Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İskenderun/SES

GÜNCEL 25.04.2024 11:38:00 0
Nesibe Kuzu,

İskenderunlu kaptan Nesibe Kuzu, şiir kitabı "Deniz kabuk tuttu"nun ardından "Pruva" adlı roman kitabını da yayımladı. Kaptan Kuzu'nun şiir ve roman kitaplarının ismi de mesleği denizle bağlantılı. Kuzu, "Pruva" adlı romanına ilişkin, "Gemi hayatımı da anlattığım bu romanda gerçek hayatımdan kesitler de okuyacaksınız. Kadın kaptan olmanın ne demek olduğunu da anlayacaksınız" değerlendirmesini yaptı.

“Yazımda Denizden sadece bir damla sıçradı”

"Henüz dört yaşımdayken 'gemi kaptanı olacağım, okyanusları göreceğim' dediğimi hatırlıyorum ve şimdi gemi kaptanıyım" diyen kaptan Nesibe Kuzu, "Aynı Nesibe edebiyatı da çok severdi. İlkokuldan şimdiye kadar kompozisyon ve şiir dallarında girdiğim her yarışmada birinciliklerim var. İskenderun Şehir Tiyatrosunda uzun yıllar oyunculuk deneyimim var. Dokuz senedir ‘Edebiyatdefteri.com’ sitesinde ‘Nesibe Kuzu’ ismimle şiirlerimi paylaşıyorum. Yazdığım bu şiirlerden de 'Deniz kabuk tuttu' isimli şiir kitabım basıldı" diyen Nesibe Kuzu, "Pruva" adlı romanı hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Dört yaşındayken söylediğim cümlenin hayatımı bu denli değiştireceğini nereden bilebilirdim ki? İşaret parmağımla denizin ufkunu gösterip kendimden emin bir şekilde 'Anne, ben orada olmak istiyorum. Ben bir gün oradaki geminin içinde olacağım!' diye konuşmuştum. Israrım bununla da kalmamıştı. İlkokulda haritadaki okyanusa yine aynı işaret parmağımı koyup yüksek sesle 'Öğretmenim, ben orada olmak istiyorum' demiştim. O küçücük işaret parmağım, kaderimin çizgisi olmuştu ve parmağım elbette ki o gemiye değmişti. Neden di denize olan sevgim bilsem çözülecekti, gemi halatlarına anele olan bu hayatım... Bunu çözmeye çalışırken başıma gelenler yaşam tarzım oldu ve peşimi bırakmayan esrarengiz tılsımlar yön verdi, gemime! Bu yazımda denizden sadece bir damla sıçradı sayfanıza, o damlanın sıçradığı kanunsuz okyanusa açılmaya ne dersiniz? Gemi hayatımı da anlattığım bu romanda gerçek hayatımdan kesitler de okuyacaksınız. Kadın kaptan olmanın ne demek olduğunu da anlayacaksınız.”

İki kitap hazırlığı daha var

Kuzu, basıma hazır olan ve 9-14 yaş arasındaki çocuklara yönelik "Laga Luga Günlükleri" kitabının da basım aşamasında olduğunu, basılmamış ikinci şiir kitabım ise sadece 'Spiritüel (öte âlemcilik ya da tinselcilik)' şiirlerden oluştuğunu ifade etti. Nesibe Kuzu, 'Spiritüel' şiirlerine ilişkin olarak, "Bu dönemde ilk olacak ve bu proje ses getirecektir. Yeni bir akım, belki her şeyin başlangıcı olur" dedi.

Yaşanmış olaydan esinlenerek yazılan Pruva'yı yayımlayan Herdem Kitap, kitaba ilişkin arka kapağında şunlara yer verdi: "... Kaptan bir kızın, denize olan tutkusunun peşine düşmesiyle başladı her şey! Tek başına savaş verdiği o gece gemiyi kendi ekseni etrafında döndüren gücün farkına varan bu tutkulu kaptanın başına gelenler sizi dehşete düşürecek. Okyanusun derinlikleri insan ruhunun bilinmeyen yanlarını tıpkı bu kitaptaki gibi saklamaktadır. İşte bu kitap, okyanusların kara kutusudur. Okyanuslar henüz uzay kadar keşfedilemedi çünkü! Kaptan kız Callisto ise size okyanusların bir damla suyunu tattıracak. Onun da genzine kaçan bu su, ruhunu uyandıran bir ilaçtı. Kitaptaki her şey denizcilik hayatının görülmeyen tarafının perdesini de aralamaktadır..."


Anahtar Kelimeler: Nesibe "Pruva" yayımladı

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00