Depremde toplanma yerimiz neresi?

Depremde toplanma yerimiz neresi?

Kırıkhan merkezli 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can, fay yasası, toplanma yerleri oluşturulmasını ve denetim istedi.

İskenderun/SES

Jeoloji Mühendisleri Odası Hatay İl Temsilcisi Rasim Can, bir doğa olayı olarak tanımladığı deprem gerçeğini kabullenerek önlemler alınması gerektiğini belirtti. 6 maddeyle özetlediği önlemlerin ilk sırasında fay yasasının acilen çıkartılması gerektiğini vurgulayan Can, ikinci sırada ise toplanma yerlerinin oluşturulmasının gerekliliğine işaret etti.

Fayların kesişme bölgesinde yaşandı

AFAD verilerine göre dün saat 21.13 te Kırıkhan ilçesinde meydana gelen 11,67 km derinlikte 4.8 büyüklüğündeki depremden sonra aynı bölgede, Baldıran ve Kangallar mahallelerinde 1.0 ile 1.4 büyüklükte 5 adet artçı deprem meydana geldiğini belirten Can, “Bu depremler ilimizde üç ana fayın yani Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Fayı ve Antakya-Samandağ- Kıbrıs Faylarının kesiştiği bölgede Amik ovasında alüvyon zemin ile örtülen çok sayıda tali fayların olduğu alanda meydana gelmiştir” dedi.

1872 yılına dikkat çekti

Hatay’ın tümünü etkileyecek diri fayların yoğun olduğu ve 1. Derece deprem kuşağı içinde yer aldığı gerçeğine dikkat çeken Can, yazılı açıklamasında, şu değerlendirmeyi yaptı: “Üç ana fayın yani Doğu Anadolu Fayı (DAF), Ölü Deniz Fayı (ÖDF) ve Kıbrıs-Samandağ-Antakya fayı ve bunlara bağlı tali fayların kesiştiği bir yerdedir. Bu nedenle Hatay İlimizin depremselliğine baktığımızda tarihsel dönemlerde 10’un üzerinde 7 ve üzeri büyüklükte yıkıcı depremlerin olduğu, bir kısmı denizde olduğundan Tsunami meydana gelmiştir. Tarihsel dönemlere baktığımızda en son yıkıcı deprem 1872 yılında meydana gelmiş. O yıllardan bugüne kadar Hatay İlimizde yıkıcı deprem olmamıştır. Deprem uzmanları, bilim adamları hocalarımız beyanatlarına göre ilimizde üç ana fayın geçmişte ürettikleri yıkıcı depremlerin olduğu gibi, gelecek yıllarda da yıkıcı depremler oluşturulabileceği görüşündeler.”

Önlemleri 6 maddeyle özetledi

Hatay Jeoloji Mühendisleri Odası olarak özellikle yerel yönetimler, resmi kurum ve kuruluşlar ve deprem konusunda yer alan tüm mühendislik disiplinlerini deprem konusunda daha fazla duyarlı olmaya çağıran Can, talep ve beklentilerini 6 madde ile özetledi. “Bu doğa olayını afete dönüştüren bizleriz” diyen Can, önlemleri şöyle sıraladı: 1-Fay yasası acilen çıkartılmalı 2-Toplanma yerleri oluşturulmalı 3-Zemin -Yapı (Bina) ilişkisine önem verilmeli, zayıf zeminler üzerinde yapılan yapılar ve deniz kumu ile yapılan depreme dayanıksız yapılar yıkılıp yerine depreme dayanıklı binalar inşa etmeli 4-Yapılacak yapıların Deprem Şartnamesine uygun ve sıkı denetim altında olmalı 5-Kentsel dönüşüm bina bazında değil bölgesel yapılmalı 6-Halkı deprem konusunda eğitmeli. Bu önlemlerin alınması halinde depremden gelecek zararı en aza indirgemiş oluruz.”



Anahtar Kelimeler: Depremde toplanma yerimiz neresi?

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Galibiyete 1.4 milyon lira

Madene karşı 15 kuruluştan imza

Her nikaha "1 burs" şartı

Renan Koen Ses Hafızası projesi ile Hatay'da

TYP'li çalışanların sözleşmesi uzatılmadı

Höyük'te maden ısrarı

Temsili askerlik uygulaması

Esnaf konteynerde elektrik aboneliğine hazır değil

Gastronomi öğrencileri yemeklerini yarıştırdı

"Şairlerle söyleşmek" konuğu; Selçuk Akkoyunlu

"Kobani cezalarına" protesto

Orman bölge müdürü, Isparta'ya

İskenderun'da Gençlik Festivali

Üniversiteli 20 öğrenciden resim sergisi

Gençlik Bayramı kutlandı

TEDAŞ Arsuz’da şubeleşecek

“Yüreğimizdeki ışık” projesi

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Yükleniyor

  • BIST 100

    10792,53%-0,98
  • DOLAR

    32,21% 0,09
  • EURO

    34,92% 0,28
  • GRAM ALTIN

    2425,67% -1,45
  • Ç. ALTIN

    3940,55% -1,46