´Korku, mülteciyi izole ediyor´

´Korku, mülteciyi izole ediyor´

İltica ve Göç Derneği (İGAM) ve Ankara Gazeteciler Cemiyeti işbirliğiyle yapılan, Avrupa Birliği (AB) Türkiye delegasyonu fonuyla desteklenen 'Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği' projesinin kapanışı kapsamında düzen

Akın Bodur

Proje kapsamında Prof. Dr. Ülkü Doğan´ın koordnatörlüğünde 18 ay süren medya taraması raporunun da sunulduğu konferansa, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Ankara Gazeteciler Cemiyeti Sekreteri Ümit Gürtuna, Hatay, İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana ve Mersin´den 78 gazeteci, akademisyen ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Conrad İstanbul Bosphorus´ta yapılan konferansta düzenlenen kokteylde, 01 Haziran 2017-30 Kasım 2018 tarhleri arasında medya taraması kapsamına giren 7 yaygın ve 7 yerel gazetenin kullandığı Suriyeli mülteci haberlerinden oluşan sergi gerçekleştirildi; kitap haline getirilen 'Medya 18 Aylık Tarama Raporu' da paylaşıldı.
'Mülteci Hakları için Medya ve Sivil Toplum İş Birliği' projesi kapsamında panel de düzenlendi. Türk-Alman Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Erdoğan´ın moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Ülkü Doğanay, İGAM Başkanı Metin Çorabatır, Suriyeli iş adamı Nizar Bitar ile gazeteci Semra Semra Topçu katıldı. Konferansta, projenin koordinatörü Esra Yurt da projede kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, insanların kaçmak için değil, kaçmak zorunda olduğu için mülteci olduğunu ve bunun unutulmamaması gerektiğini söyledi. Gazetecilerin mültecilere yönelik bilgileri adil bir şekilde aktarması gerektiğini anlatan Berger, 4 milyona yakın mültecinin bulunduğu Türkiye´nin, ´geçiş ülkesi´ olarak kullanıldığını da kaydetti. Mültecilere yönelik dünyanın birçok ülkesinde destek ve parasal katkı sunduklarını anlatan Berger, birçok ülkede insanların mültecilere yönelik baskı kurmaya çalıştığını ve bunun nedenleri arasında ´işimizi elemizden alacaklar´ korkusunun temeli oluşturduğunu belirtti. mültecilerle birlikte kentlerde altyapıya baskının olduğunu ve bu nedenle genel ve yerel yönetimlere katkı verdiklerini, eğitim ve dil sorununun da bulunduğunu anlatan Berger, mültecilerle ilgili özellikle seçim zamanlarında olumsuz söylemlerle karşılaşıldığını, mültecilerin ´ayrışma-baskı korkusuyla izole olmasını getirdiğini, anlattı.
Mültecilere karşı önyargıların ve davranış biçimlerinin bir anda değişmediğini anımsatan ve bunun sürekli bir çalışma gerektirdiğini ifade eden Konferansın açılışında konuşan İGAM Başkanı Çorabatır, 'Medya toplantıları ile ortak bir dil, ortak mesajları nasıl etkili bir şekilde yürütebileceğimizi sürekli tartışmalıyız' dedi.



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9162,13%0,92
  • DOLAR

    38,57% 0,33
  • EURO

    43,80% 0,59
  • GRAM ALTIN

    4048,74% 1,13
  • Ç. ALTIN

    6552,19% 1,04