Antakya'nın Karaali Mahallesi ile Üçgedik Mahallesi arasında önceki gece çıkan orman yangını, rüzgarın etkisiyle üç mahalleye yayıldı ve devam ediyor. Yangın, Karaali, Karlısu, Oğlakören, Alahan ve Serinyol mahallelerinde sıçradı; Belen, Samandağ, Defne ve Yayladağı’nda çıkan yangınlar kontrol altına alındı. Yangın üzerine bölgedeki bazı yerleşim alanlarının boşaltılma ihtimaline karşı araçlar hazır bekletilirken, hayvancılıkla uğraşan üreticiler de hayvanları da güvenli bölgeye aldı. Hatay Büyükşehir Belediyesi, il emniyet müdürlüğü ve il jandarma komutanlığı çalışmalara destek oldu. Bakanlıklar ve çevredeki 13 ilden personel ve ekipman desteği geldi.
Yangının çıktığı 29 Haziran'ı 30 Haziran'a bağlayan gece ve gündüz öğleye kadar bölgede rüzgar, kuzey ve kuzeybatı yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına şeklinde esti.
95 hektar ve 160 yapı zarar gördü
Yangına havadan 5 helikopterle, karadan da toplam 457 araç ve 1.205 personel ile müdahale ediliyor. 95 hektar alan ve 160 yapı yangında zarar gördü. Karaali, Karlısu, Üçgedik mahallelerinde 1.680 vatandaş güvenli bölgelere tahliye edildi. Ahırlarda bulunan hayvanlar tahliye edildi. Tahliye edilen vatandaşların Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYGM) yurtlarında konaklıyor. Hatay'daki yangına bölgedeki orman müdürlüklerinin yanı sıra Adıyaman, Batman, Bingöl, Erzincan, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Konya, Malatya, Niğde, Osmaniye, Sivas ve Şanlıurfa'dan itfaiye ve orman müdürlüğü ekipleri de müdahale etti.
Orman Hatay Bölge Müdürlüğü, yangınla ilgili açıklama yapmazken, Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB), çıkan yangınlara karşı müdahalelerde bulunduğunu bildirdi.
HBB'den yapılan açıklamaya göre, Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı görevlileri, Antakya'nın Üçgedik Mahallesi’nde başlayan yangının AKOM’a ihbar edilmesiyle harekete geçti. Açıklamada, "HBB İtfaiyesi personeli ve Orman Bölge Müdürlüğü’nün ortak bir çalışmayla müdahale ettiği yangın bölgedeki şiddetli fırtına nedeniyle kısa sürede yayılırken, yangını kontrol altına almak amacıyla dozer, JCB, arazöz, greyder, kepçe ve tanker söndürme çalışmalarında görev aldı. Yangın için çevre ilçelerden de ekipman, araç ve personel desteği sağlanırken HBB tüm birimleriyle seferber oldu. Bölgede, fırtına sebebiyle yangının yayılması üzerine güvenlik amacıyla bazı yerleşim yerlerinin boşaltılma ihtimaline karşı araçlar hazır beklerken, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hayvanları da yangından kurtarılarak güvenli bölgeye alındı" ifadesine yer verildi.
Valilikten kriz merkezi
Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Antakya'da yangının yaşandığı mahallelerde müdahale çalışmalarını takip etti ve söndürme çalışmaları hakkında bilgi aldı. Hatay Valiliği, orman yangınında yürütülen müdahale, tahliye, destek ve rehabilitasyon süreçlerinin ele alındığı TAMP Kriz Merkezi Toplantısı yaptı.
Hatay Valiliği'nin sosyal iletişim sitesinden yapılan fotoğraflı ve görüntülü paylaşımlarda, şunlara yer verildi: "Valimiz Mustafa Masatlı'nın Başkanlığında; Antakya ilçemize bağlı Karaali mevkiinde meydana gelen orman yangınına yönelik yürütülen müdahale, tahliye, destek ve rehabilitasyon süreçlerinin tüm yönleriyle ele alındığı TAMP Kriz Merkezi Toplantısı, vali yardımcılarımız ile ilgili kurum ve kuruluşlarımızın yetkililerinin de katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda; yangının seyri, sahadaki güncel durum, alınan önlemler ve ihtiyaç duyulan ilave kaynaklar detaylı şekilde değerlendirildi.
Valimiz Mustafa Masatlı, Antakya ilçemize bağlı Karaali mevkiindeki ormanlık alanda çıkan yangına karşı tüm kurumlarımızla eşgüdüm hâlinde yürütülen söndürme çalışmalarını yerinde takip ederek yetkililerden detaylı bilgi aldı. Yangından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunarak vatandaşlarımızla birebir görüşen, onların ihtiyaç ve taleplerini hassasiyetle dinleyen Valimiz, Devletimizin tüm gücüyle sahada ve vatandaşlarımızın yanında olduğunu vurgulayarak yangından etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerini iletti."
