Deprem sonrasında ne istiyorsunuz?

İSTE’nin konferansında konuşan psikolog Seküçoğlu, deprem sonrası bireylerin isteklerine odaklanmalarını önerdi.

SAĞLIK 12.04.2023 10:34:00 0
Deprem sonrasında ne istiyorsunuz?

Psikolog Uğur Seküçoğlu, aradan 2 ay geçmesine rağmen halen travma tepkileri veren bireylerin psikolojik destek alma zamanının geldiğini belirtti.

İskenderun Teknik Üniversitesi’nin depremzedelere yönelik etkinlikler kapsamında online gerçekleştirilen ‘Deprem ve Psikolojik Sağlamlık’ konulu konferansın konuğu Seküçoğlu, bireylerin aradan 2 ay geçmesine rağmen halen geceleri yatamamak, sürekli yer sallanıyor gibi hissetmek, kapalı alanlara girememek, sürekli olarak kendisini suçlamak gibi travma tepkileri vermesinin psikolojik destek alma ihtiyacına da işaret ettiğini kaydetti.

Öncelikle fizyolojik ihtiyaçlar giderilmesini sonrasında ise psikolojik sağlamlık çalışılmaya başlanmasını öneren Seküçoğlu, “Düşünceler, duygular ve davranışlar iç içedir eğer değiş istiyorsak ve psikolojik sağlamlık oluşturmak istiyorsak öncelikle düşüncelerimiz değiştirmeliyiz eğer düşüncelerimiz değişirse duygularımız değişir duygularımız değişirse davranışlarımız ve beraberinde hayatımız da değişir” dedi.

‘Ne istediğine odaklan’ önerisi

Ölüm ve yas süreçlerinin tabulaştırılmamasını isteyen ve üzerlerine konuşmakta bir sakınca olmadığı gibi faydası da olduğunun altını çizen Seküçoğlu, bireyin kendisine ne istemediğini söylemekten vazgeçip ne istediği sorusuna odaklanmasının faydalı olacağını vurguladı.

Online gerçekleştirilen konferansa ilişkin yaptığı değerlendirmede İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depçi, depremin hayatımızın her alanını etkilediğine işaret etti,  psikolojik olarak dayanıklı olmanın, sürecin bundan sonrasını yönetebilmeyi kolaylaştıracağını ifade etti.

Anahtar Kelimeler: Deprem sonrasında istiyorsunuz?

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10743,2%1,17
  • DOLAR

    40,66% 0,07
  • EURO

    46,42% -0,05
  • GRAM ALTIN

    4305,31% 0,14
  • Ç. ALTIN

    6928,30% 0,00