Çöplük İskenderun'dan Arsuz'a kaydırılacak
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı Arsuz'daki 768 bin metrekarelik orman alanına katı atık bertaraf ve depolama alanı kurulması teklifini onayladı
Sadet Berkyürek/İskenderun
İskenderun Cebike'deki katı atık bertaraf ve depolamasının Arsuz’a ormanlık alana kaydırılması planlanıyor. Mevcut çöplük alanının süreç içinde ıslah edilerek toplu konut ve sosyal donatı alanına dönüştürülmesine yönelik niyetler planlamaya dönüşüyor.
Hatay Vali Yardımcısı Cafer Ekinci başkanlığında toplanan Hatay Mahalli Çevre Kurulu gündemindeki 4 maddeyi görüşerek oybirliğiyle karara bağlandı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı Karahüseyinli Mahallesi sınırları içinde kalan 768 bin metrekarelik orman alanına katı atık bertaraf ve depolama alanı kurulması teklifini gündemin ikinci maddesi olarak görüşen kurul, ‘ilgili diğer kurumlardan gerekli görüş ve izinleri almak şartı’ ile talebe ‘uygun görülmüştür’ onayı verdi. Bu onayın ardından HBB’nin Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) ve ormanlık alanın tahsisi için çalışma yürütmesi gerekiyor.
Bölgede öngörülen değişikliğe yönelik ilk adımı İskenderun Katı Atık Birliği’ne tahsisli İskenderun Cebike’deki alanın bir bölümünün rezerv alan içine alınması ve hafriyat çalışmalarının bu alana kayması oluştururken ikinci adım, yeni çöp alanının taşınacağı bölgenin seçimi ve Mahalli Çevre Kurulu’nun ‘olumlu görüşü’ ile atıldı. Bu da yeni sanayi bölgesi olarak gösterilen, küçük sanayinin yapılacağı alan olarak niyet taşınan, otogar ve sebze halinin kurulabileceği yer olarak niyetlenilen bölgeye komşu, Arsuz'un Nergizlik, Kışla, Kozaklı, Harlısu sınırlarının ortasında kalan Karahüseyinli'deki ormanlık alan.
Harlısu, Nergizlik, Kozaklı, Kızla kırsal mahallelerinin çevresinde yeraldığı Karahüseyinli Mahallesi sınırları içinde kalan ve orman statüsündeki 4 parselden oluşan yaklaşık 768 bin metrekarelik alan bölgenin yeni katı atık bertaraf ve depolama alanına dönüştürülmek üzere Hatay büyükşehir Belediye Başkanlığı çalışma başlattı. Mahalli Çevre Kurulu’na sunulan talepe göre Arsuz Karahüseyinli’de planlanan bertaraf ve depolama için HBB tarafından gösterilen 603 parsel 35.277.00 m2, 640 parsel 484.549,42 m2, 648 parsel 128.758,00 m2, 649 parsel 119.556,00 m2 alanı kapsıyor.
Bu planlamaya yönelik Cebike'deki mevcut çöp sahasının kademeli olarak ıslah edilerek konut ve sosyal donatı alanlarına dahil edilmesi yönünde görüşmeler ise sürüyor. Çöplük alanda kurulan ve sözleşme bitiminde Katı Atık Birliğine devredilecek tesislerle ilgili de planlama görüşmelerinin kapsamında. Envitec firmasının Katı Atık Birliği ile 2034 yılında sona erecek sözleşmesi çöplük alanın taşınması ve ortaya çıkabilecek pürüzlerin giderilmesine yönelik kademeli geçiş içinde değerlendiriliyor.
Gazeteci Bakoğlu 14. kez seçildi
İskenderun Kaymakamı çöken bina alanında inceleme yaptı
İskenderun’da yıkım sırasında 6 katlı bina çöktü: Can kaybı yaşanmadı
İskenderun’da metruk bina çöktü: Ekipler enkaz kaldırıyor
İskenderun’da ağır hasarlı bina yıkım sırasında çöktü
Can Atalay’dan çocuk ölümleri tepkisi: “Hatay’da ölüm çukurları oluştu”
Adnan Şefik Çirkin’den depremde kayıp çocuklar için soru önergesi: 30 çocuk hâlâ aranıyor
Avukat Alkan Falay’a saldırıya Hatay Barosu’ndan tepki
Cebike TOKİ konutlarında yangın: 13 kişi tahliye edildi
Arsuz–İskenderun yolunda kamuflajlı araçta 19 yasadışı göçmen yakalandı
Hatay merkezli rüşvet operasyonunda 26 tutuklama: 8 ilde eş zamanlı baskın
Esnafın sandık mesajı: Değişim ve güven vurgusu
Arsuz’a krom ocağı için “noter taahhüdü” verildi
Hatay’da 10 Şubat’tan bu yana 4 çocuk suda boğularak hayatını kaybetti
HBB'den grevdeki işçilere destek
-
BIST 100
16119,15%-0,25
-
DOLAR
44,28% 0,03
-
EURO
51,24% -0,11
-
GRAM ALTIN
6718,25% 1,45
-
Ç. ALTIN
11186,94% 0,00