Öntürk, gelişmeleri paylaştı
Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Öntürk, "Havadan ve karadan tüm imkânlarımızla sahadayız. Antakya’daki yangının ilerleyişi, rüzgarın etkisini azaltmasıyla yavaşladı. Tek dileğimiz bir an önce alevleri kontrol altına almak. Bunun için var gücümüzle çabalıyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Öntürk, sosyal iletişim sitesinden yaptığı fotoğraflı ve görüntülü paylaşımlarda, şunlara yer verdi: "Hatay’da başlayan orman yangınını söndürme çalışmalarımız devam ediyor. Tüm birimlerimizle sahadayız. Tek tesellimiz can kaybımızın olmaması. Hatay her zaman küllerinden doğmasını bildi. Yine yaralarımızı birlikte sarıp bu yangını da söndüreceğiz.
Hatay’daki orman yangınlarıyla mücadelemiz sürüyor. Hemşehrimiz güvenli bölgelere tahliye edildi. Belen, Samandağ, Defne ve Yayladağı’ndaki yangınlar kontrol altına alındı. Antakya’daki yangını söndürmek için ise tüm gücümüzle sahadayız. Kahraman itfaiye teşkilatımıza ve tüm destek ekiplerimize minnettarız.
Güzelmansur ve Mulllaoğlu yangın alanlarında
Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur ve Servet Mulllaoğlu, mahallelerde yangın söndürme çalışmalarını takip etti.
Milletvekili Mehmet Güzelmansur "Antakya'ya bağlı Üçgedik Mahallesinde çıkan orman yangını maalesef fırtınanın etkisiyle Karaali Mahallesi, Dikmece Mahallesi ve Oğlakören Mahallesi ile yerleşim yerlerine kadar sıçradı, yangının kontrol altına alınması için canla başla mücadele ediliyor" açıklamasını yaptı. Güzelmansur, "Alevlerin arasında kalan kıymetli hemşehrilerimin yanındayım. Dualarımız, bir an önce bu felaketin son bulması ve yangının kontrol altına alınması için. Fırtına nedeniyle yangına havadan müdahale edilemiyor. Yangının kontrol altına alınması için mücadele veren itfaiye erlerimizden, jandarmamıza, çevre illerden imdadımıza yetişen ekiplerden ve yangın söndürme çalışmalarına katılan vatandaşlarımıza kadar Allah herkesin yardımcısı olsun" açıklamasını yaptı. Güzelmansur, sosyal iletişim sitesinden yaptığı fotoğraflı ve görüntülü paylaşımlarda, "Dikmece'de yangın bölgesinde muhtarımız Sezgin Yurtsever ile birlikte yangının kontrol altına alınması için çalışmalara destek oluyoruz. İtfaiye Daire Başkanlığı, Orman Müdürlüğü, Güvenlik Birimleri var güçleri ile çalışıyorlar, dualarımız yangının biran önce kontrol altına alınması için...
Üçgedik'de yangın bölgesinde çalışmaları yerinde takip ediyorum. Tüm hemşehrilerime geçmiş olsun, Allah yangına müdahale eden tüm ekiplerimize güç versin
Antakya ilçemize bağlı Karaali Mahallesi ile Üçgedik Mahallesi arasında çıkan orman yangını maalesef fırtınanın etkisiyle yerleşim yerlerine kadar sıçradı, yangının kontrol altına alınması için canla başla mücadele ediliyor. Alevlerin arasında kalan kıymetli hemşehrilerimin yanındayım. Dualarımız, bir an önce bu felaketin son bulması ve yangının kontrol altına alınması için. Yangının kontrol altına alınması için mücadele veren itfaiye erlerimizden, jandarmamıza kadar Allah herkesin yardımcısı olsun" ifadesine yer verdi.
“Yangın, Alahan Köyümüze kadar ulaştı”
Hatay Milletvekili Servet Mulllaoğlu da sosyal iletişim sitesinden yaptığı fotoğraflı ve görüntülü paylaşımlarda, şunlara yer verdi: "Yangın, ne yazık ki şiddetli rüzgarın da etkisiyle Alahan Köyümüze kadar ulaştı. Söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor ancak rüzgarın yön ve şiddet değiştirmesi, En büyük endişemiz yangının yerleşim yerlerine sıçraması. En büyük tesellimiz ise şu ana kadar can kaybı yaşanmamış olması. Ormanlarımız kül oluyor, içimiz yanıyor… Bir ağacın yetişmesi yıllar alıyor, ama yok olması ne yazık ki sadece birkaç saniye... Umarız yangın bir an önce kontrol altına alınır ve daha fazla kayıp yaşanmaz.
