Tarih: 02.04.2025 17:32

Samandağ'da 'değişim ittifakı' bozuldu

Facebook Twitter Linked-in

İskenderun/SES
31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde "Samandağ Değişim İttifakı" olarak Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı Emrah Karaçay'ın listesinden belediye meclisi üyesi seçilen Kurtuluş Okur ve Özge Kimyon Uysal, TİP'ten istifa etti ve Samandağ Belediye Meclisi Bağımsız Üyesi olarak görevini sürdürme kararı aldı. 19'u CHP'li 31 üyeli Samandağ Belediye Meclisi'nde TİP'in üye sayısı 12'den 10'a düşmüş oldu.

Samandağ Belediye Meclisi Üyeleri Okur ve Uysal'ın istifa kararına, kentte örgütlü olan Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği, Emekli Dayanışması, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samandağ Şubesi ile Yeniden İnşa Platformu da destek verdi. Samandağ Belediye Meclisi Üyeleri Okur ve Uysal, istifa gerekçeleri arasında, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay ve belediyesi yönetiminin, 'deprem suçlusu' olarak niteledikleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a fahri hemşerilik unvanı verilmesinin desteklenmesi; Karaçay ve belediye yönetiminin, akraba, tanıdıklarını partili 'arkadaşlarını' liyakatsiz bir şekilde belediyede istihdam etmesi; Deprem bölgesinde, halk ekonomik zorluklarla mücadele ederken, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin su zammı kararının, Samandağ Belediyesi tarafından desteklenmesi; Samandağ Belediyesi'nin iradesinin AKP'yle temsil edilen Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilmesini de gösterdi.

"Belediye yönetimi, halka verdiği sözleri unuttu"

Samandağ halkına deklarasyon biçiminde seslenen Samandağ Belediye Meclisi Bağımsız Üyeleri Okur ve Uysal ile destek veren Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği, Emekli Dayanışması, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Samandağ Şubesi ile Yeniden İnşa Platformu'nun yaptığı ortak açıklamada şunlara yer verildi: "Samandağ Değişim İttifakı olarak 2024 yerel seçimlerinde bir araya geldik ve halkçı belediyecilik anlayışını temel alarak, ilkelerimizi belirleyip bu doğrultuda çalışmalar başlattık. Seçim sürecinde, toplumcu belediyeciliğin hedeflerini halkımıza duyurmak için bildiriler hazırladık, mitingler düzenledik, aile ziyaretleri gerçekleştirdik ve sandıklarda nöbet tuttuk. Seçim sonrası da bize güvenerek bizi destekleyen halkımıza karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirerek, belirlediğimiz ilkeleri savunmaya devam ettik. Ancak, Emrah Karaçay ve Samandağ Belediyesi yönetimi, halka verdiğimiz sözleri unutarak bu ilkelere sadık kalmamıştır. Türkiye İşçi Partisi ve ittifak içinde belirlenen iki belediye başkan yardımcısı ise, yanlış uygulamalara müdahale etmeyerek, bu durumu görmezden gelmiştir. Bizim sorumluluğumuz gereği, halkımıza karşı olan yükümlülüğümüzü yerine getirmek için bu ayrılık deklarasyonunu yayınlama zorunluluğu doğmuştur."

İstifa gerekçeleri 10 madde sıralandı

10 maddede sıralanan istifa ve destek gerekçelerine ilişkin yapılan ortak açıklamada konu başlıkları ve açıklamaları olarak şunlara yer verildi:

Akraba ve tanıdık istihdamı ve 'A takımı' kültürü: 'Sülale devrini bitireceğiz' iddiasıyla yola çıkmışken, Emrah Karaçay ve belediye yönetimi, akraba, tanıdıklarını partili 'arkadaşlarını' liyakatsiz bir şekilde belediyede istihdam etmektedir. Başkanın kardeşi, kayınçosu, yakınları ve arkadaşları üzerinden belediye personeline mobbing uygulamakla tanınan 'A takımı' kültürü yeniden hayat bulmuştur.

Murat Kurum'a destek: Halkımız, depremde yaşadığı büyük kayıpların yasını tutarken, Karaçay ve Samandağ Belediyesi yönetimi, deprem suçlusu olarak kabul edilen Murat Kurum'a fahri hemşerilik unvanı verilmesini destekleyerek, halkımıza karşı suç işlemiştir.

Ekonomik zorluklar ve su zammı: Afet bölgesinde, halk ekonomik zorluklarla mücadele ederken, Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin su zammı kararı, Samandağ Belediyesi tarafından desteklenmiştir. Bu karar, halkımızın mevcut ekonomik sıkıntılarını daha da derinleştirmiştir.

