Müslüm KABADAYI


Kışlaklı aydınlar buluştu

Müslüm Kabadayı


Kentler başta olmak üzere yerleşim birimlerine hayat veren emekçiler vardır. Kırsal kesimde tarım emekçileri, sanayide de işçiler yaşamı kolaylaştıran emek üretirler. Kışlak halkı da tarım emekçiliği yanında İskenderun Demirçelik Fabrikası başta olmak üzere kentlerdeki işlerde emek üreterek toplumsal yaşamın zenginleşmesine katkıda bulunmuştur.

Kentlerden aydınların yetişmesi olağandır ama kırsaldan aydınların yetişmesi oldukça zordur. Yayladağı´nın çetin doğa koşullarının bir parçası olan Kışlak, 1940´lı yıllardan itibaren eğitime önem veren bir köy olmuştur. Hatay´ın ilk eğitmen kursundan yetişenleri, Düziçi Köy Enstitüsü´nden mezun olanlar takip etmiştir. 1960´lı yıllarda 23 yaşında muhtar seçilen Mehmet Yıldız´ın önderliğinde yol, su, okul, kitap ve kültür alanlarında önemli atılımların gerçekleştirildiği Kışlak, İller Bankası toplantılarında adından söz ettirmiştir. Aynı dönemde ziraat alanında örnek çalışmalar yapan Ali Çuhadar, Kışlaklının aydınlanmasına katkıda bulunmuştur.
87 yaşındaki Ali Çuhadar´la 80 yaşındaki Mehmet Yıldız, Kışlaklı eğitimci-yazar Müslüm Kabadayı´nın çabasıyla 26 Ağustos´ta İskenderun´da bir araya gelerek, birikimlerini ve deneyimlerini, geleceğe ilişkin düşüncelerini yeni kuşakla paylaşmışlardır. Almanya´nın Koblenz kentinde çalışan Mehmet Kabadayı´nın ve İskenderun İnsan Hakları Derneği Onursal Başkanı Sadullah Çağlar´ın da katıldığı buluşma, 60 yıllık politik anıların tazelenmesi ve Kışlak´ın sosyo-kültürel özelliklerinin değerlendirilmesiyle zenginleşmiştir. Fransız işgaline karşı direnişte rol alan Kâmil Döner başta olmak üzere yurtsever Hataylıların anıldığı buluşmada, kültürel birikimlerin sözlü ve yazılı olarak yeni kuşaklara aktarılmasıyla ilgili planlı çalışmalar yapılması öngörülmüştür.
Küçük yerleşim birimlerinde zor koşulları azim ve mücadeleyle yenerek kendini yetiştirenlerin kalıcı izler bıraktığı, ancak kıskançlık-çekemezlik ya da çıkarcı kişilerin müdahalesi gibi nedenlerle yerel aydınların ortak hareket edemediklerine de değinildi. Yerel aydınların bu engelleri de aşarak güçbirliği yapmalarının, hem yerel birimin hem de ülkenin aydınlanması bakımından çok önemli olduğunun altı çizildi. Bu açıdan Mehmet Yıldız ve Ali Çuhadar´ın yaşamlarının çok öğretici olduğu görüldü.
“Kışlaklı Aydınlar Buluşması”nın genişletilerek ve daha da zenginleştirilerek sürdürülmesi kararı alındı.