Defne İlçe Başkanımız Ozan Öfkeli, Antakya İlçe Başkanımız Ümit Kutlu, Antakya Gençlik Kolları Başkanımız Fırat Hurma, Defne Kadın Kolları Başkanımız AylinKarpuzcu ve ilçe yöneticilerimizle birlikte Üçgedik Mahallemizdeyiz. Öğle saatlerinde kontrol altına alınan yangın, rüzgârın etkisiyle akşam saatlerinde yeniden etkisini artırarak mahalleyi adeta çepeçevre sardı. Üçgedik mahallesi tahliye edildi. Hepimiz büyük bir endişe içerisindeyiz. Rüzgârın dinmesi ve yangının yeniden kontrol altına alınması en büyük temennimiz. Herkes canla başla mücadele ediyor, ancak doğa karşısında zaman zaman ne yazık ki çaresiz kalıyoruz. Dileğimiz; yangının daha fazla yayılmadan durdurulması, Defne, Arsuz ve başka yerlere ulaşmaması. Dualarınızı eksik etmeyin.
Antakya İlçemize bağlı Gülderen ve Oğlakören Mahallelerimizde de yangın devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle nedeniyle yangını kontrol altına almak zorlaşıyor. Umarım yerleşim yerlerini çok etkilemeden bir an önce söner...."
Belen'den personel, su tankeri ve kumanya desteği
Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül, Serinyol Mahallesinde meydana gelen orman yangınına karşı yürütülen çalışmalara destek olmak amacıyla, ilgili kurumlarla koordineli şekilde bölgeye su tankeri, personel ve kumanya desteği sağladıklarını açıkladı. Gül, "Yangının bir an önce kontrol altına alınması ve can kaybı yaşanmaması en büyük temennimizdir. Emek veren tüm ekiplere kolaylıklar diliyoruz. Serinyol Mahallesi’nde çıkan ve geniş bir alanda etkisini sürdüren orman yangını hepimizi derinden üzdü. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, can kaybı yaşanmamasını temenni ediyorum. Alevlere karşı büyük bir fedakârlıkla mücadele eden orman teşkilatımız başta olmak üzere, tüm itfaiye ekiplerine, güvenlik güçlerimize, gönüllülere ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Dualarımız, doğamızın bir an önce eski haline kavuşması ve yangının en kısa sürede kontrol altına alınması içindir. Belen Belediyesi olarak her zaman bölge halkının yanındayız" açıklamasını yaptı.
Belen Belediye Başkanı Gül, dün Ötençay Mahallesinde yapacağı toplantıyı yangın nedeniyle erteledi. Gül, sosyal iletişim sitesinden yaptığı duyuruda, "Hatay genelinde etkili olan orman yangınları nedeniyle, bugün Ötençay Mahallemizde gerçekleştirilmesi planlanan 'vatandaş soruyor, başkan cevaplıyor' başlıklı toplantımız ileri bir tarihe ertelenmiştir. Yeni tarih, yangınların tamamen kontrol altına alınmasının ardından vatandaşlarımıza ayrıca duyurulacaktır" ifadesine yer verdi.
Arsuz'dan tahliyeye katkı
Arsuz Belediyesi de bölgede yangınla mücadele eden ekiplere su, simit, ekmek gibi ikramlarlarda bulundu, tahliye çalışmalarına yardımcı oldu. Belediyeden yapılan açıklamada "Belediye başkanımız Sami Üstün'ün talimatlarıyla ekiplerimiz yangın bölgesine intikal etti. Bölgedeki ekiplerle koordineli bir şekilde yangınla mücadele eden emekçilerimize ve hemşehrilerimize ikramlarlarda bulunuyor, tahliye çalışmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Yüreğimiz vatandaşlarımızla atıyor. Geçmiş olsun Hatay" değerlendirmesine yer verildi.
İskenderun'da festival iptal edildi
Hatay'da çıkan yangınlar nedeniyle İskenderun Belediyesi tarafından düzenlenen planlanan 5 Temmuz Kültür ve Sanat Festivalini iptal edildiği bildirildi. İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez de sosyal iletişim sitesinden yaptığı "Birlikte güçlüyüz" başlıklı paylaşımda şunlara yer verdi: "Hazırlıklarını sürdürdüğümüz 05 Temmuz Kültür, Sanat ve Turizm Festivali programlarımızı, Antakya ve Defne ilçelerimizde meydana gelen yangın felaketleri nedeniyle üzülerek iptal ettiğimizi bildiriyoruz. Yaşanan yangınlar sadece doğamızı değil, yüreklerimizi derinden etkilemiştir. Bu süreçte önceliğimiz; yaraların sarılması, doğamızın korunması ve yangından etkilenen ve vatandaşların yanında olmaktır. Festival coşkusunu hep birlikte yaşayacağımız güzel günlerde yeniden buluşmak dileğiyle."
