Meryem Ana Bayramı kutlandı

Farklı dil, din ve kültürlerin bir arada yaşadığı Hatay´da, 15 Ağustos Meryem Ana Bayramı (Yortusu) farklı tarihlerde İskenderun, Arsuz, Antakya ve Samandağ´da kutlandı.

GÜNCEL 20.08.2019 11:52:49 0
Meryem Ana Bayramı kutlandı

Akın Bodur/İskenderun

 Katolik, ortodoks ve protestan cemaatı Meryem Ana´nın göğe yükselişini sembolize eden 15 Ağustos Meryem Ana Bayramını aynı gün kutlarken, Ermeni asıllı Türk vatandaşları ise bayramı 15 Ağustos´a en yakın pazar günü kutlamayı sürdürdü. İskenderun´daki bayram kutlaması Katolik kilisesi İskenderun katedrali, Arsuz´da Arsuz Mar Yuhanna Kilisesi ve Zeytunlu Mahallesindeki Meryem Ana Kilisesinde, Antakya´da katolik, ortodoks ve proteston kiliselerinde aynı gün kutlanırken, Samandağ´ın Vakıflı mahallesindeki Meryem Ana Kilisesinde önceki gün düzenlenen ayinlerle kutlandı.

Vakıflı´da pazar geleneği değişmedi
15 Ağustos Meryem Ana Bayramını şehir ve yurt dışından katılımın daha fazla olması amacıyla bu tarihe en yakın pazar günü olarak kutlayan ve Ermeni toplumunun Vakıflı mahallesindeki Meryem Ana Kilisesinde düzenlenen yortusunun ayinini 4 Temmuz 2019 tarihinde Patrik Kaymakamlığına (patrik seçilene kadar patriklik görevini yürüten kişi) seçilen episkopos Sahak Maşalyan yönetti. Ayinde üzümler kutsandı. Ermeni inanışına göre Hisus´un öğrencileri, Meryem Ana´nın ölümden kısa bir süre sonra Meryem Ana´nın mezarı ziyaretinde naaşının mezarda olmadığı ve göklere yükseldiğine şahit olur. Eş zamanlı olarak ayin sonrası üzümler kutsanır. Yortuda üzümlerin (hasatın ilk meyvelerinin) kutsanmasının dini bir gelenek haline dönüşmesinin tarihçesi Eski Ahit zamanına kadar uzanır.
Vakıflı´da düzenlenen Meryem Ana Yortusuna Hatay´ın birçok ilçesinin yanı sıra İstanbul´dan, Ankara gibi iller ve yurt dışından katılımlar da oldu. Ermenilerin üzüm oruçlarını da bozdukları Meryem Ana Bayramına katılanlara, 7 ayrı kazanda pişirilen yöresel yemek Hırisi (Hrise) de ikram edildi. Patrik Kaymakamı, episkopos Maşalyan, 'Eseki geleneklerimizi sürdürmek istiyoruz. Gelenekler, insanlar ona önem verdiği oranda taşınabilir. Biz de elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Anadolu´daki Ermeni kültürümüzü bu en son Vakıflı köyünde (mahallesinde) yaşatmaya çalışıyoruz. Buradan yayılan barış esenlik ve sevgi mesajlarının tüm ülkeye ve dünyaya yayılmasını temenni ediyorum' değerlendirmesini yaptı. Ayinde bulunan Ermeni Kilisesi Hatay Papazı Avedis Tabaşyan ise “Bugün dualarımızı ettik' dedi ve ülkede barışın her zaman sürmesini, sevgi ve kardeşliğin her zaman var olmasını dilediklerini ifade etti. Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartun, Meryem Ana Yortusunu bu sene de içten duygularla kutladıklarını belirtirken, Vakıflı mahallesi Ermeni cemaati başkanı Cem Çapar ise “Meryem Ana Yortusunu kutluyoruz. Bu sene her sene neden farklı. Bu seneki Meryem yortusunu alevi komşularımızın bayramı ile aynı güne denk geldi. Beraber kazanları kaynattık, beraber dualarımız yerden göğe yükseldi. Anadolu´da geliştiğimiz bu kardeşlik ortamını bütün dünyaya örnek olması gerektiğini düşünüyoruz' değerlendirmesini yaptı.

HBB'den grevdeki işçilere destek

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

Tarihi hamam yıkımda da hasar aldı

Mimarlar çağrı: Süre uzatılmalı, destek arttırılmalı

Plana itirazın son günü 20 Haziran

Gülcihan’a arıtma tesisi geliyor

İş insanı Atilla Demirkent yaşamını yitirdi

TOKİ, Arsuz'da arsa satıyor

Arsuz'da yoğunluk yine 'zirveye' ulaştı

Kurban Bayramı kutlandı

Otogarda 'bayram denetimi'

Resmi bayramlaşma bugün

Hatay’da kuraklık kapıda

  • BIST 100

    11000,26%6,06
  • DOLAR

    41,32% 0,06
  • EURO

    48,67% 0,19
  • GRAM ALTIN

    4889,00% 0,10
  • Ç. ALTIN

    7888,34% 0,00