Alican GERKSAR


İmar barışı veya imar affı…

Hükümetin güncel çalışmalarından olan imar barışı veya imar affı merakla bekleniyor ve ülke genelinde yaklaşın 12-13 milyon konuta tekabül ediyor.


Hükümetin güncel çalışmalarından olan imar barışı veya imar affı merakla bekleniyor ve ülke genelinde yaklaşın 12-13 milyon konuta tekabül ediyor. Bu arada ilgili olan birçok oda ve kuruluştan dikkat çeken eleştiriler de geldi. Konuyu gündeminize almanız gerektiğine inandığımız için, açıklamaları aktarmaya çalışacağız...

Başkakan Binali Yıldırım´ın yapmış olduğu açıklama ise şöyle: 'Büyükşehirler başta olmak üzere yapılmış ama bir türlü yapı kullanım, ruhsat ve imar iznini alamamış. Kimisinin mülkiyet sorunu var, kimisi imar almadan yapı yapmış veya imar almış eklentiler var. İmara uygun yapılmamış. Mera, Hazine, vakıf, şahıs ve orman arazisi üzerine yapılmış falan. Yani burada getirilen şey bir barış, bir uzlaşma. Bu ne getirecek? Bir kere, vatandaşın yapıp yıllarca yaşadığı yeri meşruiyet kazanacak. Devletin kayıtlarında bina gözükmüyor, toprak gözüküyor. Vatandaş sahip, burası benim yerim hissini yaşayamıyor. Elektrik, su, doğal gaz alamıyor, değişiklik yapacak ruhsat alamıyor. Yapı kayıt belgesi verilecek. Böylece bir uzlaşma, bir barışma süreci başlamış olacak. Ondan sonra ne olacak? Vatandaş eğer yerini yıkıp yeniden yapmak istiyorsa bu sefer müracaat edecek belediyelere, uygun imar planı onaylanacak, sonra yapacak. Kentsel dönüşüm teşvik edilecek. Yani bu yapı kayıt belgesiyle kentsel dönüşümün hızlanması da sağlanmış olacak. Bu yönde teşvik maddeleri var. Getirdiğimiz budur. '
Konu ile ilgili açıklamalar yapan Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu ise, ´´İmar affının kaçak yapılaşmayı artırarak can kaybına neden olacağı uyarısı yaptı. Kıyıların, yeşilin, doğanın da yağmalanmasının önünü açacak düzenlemeden vazgeçilmesi gerektiğini belirten Muhcu ise şu iddialarda bulundu: “Önümüzde üç seçim var. İktidar hem vatandaştan oy toplamak hem de seçim harcamalarına kaynak yaratmak için 1983´te Özal´ın yaptığı imar affını geri getirmek istiyor. Bu kesinlikle bir af.”
Afet risklerine karşı ortaya çıkan formül şu şekilde bildirildi; “Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla 30 Eylül 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine” başvurulması gerekecek. Bu başvuru için son tarih 31 Aralık 2018 olarak tarihi belirlenirken, hükümet bu tarihi 1 yıl uzatma yetkisine sahip olacak. Bu başvuru sırasında vatandaş, arsa emlak değeri ile yapı maliyetinin toplamı üzerinde yüzde 3 kayıt bedeli ödeyecek. Bunun sonucunda kendisine yapı kayıt belgesi verilecek. Bu belgeyi alan binalar için varsa yıkım kararı duracak. Elektrik, su, doğalgaz bağlanabilecek. Varsa cezaları iptal edilecek.”
Yukarıda yapılan açıklama ve bilgilendirmeler ışığında şunu söyleyebiliriz; yapılan çalışmalar daha önceden yarım kalan, tamamlanamayan 10.11.1985 öncesi yapıların (Tapu tahsis belgeleri) ve sonrasındaki birçok yapıyı ve bölgemizi içerecek olmasıdır. Yasallaşması beklenen imar barışını takip etmeniz dileklerimizle…