İktidar ile işbirliği: Mevcut iktidarın yerel yönetimleri ve sermaye ile kurduğu işbirliği, teslimiyete varan bir korkunun ifadesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Zaten hakkımız olan hizmeti isterken Samandağ Belediyesi'nin iradesi, mevcut iktidar partisi AKP'yle temsil edilen Hatay Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilmiştir.

İşçi haklarına karşı negatif tavır: İşçi haklarını savunma amacımızla yola çıkarken, Emrah Karaçay ve Samandağ Belediyesi yönetimi, işçilere yönelik olumsuz söylemler geliştirmiştir. "İşçiler çok maaş alıyor, elimizde olsa Fen İşleri personelinin hepsini işten çıkarırız" gibi ifadelerle, bu konuda ulaştıkları yozlaşmayı gözler önüne sermişlerdir.

Demokratik katılımdan yoksun yönetim: Demokratik, şeffaf ve halkçı bir belediyecilik anlayışıyla çıktığımız bu yolda, Samandağ Belediyesi yönetimi ittifak demokrasisini, sendikaları, halk meclislerini ve dernekleri yok sayarak, halkın yerel yönetime katılımını engellemiş ve belediyeyi 'ahbap-çavuş' ilişkileriyle yönetmeye başlamıştır. Ayrıca, seçilmiş meclis üyeleri dahi kararlara dahil edilmeden, sadece alınan kararlar bildirilmiştir. Bu durum, vaadedilen 'demokratik' anlayışla tamamen çelişmektedir.

Rezerv uygulamaları ve ikiyüzlülük: Halka açık, bilimsel metodlarla yerel paydaşlarla insan ve doğa dostu birlikte bir şehir inşa etmeyi savunduk. Rezerv uygulamalarının da bu değerler doğrultusunda tartışılmasını istedik. Rezerv uygulamalarına karşı mitinglerde 'Rezerve Hayır' diye bağıranlar, özel ortamlarda 'rezerve evet' diyerek ikiyüzlü bir politika izlemiş ve süreci toplum yararına yönetememenin sorumluluğunu ittifaka yükleyerek karalamaya soyunmuşlardır.

Beton santrali ve çıkar ilişkileri: Samandağ halkının sağlığını önceliklendiren bir belediyecilik anlayışına dair belirlediğimiz ilkeler yok sayılmış ve halkın tepkisini çeken beton santraliyle ilgili pazarlıklar yapılmıştır. Beton santrali ruhsatına karşılık belediyeye kepçe bağışlanması gibi bir çıkar ilişkisi, halkın iradesine karşı yapılmıştır.

İcra takibi ve ekonomik sıkıntılar: Deprem yaşamış bir şehirde halkın boğuştuğu ekonomik zorluklar yetmiyormuş gibi Karaçay ve Samandağ belediyesi yönetimi vatandaştan icra takibi yoluyla tahsilat yapmaktadır. Sol söylemlerle ve halkçı yönetim iddiasıyla iktidara gelen belediye yönetimi bu uygulamalarıyla gerici partilerle yönetilen belediyelerden bile daha geri bir tavır almaktadır.

İttifakın dağılması ve rantçı yaklaşımlar: Karaçay ve yönetimi seçim kazanılmasından sonra ittifakı dağıtmak için elinden geleni yapmıştır. İttifakın karşı çıktığı ve halkın tepkisini çeken kararlar ittifakın kararı gibi lanse edilerek ittifak Hedef haline getirilmeye çalışılmıştır. Bir yıl boyunca ittifakın önerileri ve eleştirileri görmezden gelinmiş, ittifak dışlanmaya çalışılmış ve etkileşim kanalları kapatılmıştır. Sonuç olarak Emrah Karaçay ve yönetimi onu iktidara taşıyan değerlerden, dinamiklerden ve halkın gerçekliğinden kopmuştur. Belediye yönetimi, eski yönetim kadroları, sermaye grupları ve merkezi iktidarın bürokratik bir aracı haline dönüşmüştür. Bu durum bizler açısından ittifakı sürdürülebilir olmaktan çıkarmıştır. İttifak olarak yola çıktığımız dönemde, yolda bulunan rantçı kodamanları tercih eden bir siyaset anlayışı, Samandağ halkına ne gibi bir katkı sağlayacaktır? Bu soruyu halkımızın takdirine bırakıyoruz."

Ortak açıklamada, "Ayrılık gerekçelerimizi daha birçok maddede sıralayabiliriz. Gerekli açıklamaları ilerleyen günlerde yapmaya devam edeceğiz. Halka verdiğimiz sözler doğrultusunda, sağ anlayışa ve sağa sapmış olanlara karşı mücadelemizi hayatın her alanında sürdüreceğiz" ifadesine yer verildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —