Çiftçiye ÖTV ve TDV´´siz mazot teklifi

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, çiftçinin ve tarım ürünü taşıyan araçların kullandığı motorinde ÖTV ve KDV´nin sıfırlanması için kanun teklifi verdi.

EKONOMI 6.04.2022 15:57:20 0
Çiftçiye ÖTV ve TDV´´siz mazot teklifi

İskenderun/SES

Güzelmansur´un “Özel Tüketim Vergisi Kanununda ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” yasalaşırsa, çiftçi ile tarım ürünlerinin nakliyesini yapan araçların kullandığı mazota ÖTV ve KDV ödenmeyecek.
Son bir yılda motorine 23 kez zam yapıldığını belirten Hatay Milletvekili Güzelmansur, kanun teklifi gerekçesinde şunlara yer verdi: 'Bir yılda motorinin fiyatı %200´ün üzerinde arttı. Özellikle tarımda, sanayide ve nakliyede kullanılan motorin zamlarından tüm mal ve hizmetler etkilenmekte, iğneden ipliğe her bir ürün ve her çeşit hizmet zamlanmaktadır. Bu durum da ülkemizde korkunç boyutlara gelmiş olan hayat pahalılığını daha da tetiklemektedir. 1 litre motorinin pompa satış fiyatının neredeyse 4´te 1´ini ÖTV ve KDV´nin oluşturuyor. Motorin fiyatlarındaki artış üretim ve taşıma maliyetlerini ve dolayısıyla da hayat pahalılığını artırmaktadır. Çiftçinin ve tarım ürünlerinin nakliyesini yapan araçların kullandığı mazottaki ÖTV ve KDV sıfırlandığında, maliyetler de düşecek böylece çiftçi, nakliyeci ve tüketici bir nebze de olsa rahatlayacaktır.'

Sıraç da ovadaki üreticilere destek istedi
Amik Ovası´nın bir çok sebze, meyve yanı sıra pamuk, buğday, mısır gibi stratejik ve endüstriyel ürünlerin üretiminin yapıldığı yer olduğunu ifade eden CHP Kırıkhan İlçe Başkanı Mustafa Sıraç, yörede üretim yapan çiftçilere destek istedi. Sıraç, 'Yılbaşından bu yana yüzde 94 son bir yılda yüzde 235 motorin zammı çiftçinin belini büken en büyük girdi kalemi. Bilindiği üzere sertifikalı tohum ekme zorunluluğu var. Oradaki artış yüzde 40 ile 63 arasında. Tarım orman bakanlığına yöneltilen soru önergesinde gübredeki artış oranının yüzde 342 olduğu açıklandı. Zirai ilaca gelen zam ise yüzde 70 ile yüzde 400 arasında değişiyor. Tarımsal sulamada elektrik yüzde 92 arttı. İşçi maliyetlerinde eklendiğinde ve artışlar böyle devam ettiğinde 3-5 yıl içerisinde Ekim yapılabilen tarla bulmakta zorlanacağız. Bölge hayvancılık için de çok elverişli olsa da orada da durum çok vahim. Son bir yılda yüzde 70 oranında artan yem fiyatları köylüyü hayvanını kesime göndermek ve satmak zorunda bıraktı' açıklamasını yaptı.

Akçalı Meydanı açıldı

Hukuka değil, toz bulutuna yenildi

Amaç, 1 yılını paylaşımla değerlendirdi

"Vatandaşın feryadını duymanın zamanı gelmiştir"

Yerinde dönüşümde 'müteahhit sorunu'

Kimyon: 5.000'lik onaylanmadan 1/1.000 kararı alınmış

Doğrudan temin yüzde 50 azalsın

DASİFED'e yeni yönetim

Meclis, komisyonlarını seçti

İSKOOP, 25 Nisan'da faaliyete girecek

Plana 837+41 itiraz

Konteyner çarşı taşınıyor

Hatay'dan 20+3 delege oy kullandı

Can Atalay’dan 'tutuklu öğrenciler' mesajı

Arsuz'a 2 başkan yardımcısı daha

  • BIST 100

    10619,00%1,26
  • DOLAR

    40,58% 0,01
  • EURO

    46,38% -1,05
  • GRAM ALTIN

    4270,58% -1,59
  • Ç. ALTIN

    6924,72% -0,40