Barodan ´sendikal baskı´ raporu

Hatay Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi Komisyonu, HATSU bünyesinde çalışan işçilerin sendikaya üye olma hakkının engellendiği yönündeki iddialar üzerine hazırladığı tespit raporunu açıkladı.

GÜNCEL 2.06.2021 16:16:55 0
Barodan ´sendikal baskı´ raporu

 

Akın Bodur/İskenderun
 Birçok yayın kuruluşuna haber konusu olan olaya ilişkin Genel-İş Sendikası Hatay Şubesi Başkanı Yusuf Berkyürek´in yaptığı basın açıklamasında, Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalezasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (HATSU) bünyesinde çalışan sendikalı işçilerin sendikadan istifa etmeye zorlanarak, Belediye-İş Sendikasına üye olmalarının istendiğini öne sürdüğünü, iddialara ilişkin Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş´ın da, sendikanın kendisiyle iletişim kurduğunu, kendisine yakın isimlerin böyle bir faaliyette bulunmayacağını, yaşananların sendikaların çekişmesinden ibaret olduğunu ve çekişmenin HATSU´yla sınırlı olmayıp, ülke çapında devam ettini, konu hakkında çok şey bildiğini şimdilik bu kadarını söylemek istediğini belirttiği kaydedildi.
'Sendika hakkı demokrat k toplumlarda büyük bir öneme sahiptir ve sosyal devlet ilkesi gereği bu hakkın korunması gerekir. Sendika hakkını korumak, sınırlarını belirlemek için birçok uluslararası sözleşme yapılmış ve ülke mevzuatlarında bu hakkı korumaya yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Hukukumuzda sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkı anayasanın 51. maddesinde düzenlenmiştir. bu madde, ´Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerin korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz. Sendika kurma hakkı ancak, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâk ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebepleriyle ve kanunla sınırlanabilir' ifadesine yer aldığı anımsatılan Hatay Barosu raporunda, 10 işçi ve HATSU ile 21-26 mayıs tarihlerinde yapılan görüşlelere yer verildi. 31.05.2021 tarihli raporun sonuç bölümünde şunlara yer verildi: 'İşçilerin görüşme sürecinde sendikal haklarını kullanmaya yönelik baskıya maruz kalındığı gözlemlenmiştir. Sürece yönelik yapılan görüşmelerde, HATSU bünyesinde çalışan işçilerin sistematik bir şekilde sendikal örgütlenme haklarına açıkça müdahale edildiği gözlemlenmiştir. İlk olarak hatır gönül ilişkisiyle, işçilerin sendikalarını değiştirmelerine yönelik eylemler gerçekleşmiş, buna rağmen sendikasını değiştirmek istemeyen işçlerin işyeri değişikliği ve iş akdinin feshiyle tehdit edildiği, bu nedenle mobbinge uğradıkları ve bunun sonucunda da sendikalarını değiştirdikleri gözlemlenmiştir. DİSK tarafından tarafımıza iletilen grafiklerde de işçilerin beyanlarıyla örtüşen bir biçimde işçilerin DİSK´e bağlı Genel-İş Sendikasından ayrıldığı görülmüştür. İşçiler tarafından ulaşılan bilgilerde, sendika değiştirmeye yönelik zorlamaların Nisan ayından beri başladığı belirtilmiş, DİSK´in verilerine göre de Nisan ayından 06/05/2021 tarih ne kadar 965 işçi, Genel-İş Sendikasından ayrılmıştır.'


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00