Maydanoz üreticisi destek bekliyor

Maydanoz üreticisi destek bekliyor

Türkiye´de maydanozun yüzde 70´inin üretim yeri olan Arsuz´da maydanoz üreticilerinin zor durumda olduğu belirtildi.

İskenderun/SES

Tarlada maydanozun veriminin yüksek olduğu ancak üreticinin maydanozu satmakta zorlandığı belirtildi. Maydonos, Arap ülkeleri ve Rusya´ya da ihracat ürünleri arasında yer alıyor.
Arsuz Maydanoz Kooperatifi yöneticisi Yusuf Şanlı, Tarım ve Bakanlığının Arsuz bölgesine ilişkin özel planlama yapması gerektiği düşüncesinde. 'Maydanozu Arsuz üreticileri olarak yetiştiriyoruz. Ürünün maliyeti dönüm başına 1.800-2.200 lira civarında. Bugünlerde satışlar çok ağır gidiyor. Ciddi sıkıntı var. Türkiye´nin yüzde 70 maydanozunu karşılıyoruz. Samandağ yüzde 10 ve yüzde 20´i de Antalya´dan karşılanıyor. Sadece Türkiye´nin ihtiyacını değil, aynı zamanda Arap ülkeleri, Rusya ve Romanya gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Sıkıntı var ama üretmeye devam ediyoruz. Üreticiler olarak yetkililere sesleniyor, bize destek çıkmalarını bekliyoruz. Mazot, gübre ve ilaç girdilerimiz çok yüksek. Bu girdilerde hükümetin desteğini bekliyoruz.u sadece bizim için değil, tarlalarda çalışan işçiler için de destek anlamına gelecektir. Tarım Bakanlığının, Arsuz bölgesindeki maydanoz üreticilerine ayrıcalık tanımasını istiyoruz' dedi.
Maydanoz üreticisi Ali Özer ise 27 yıldır maydanoz ve dere otu üretimi yaptığını, 150 dönüm ektiğini ama icarını ödeyemediğini, bankaya borcu bulunduğunu belirterek, 'Maydanoz elimizde kaldı. Kimse almıyor. Ne işçi yevmiyesi çıkıyor ne tarla icarını ödeyebiliyoruz. Ürün tarlada çürüdü, ineklere otlatıyoruz. Daha önce 200 torba maydanoz ve dere otu biçerdik, şimdi 18 torba maydanoz ve 10 torba dere otu biçiyoruz. Ürettik, gübresini verdik, biçime geldi, diz boyu oldu ama satamıyoruz, elimizde kaldı. Yani iflasın eşiğindeyiz. İşin içinden çıkamaz duruma geldik. Üretimin devam etmesi için devletin el atmasını bekliyoruz' açıklamasını yaptı. 140 dönüm maydanoz ve dere otu ektiğini anlatan üretici Ahmet Kapan da 'Maydanoz tarlasının dönümünün ortalama 2 bin lira masrafı var. Gördüğünüz gibi hayvanları maydanoz tarlasına bıraktık ve onlar biçiyor. Arsuz´da onbinlerce dönüm maydanoz ekili ve üreticisi zor durumda' diye konuştu.



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9249,9%-0,61
  • DOLAR

    38,46% -0,03
  • EURO

    43,67% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4105,32% 0,01
  • Ç. ALTIN

    6606,04% 0,00