Otobüsler yangın bölgesine
Hatay Büyükşehir Belediyesi, bölgede devam eden orman yangınları nedeniyle Antakya ve İskenderun’daki belediye otobüslerin yangın bölgelerinde görevlendirildiğini bildirdi. Büyükşehir belediyesinden yapılan duyuruda, "Hatay genelinde devam eden orman yangınları sebebiyle Antakya ve İskenderun’da hizmet veren belediye otobüslerimiz yangın bölgesinde görevlendirilmiştir. Toplu ulaşımda yaşanabilecek aksamalardan dolayı özür dileriz" ifadesine yer verildi.
HTO ve TPD'den ‘ruhsal destek’
Hatay Tabip Odası (HTO) ve Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) ortak yaptığı açıklamada, saha ve geniş orman yangınlarında ruhsal etkilenme ile personelin tükenmesi ile bilgi paylaştı ve yangından etkilenen bölge halkı ve görevli personele her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti. Ortak açıklamada, "Yangın sırasında ölümlerin ve yaralanmaların en çok görüldüğü gruplardan biri yangına müdahale eden itfaiye erleri ve orman işçileri olmakta, özellikle orman yangınlarının hızlı seyri ve diğer yangınlardan farklı özellikler içermesi orman yangınına göre eğitimi sınırlı olan personelde beklenmedik yaralanma ve ölümleri artırmaktadır. Orman yangınlarının uzun sürmesi, uzun süre dumana maruziyete bağlı kandaki düşük oksijenasyon ve aşırı yorgunluk nedeniyle dikkat gibi bilişsel işlevlerde etkilenme diğer zamanlara göre çok daha hızlı gelişmekte, bu durum başta yön bulma olmak üzere bilişsel işlevleri bozmaktadır. Özellikle yangının olumsuz seyretmesi durumunda çaresizlik durumu, aşırı risk alma, ruhsal ve bedensel tükenmişlik personelin yön kaybı yaşamasına ve öngörülemeyen bölgelere gitmek gibi hatalı kararlar vermelerine neden olabilmektedir. Yorgunluk, ısıya maruziyet ve solunumun yetersiz olması dikkat işlevlerinin hızlı bozulmasına yönelik personelin kendisi kabul etmese bile dinlenme zamanlarına özen gösterilmesi oldukça önemlidir. Türkiye Psikiyatri Derneği ve Hatay Tabip Odası işbirliği ile başta etkilenen bölge halkına ve görevli belediye personeline olmak üzere her türlü desteğe hazır olduğumuzu bildiririz" değerlendirilmesine yer verildi.
Bölgeye maske, ailelere psikososyal destek
Sağlık Hatay İl Müdürü Dr. Sıtkı Sönmez, yangın alanı ve bölgesinde görev yapan personel ve vatandaşlara maske dağıtımı yapıldığını bildirdi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay İl Örgütü de, il ve ilçe örgütleri ile birlikte yangın bölgesine ayran, su ve maske desteği yaptıklarını, bugünden itibaren de psikososyal destek ekipleri ile başta tahliye edilen aileler olmak üzere birçok aileye ulaşmaya çalışacaklarını belirtti. İktidarı eleştiren Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ da "Maraş ve Hatay depremlerinde yoktu. Şimdi de yanan ormanlarda yok" değerlendirmesini yaptı. Özdağ, "Orman yangınlarının gerçekleşme şekli Türkiye'nin yeni bir tür saldırıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor" açıklamasını yaptı.
Üniversite hastanesi, önlem aldı
Hatayspor, sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda "Antakya’da çıkan yangınlar hepimizi derinden üzdü. Ekiplerimize kolaylık, bölge halkına sabır diliyoruz. Geçmiş olsun Hatay" değerlendirmesine yer verirken, Mustafa Kemal Üniversitesi de sosyal iletişim sitesinden yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi: "İlimizde devam eden yangın felaketi nedeniyle üniversite yönetimi tarafından bir kriz masası oluşturulmuştur. Süreç, valilik ile tam koordinasyon içinde yürütülmekte; gerekli tüm önlemler alınmaktadır. Üniversitemiz ve hastanemizle ilgili şu an için akut bir durum bulunmamaktadır. İlerleyen saatlerde ihtiyaç halinde gerekli yeni bilgilendirmeler yapılacaktır. Kamuoyuna duyurulur."
10720,36%-0,06
41,81% 0,21
48,58% 0,39
5396,00% 1,10
8923,84% -1,56