Sadet BERKYÜREK


SESİMİZİ DUYAN VAR MI!

Sadet BERKYÜREK


SESİMİZİ DUYAN VAR MI!

Enkaz altında kaldık
Deprem bölgesindeki yerel basın için diyorum, enkaz altında diyorum…

Türkiye ve Suriye’deki depremler sonrası basın camiasında da kayıplarımız büyük.

Daha depremin 3. günüydü; kriz masasında iletişim birimi adına İskenderun’da görevlendirilen Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevlisinden basına acil çalışma masası oluşturulmasını talep ettim. Diğer bir talebim de daha ilk günden sağlıklı bilgilendirme için yerel basınla bir grup oluşumun sağlanmasıydı. İkisi de mümkün olmadı.

Basın İlan Kurumu’ndan inceleme yapan görevlilerle de aynı sorunu konuştuk. Bahsettiğimiz işletmeler olarak mağduriyetler değil. Bilgisayarı, fotoğraf makinası, baskı tesisleri enkaz altında kalan, hasarlı binasına giremeyen gazeteciler haber üretemedi.

Evet destek istedik. Gazete, dergi, internet haberciliği, özetle yayınlarımızı sürdürebilmenin olanaklarına destek istedik… Koordinasyon merkezinde bir konteynıra gerekli donanım eklenerek sağlanabilirdi. İlerleyen günlerde ilgili iletişim birimi sorumlusuna da, kriz merkezinde böyle bir birime de ulaşamadık.

Basın İlan Kurumu Genel müdür yardımcısı Mesut Onat’ın başkanlığındaki heyet, geçtiğimiz günlerde İskenderun’daydı. Mesut Onat, ağır hasar alan gazetemiz binasında da meslektaşlarımızla incelemede bulundu, gazetemizin kurucusu ve sahibi Ayşe Figen Arlı ile eski yazı işleri müdürümüz Haluk Arlı’nın, meslektaşlarımız Neşet Alkan’ın, Burak Milli’nin enkazdan kurtarılamayarak vefatından dolayı taziyelerini iletti.

Adana’dan başlattıkları inceleme deprem bölgesindeki merkezlerin tamamına ulaşacak  heyet, hazırlayacağı raporu BİK genel kuruluna sunucak.

Gereğinin yapılacağına inanıyorum. Ama yayınların sürdürebilmesi adına kendi bölgemde bir bilgisayar, internet bağlantısı olan basın merkezi oluşturulmasında geç kalınıyor.

İlk günden yerel medyayla dayanışmayı da yaşadık. Meslektaşlarımız ulaştı, yayının sürdürülebilmesinin moral ve haber desteğini verdi öncelikle. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrezzak Altun’a, moral destek yanında haber desteğiyle medya ombudsmanı Faruk Bildirici’ye, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetimine, dayanışmalarından dolayı medya platformlarından tüm arkadaşlara, dostlara teşekkürler…

Çağrım ise yetkililere;
Yerel basın enkazın altında kalıyor, sesini duyan var mı!