Kotlar çanta, kravatlar paspas oldu

Arsuz Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Karaağaç´ta 2018-2019 döneminde açılan mefruşat kursunun öğrencileri, yıl içinde hazırladıkları ürünleri Hatay Büyükşehir Belediyesi´nin çok amaçlı salonunda sergiledi.

28.06.2019 11:20:17
Kotlar çanta, kravatlar paspas oldu

Nesrin Geyik/İskenderun

 Açılış kurdelesini Arsuz Halk Eğitim Merkezi Müdür yardımcısı Ercan Yılmaz ile Arsuz Belediye Başkanıvekili Ahmet Yüksel´in birlikte kestiği kurs sergisinde geri dönüştürülen ürünler, elde kalmış dantel ve kumaşlardan ince işçilikle hazırlanan örtüler dikkat çekti.
Mefruşat kursunun usta öğreticisi Suna Uyar, 16 öğrencisinin çalışmalarının beğeniye sunulduğu çalışmalarla ilgili, “16 öğrenciyle bu sergiyi gerçekleştirdik. Genelde de kartelaları değerlendirdik. Mesela mefruşatçılara gittiğimizde kumaş örnekleri gösterirler ya… kendilerinde kalan bu ürünleri aldık, değerlendirdik. Bu yıl maalesef her şey ateş pahasıydı; bazı şeylerden kısmak zorunda kaldık. Ancak sonuçta güzel ürünler çıkarttık” diye konuştu.
Geri dönüşümün de bu kursta özel bir yeri olduğunu, kot pantolonlardan üretilen çanta ve mutfak önlükleriyle, kravatlardan üretilen paspasları örnek gösteren Suna Uyar, “Biz artık giyilmeyen, atılacak kot pantolonları çanta, önlük yaptık. Kot pantolondan yatak örtüsü de yaptık” dedi. Geçen yıllarda olduğu gibi yine kırkyama, aplike tekniklerini uyguladıkları ürünlerin de sergide yer aldığını örneklerle gösteren Uyar, çeyiz sandıklarında saklanan, elde kalmış dantellerin günümüze uyarlayarak yeniden kullanıma hazır hale getirildiğini söyledi. Salon takımları örneklerindeki ince işçiliğe de dikkat çeken Uyar, “Hepsi teker teker kesilen kartelaların birleştirilmesiyle elde edildi” dedi.

“Kursiyerlerimiz üretim sürecinde yer almak istiyor”
1990´dan bu yana sürdürdüğü eğitim çalışmasında üretimin sürdürme, ekonomiye kazandırmanın kursiyerlerin hedefi olduğunu ancak umduklarını bulamadıklarını aktaran Uyar, yerel yönetimlerden beklentilerini şöyle dile getirdi: “5 yıldır Arsuz´dayım. Öğrencilerimiz üretime katılmak istiyorlar. Beklediğimiz de, dileğimiz de bu zaten. Çabalıyorlar, ilerletiyorlar ve karşılığını almak istiyorlar. Ürünlerini piyasaya sürüp satış yapmak arzusundalar. Bazı öğrencilerimiz satış için pazardan yer talep etti. Ancak umduklarını bulamadılar. Belediyeden bize tahsis edilecek bir yerde ürünlerimizi satışa sunabilelim amacındayız. Kadınların yer alacağı bir pazar böyle bir ihtiyacı karşılayacaktır. Bunun için tahsis istiyoruz.”

Sergiye danslı, sazlı açılış
Mefruşat kursunun açılışı ise diğer iki kurs katılımcılarının da katkısıyla gerçekleşti. Plates kursiyerleri kurdele kesilmesi öncesinde müzik eşliğinde dans gösterisi sundu. Bağlama kursiyerleri ise salonda standlarda çalışmaları inceleyenlere Türk Halk Müziğinden eserler seslendirdi.

Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi

İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı

İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı

İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor

İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü

Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”

Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor

Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki

Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi

Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı

Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın

Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu

Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi

Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti

HBB'den grevdeki işçilere destek

  • BIST 100

    16119,15%-0,25
  • DOLAR

    44,27% 0,19
  • EURO

    51,29% 1,01
  • GRAM ALTIN

    6626,20% -3,24
  • Ç. ALTIN

    11186,94% -2,43