan ellerin göz, ağız ve buruna götürülmemesi gerekmektedir. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu rahatsızlığı belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.”

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10737,21%-0,06
  • DOLAR

    40,67% 0,08
  • EURO

    46,45% -0,09
  • GRAM ALTIN

    4308,19% 0,21
  • Ç. ALTIN

    6915,25% -0,19