İHD´den Meclis´e ´tasarıyı çekin´ çağrısı

İHD Hatay: Kamuoyuna “Sağlıkta Şiddet Yasası” diye sunulan ve iktidar vekilleri tarafından meclise sunulan teklif, çok daha ağır bir ihlal içermektedir

TÜRKIYE 13.11.2018 10:40:01 0
İHD´den Meclis´e ´tasarıyı çekin´ çağrısı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Hatay Şube yönetimi adına Servet Üstün Akbaba, TBMM komisyonunda görüşülen ve sağlıkta şiddet yasası olarak adlandırılan torba yasa teklifi ile bugüne kadar KHK ile ihraç edilmiş yahut güvenlik soruşturması engeliyle karşı karşıya bırakılmış hekimlerin SGK ile anlaşması olan hastanelerde çalışmasının önü kapatılmak istendiğini belirtti. Akbaba, “Kamuoyuna “Sağlıkta Şiddet Yasası” diye sunulan ve iktidar vekilleri tarafından meclise sunulan teklif, çok daha ağır bir ihlal içermektedir” dedi.
‘Bu yasa teklifinin sağlıkçıları ölüme mahkûm edecek çok ağır bir cezalandırma olduğunu´ düşündükleri için Hükümete ve milletvekillerine  ‘yanlış yoldan dönülmesi´ çağrsında bulunduklarını belirten Akbaba, kayıt dışı çalışmanın önünün açılacağı ve sağlık hakkına zarar vereceği endişesi taşıdıkları kaydetti. Akbaba, şu görüşleri dile getirdi: “KHK yoluyla ihraçlar; sağlıklı ve şeffaf bir hukuki süreç işletilmediği için hukuki değildirler. Ayrıca bir mesleğe başlayacaklar için OHAL´de uygulanan ve bugün rutin hale getirilmiş olan güvenlik soruşturmaları adalet ilkesine aykırıdır. Hakkında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma olmayan ya da hakkında soruşturma varsa soruşturma sonucu beklenmeden, insanların emniyet ve istihbaratın muğlak, keyfi ve hukuksuz raporlarına dayanılarak işlerinden atılmaları yahut hak kazandıkları işe alınmamaları çalışma hakkının ağır bir ihlalidir. Hal böyle iken bu ağır ihlalin mağduru olan hekimlerin SGK ile anlaşması olan hastanelerde çalışmalarının önünü kapatılması bu insanları sosyal ölüme terk etmek demektir. Sağlıklı bir yargısal sürece dayanmayan ihraçlara karşı hukuk yolunun mümkün olduğunca ağır işlemesi, bu insanların çoğunun pasaportlarının iptal edilmiş olması, şimdi de hastanelerin neredeyse hiçbirinde çalışmalarına izin verilmemesi anayasa ve uluslararası yasalara açıkça aykırıdır. Eğer ortada bir suç varsa dahi bunun cezasının sınırları olmalıdır. Çoğunun hakkında soruşturma dahi açılmamış hekimlerin birden fazla cezaya ömür boyu çarptırılıyor olması yasal olsa bile hukuki değildir, meşru değildir.”
OHAL devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın “ihraç edilen hekimler ve sağlık çalışanlarının özel sektörde çalışmalarının önünde engel olmadığını” açıkladığına da dikkat çeken Akbaba, ancak bugün iktidar eliyle OHAL döneminde uygulanmayan çok ağır bir cezalandırmanın yasallaştırılmaya çalışıldığını vurguladı.
Akbaba, “Hakların sistematik olarak ihlal edildiği bu politikanın terk edilmesi, bütün iş ve işleyişlerin adalet ölçüsüne ve hukuka uygun olarak yürütülmesi, birlikte yaşamı ortadan kaldıracak politikalar yerine uzlaşı ve birlikteliği güçlendirecek bir siyaset yürütülmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadesini belirtti.

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yollarda ağır tonajlı araçlara 'park yasağı'

"Demokrasi talebi, sokaklardan sandıklara taşındı"

Belen'de "Ramazan Çocuk Festivali"

Hatay'da Özgürlük Nevruz'u kutlaması

Down Sendromu Farkındalık Günü

Başkan Amaç'tan üretiye destek çağrısı

Baro Başkanı Tut: Hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz

Şam Geçici Maslahatgüzarı'nın Hatay ziyareti

Kütüphane inşaatında inceleme

"ÇED Gerekli Değildir" sürüyor

Kaçak yapı şikayetinde 'işlem yok'

Beton santralleri ve hava kirliliği...

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Gelişim Hastanesi, 20. yılında

  • BIST 100

    10121,52%-1,02
  • DOLAR

    40,24% 0,11
  • EURO

    46,86% 0,40
  • GRAM ALTIN

    4339,18% 0,99
  • Ç. ALTIN

    6880,30% -0,39