Nurullah ER


Kütüphane yapılmaz büyür

NURULLAH ER


1940 yılında hizmete açılmış, İskenderun Halk Kütüphanesi.

Yenişehir mahallesi, Mithat Paşa caddesi üzerinde. O günden günümüze kadar, İskenderunlunun kültür evi olmuş.
Yüz elli yaşını devirmiş binası. Yaşlandığından; çatıları çökmüş, sıvaları dökülmüş, duvarları rutubetlenmiş, ahşap taban döşemesi yıpranmış; yaşlı, romatizmalı bir hasta gibi yaşar olmuş.
Gerek teknik donanımı, gerekse de sosyal ortamı; üç yüz bin nüfusa yaklaşan İskenderunluya hizmet vermekte zorlanır olmuş.
Kitap okuruyum. Çarşıya indiğimde en sık uğrak mekanımdır İskenderun Halk Kütüphanesi. Müdiresi Harika Hanım bundan yedi yıl önce başlamış göreve. İsmini ve soy ismini işiyle özdeşleştirerek personeliyle birlikte kolları sıvamış, binası eskiydi, çatıları akıyordu, içerisi rutubet ve küf kokuyordu dememiş. İşini, yazışmaları sürdürmek, giden evrakı imzalamak, gelen evrakı dosyalamak makamı görmüyordu.
Kütüphaneyi daha çok okurla buluşturuyordu
Kütüphane Haftasında her yıl, hafta boyu etkinler yapıyordu.
Personeliyle birlikte okullara gidip öğrencilere; okumanın ve kütüphanenin önemine dair konuşmalar yapıyordu.
Bölgenin; şairlerini, yazarlarını ve sanatçılarını kütüphanede ağırlayarak söyleşiler düzenleniyordu.
Çocuklara, bir kütüphanecinin yanı sıra; aile sıcaklığı ortamın da, anne şefkatı gösteriyordu
Ulusal bayramlarımıza da, İskenderun´un kurtuluş yıl dönümünde; günün anlam ve önemine dair etkinlikler tertipliyordu.
Açık hava okuma günleri düzenliyordu.
Göreve başladığı günden beri kafasına takılan teknik ve sosyal donanımlı bir kütüphane hayal ettiğinden, bakanlıkla yazışarak, kaymakam ve belediye başkanını ziyaret ederek nihayetinde onu da başarmıştı.
2020 yılına girmeden, var olan binanın tarihi dokusu korunup, restorasyonu yapılarak, bahçesindeki asırlık ağaçlarını koruyarak, mevcut arsasına iki katlı, çok amaçlı, teknik ve sosyal donanımlı kütüphane binasının projesi hazırlanarak onaylanmıştır.
Şu anda mevcut kütüphane boşaltılarak, İskenderun Belediyesinin iki yıllığına tahsis ettiği Çay mahallesi, Tayfur Sökmen Bulvarı üzerindeki İskenderun Plazanın, B blokuna geçici olarak taşınmış bulunmaktadır. Yeni yerine uğradığımda katların ev konumunda olduğundan, kitap rafları, masalar, sandalyeler, bilgisayar masaları odaların darlığından itiş kakış yerleştirilmiş. Gerek çocuklar, gerekse de yetişkinler çalışma ve okuma için yer bulmada, okurlar ise kitap almada zorlanmaktadır.
Umarız kısa zamanda kütüphanenin temeli için ilk kazma vurulur da, İskenderunlu tam donanımlı kültür evine kavuşur.
“İnşa edilen bir kütüphane, yaratılan bir hayattır.” demiş, Carlos Dominguez.