İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

İş dünyasının talebi

İskenderun/SES

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Yılmaz, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremlerin üzerinden zaman geçse de yaşanan her sarsıntıda 6 Şubat gününe geri dönüldüğünü ve deprem korkusununun yeniden yaşandığını söyledi.

İTSO tarafından İskenderun Belediyesi Kültür Sarayında düzenlenen ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naci Görür'ün konuşmacı olduğu konferansın açılışını yapan Yılmaz, "yüzyılın felaketi" olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinin ülkemizde 11 ile etkisi altına aldığını, tarifi imkansız şeylerin yaşandığını, binlerce insanın enkaz altında kalıp ya yaşamını yitirdiğini anımsattı.

“Yönetenlerden ne talep edeceğimizi çok iyi biliyoruz”

Depremde yaşananların, enkaz altında kalanların, arama kurtarma çalışmalarının; felaketle mücadelenin her aşamasının insanları sonsuza kadar etkileyeceğini, acısını hissedeceğini ifade eden Yılmaz, "Felaket o kadar büyük ki üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçmiş olmasına rağmen depremin yaratmış olduğu sıkıntılar hala atlatılamadı. Maalesef, zaman zaman gerçekleşen sarsıntılarla da 6 Şubat gününe geri dönüyor ve deprem korkusunu yeniden yaşıyoruz. Ancak yaşadığımız bu korkular bizleri çok sevdiğimiz şehrin geleceği için neler yapmamız gerektiğini öğrettirken, bizi yönetenlerden ne talep edeceğimizi çok iyi biliyoruz. Bir senedir şehrimizin depreme dayanıklı ve modern bir yapıya kavuşmasını için çabaladık" diye konuştu.

"Mücbir sebep süresi, mümkün olduğunca uzatılmalı" 
Bakanlıklar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, siyasiler, milletvekilleri ile yaptıkları görüşmelerde deprem sonrası için beklentileri anlattıklarını,  sürekli dile getirdiklerini belirten Yılmaz, oda paylaşlarıyla yaptıkları toplantılarda altyapı ve üstyapı çalışmaları, mar planlarının bilimin gerçeklerine göre revize edilmesini, şehrin yeniden yapılmasındaki tüm prosedür ve denetleme sürecinin hayata geçirilmesi konusundaki hassasiyeti ifade ettiklerini anlattı. Yatırım yapmanın şehre ve geleceğe yapılacak en önemli yatırım olduğunu belirttiklerin ifade eden İTSO Başkanı Yılmaz, "Siyasiler, bürokratları, belediye başkanlarına çevreyi yeniden kalkındırmak için önemli görevler gösterdiklerini farkındayız. İş dünyası olarak her zaman yanlarında olacağız. 6 Şubat gecesi yaşadığımız felaket sonucunda bir çok can ve mal kaybı yaşandı. Kent, ekonomik, sosyal ve kültürel alanda da önemli ölçüde kaybetmiştir. Bu süreçte sosyal sorunlar olduğu gibi çok ciddi ekonomik kayıtlar olduğu bilinmektedir. Neredeyse bir yıl boyunca bölgemizde ithalat ve ihracat sekteye uğramış, liman hizmetleri aksamış,  iş yeri ve malları zarar gören küçük ve orta işletmelerde önemli oranda iş kayıpları yaşanmıştır. Bu sebeple mücbir sebep süresinin gözden geçirilerek, mümkün olduğuca uzatılması, deprem bölgesinde faaliyet gösteren iş dünyasının ortak taleplerinin başında gelmektedir.

“Halkın öncelikli beklentisi, kalıcı konut”

Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Şehrin baştan aşağı yenilenmesi, şehir için önem arz etmektedir. Kalıcı konutların da tamamlanması hususu yine halkın öncelikli beklentileri arasında yer almaktadır. Türkiye genelinde kentsel dönüşüme devlet desteğinin ve teşviklerin artırılması büyük önem arz etmektedir. Ayrıca, şehrin havasının temizlenmesi ve depremin psikolojik etkilerinden kurtulmak için enkaz çalışmalarının hızla tamamlanmasını bekliyoruz. Ve deprem bölgesinin yeniden kalkınması için gerekli tüm adımların artması gerektiğini düşünüyoruz" dedi ve depremle mücadelede çalışanlara teşekkür etti.

DASK kapsamı genişletilecek

Açılışta konuşan sigorta uzmanı Hasan Emir de, 6 Şubat günü İskenderun'da 407 binanın yıkıldığını. 321 binaya 'acil yıkım kararı' verildiğini, 1b.664 orta, 10.494 az hasarlı binanın olduğunu, göçlen nedeniyle deprem sonrası da resmi rakamlara göre Hatay nüfusunun 141 bin kişi azaldığını söyledi. Emir, deprem sonrası zorunlu deprem sigortası Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kapsamında 11 ilde 623 bin dosya açılırken, Hatay'da bu sayının 99 bin olduğunu belirtti. Emir, depremde DASK ödeme rakamlarının düşük kalması üzerine yeni bir düzenlemeye gidildiğini, DASK kapsamının genişletilip, zorunlu afet sigortasının getirileceğini söyledi.



Anahtar Kelimeler: dünyasının talebi 'mücbir sebep'

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

CHP, 'ön seçime' devam ediyor

Grev 273. gününde

Hatay, kurak iller arasında

Üniversite alanına, 'sanayi alanı' kararı

İskenderun Engelliler, Avrupa Kupası'nda oynayacak

AÇKD: Dikmece’nin yüzde 80’ine el konuldu

Atık bertarafına 50 milyon hibe çabası

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

Muammer Aksoy Caddesi 3 şeritli oldu

Suriye'deki katliam Cevevi'ne protesto edildi

Kurum, 'fahri hemşehrilik beratını' aldı

HTO'dan 56 hekime plaket

Hekimler 14 Mart'ta buluştu

"Tozlu havada maske kullanın"

Prof. Yılmaz'dan gastroenteroloji bilgilendirmesi

Yükleniyor

  • BIST 100

    10080,30%1,33
  • DOLAR

    39,82% 0,04
  • EURO

    46,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    4278,83% 1,21
  • Ç. ALTIN

    6852,92% 3,13