Cemaat mülkleri iade edilsin

Cemaat mülkleri iade edilsin

Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Hatay´daki cemaat vakıflarının taşınmazlarının ilgili vakıflara iadesi için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdi.

Akın Bodur/İskenderun

 Hatay´ın İskenderun, Samandağ, Antakya, Arsuz, Altınözü ve Kırıkhan´ın da arasında bulunduğu bazı ilçelerde azınlık vakıflarının, taşınmazlarını vakıf adına tescil ettiremediğini ve bununla ilgili geçmiş yıllarda açılan davalardan da sonuç alınamadığı biliniyor.
2003 yılında çıkarılan AB uyum yasaları ve 2008 yılında yürürlüğe giren Vakıflar Kanununda yer alan düzenlemelerle, 1936 beyannamesine kayıtlı olan taşınmazların tamamının cemaat vakıflarına iade edildiğini belirten milletvekili Güzelmansur, '1939 yılında Türkiye´ye katılan ve 1936 beyannamesine kayıtlı olması mümkün olmayan Hatay´daki cemaat vakıfları ise bu düzenlemelerden yararlanamamıştır' değerlendirmesinde bulundu. Bu eşitsizliğin giderilmesi için kanun teklifini TBMM Başkanlığına verdiğini ifade eden milletvekili Güzelmansur, 'Vakıflar Kanununa Geçici Madde Eklenmesine Dair Kanun Teklifi ile 1939 yılında Türkiye´ye katılan Hatay ilindeki cemaat vakıflarının taşınmaz sorunlarının “1936 beyannamelerine kayıtlı olma” şartı aranmaksızın iade edilmesi öngörülüyor. Böylece Hatay´daki cemaat vakıflarının tasarruflarında bulunan nam-ı müstear veya nam-ı mevhumlar adına kayıtlı taşınmazlar; mal edinememe gerekçesi ile hazine ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne geçen taşınmazlar; malik hanesi açık olan taşınmazlar; kamulaştırma, satış ve trampa dışındaki nedenlerle hazine, Vakıflar Genel Müdürlüğü, belediye ve il özel idaresi adına kayıtlı taşınmazlar ile kamu kurumları adına tescilli olan mezarlıkları ve çeşmeler cemaat vakıflarına iade edilecek. Cemaat vakıfları tarafından satın alınmış veya cemaat vakıflarına vasiyet edildiği veya bağışlandığı halde, mal edinememe gerekçesiyle hazine veya Vakıflar Genel Müdürlüğü adına tapuda kayıt edilen taşınmazlardan üçüncü şahıslar adına kayıtlı olan taşınmazların ise tespit edilen rayiç bedelleri vakıflara ödenecek. Bunun için kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 18 ay içinde müracaat edilmesi ve Meclis´in olumlu karar vermesi gerekiyor. Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde bir eşitsizlik, adaletsizlik giderilecek. Hatay´da yerleşik cemaat vakıfları taşınmazlarını diğer illerdeki cemaat taşınmazları gibi vakıfları adına tescil edilebilecek' açıklamasını yaptı.



Seyfittinoğlu'na son görev

İSSOS tarihi mirası koruyacak

Çalışkan: Hatay kutlama değil, çözüm bekliyor

“Dönmez desteği CHP grubundan alıyor”

Cemevine büyükşehir onarımı

Narenciyede 'zirai don' kaybı

71 ton limonda 'yasaklı ilaç' kalıntısı

Yarıkkaya 75 kilometre hızla esti

Kadından kadına 2. kez köprü kurdu

Birleşik Krallığa, UR-GE projesi ziyareti

300 milyon lira borçlanma yetkisi

ATSO isim değiştiriyor

Alevi örgütlerinden çağrı: Suriye’de insan hakları ihlal ediliyor!

Işıkhan'dan 'değerlendirme toplantısı'

8 günlük firmaya 20 milyon liralık iş

Kentte 'genel denetim'

Ramazan Şenliği incelemesi

İskenderun ADD'ye yeni yönetim

3 belediyeden Suriye ziyareti

AKP'den eş zamanlı '28 Şubat' açıklaması

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı

HBB'den Ramazan denetimi

Deprem kadın ve engellileri üretimden çekti

Yüksekokullarda müdürler değişti

Standart dışı üretim de sürüyor ceza da

Hatay'da tarımı 'don' vurdu

Milletvekili Çirkin: Kaç mükellef mücbir sebepten yararlandı?

Tescilli binaların restorasyon toplantısı

Gümrüklü antrepo işletmecilerinin ziyareti

CHP, iş insanlarıyla buluştu

Yükleniyor

  • BIST 100

    9078,43%-1,59
  • DOLAR

    38,47% -0,04
  • EURO

    43,61% -0,24
  • GRAM ALTIN

    4005,10% -1,59
  • Ç. ALTIN

    6629,81% 0,00