Recep YILDIRIM


8 Mart

.


8 Mart 

Ayna İskenderun Kültür ve Sanat Derneği, Evimiz Süpürge Derneği başta sevgili Ayşe Figen Arlı’nın ve dostlarının kurduğu derneklerdir. Bu derneklerin yaşaması ve yaşamını sürdürebilecek mekanlara kavuşması için ellerinden geleni özveriyle yapmışlardır. 6 Şubat depreminde yitirdiğimiz Ayşe Figen Arlı’yı rahmet ve özlemle, dernek kurucu ve emektarlarını minnetle anıyorum. 

Dernekte 8 Mart kutlamaları hararetli geçerdi. Bana bugünün tam adı nedir diye sormuştu.” Dünya Kadınlar Günü” demiştim. O zaman neden pek çok örgütten Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajı geliyor demişti. Ben kadınlar arasında bir kere daha ayrım yapmayacağım, bugünü Dünya Kadınlar Günü olarak kutlayacağım dedi ve öyle de yaptı. 

Bazı özel günlerde kürsüye kimin davet edileceği bellidir. Adeta kürsü o konuşmacının ayağına gider. 8 Mart ile ilgili etkinliklerde doğal konuşmacı Ayşe Figen Arlı idi. Kürsüye davet edilir ve daima herkesi şaşırtan bir konuşmayı irticalen yapardı. Konuşmasında hiçbir ideolojinin terimlerine yüz vermez, melodrama sırt çevirir, acı edebiyatını unutturur; açık, anlaşılır bir dille kadının kendisini nasıl var edeceğine ilişkin projelerini anlatırdı. Bu konuşmalarda topuzun sivri tarafını yerleşik kadın imgesine vurmaktan çekinmezdi. Kendinden değil kocasından sürekli talepte bulunan, ev, ev eşyası aldıkça statüsünün yükseleceğine inanan kadın modeli onun hedefindeydi. 

Girişimci kadınları destekler, onları kürsüye davet etmek için önerilerde bulunurdu. Yazar, edebiyatçı kadınları arar bulurdu. Onlara projelerinden söz eder, onların projelerini can kulağıyla dinlerdi. Projeye destek olabilecek kişileri fihristinden bulur, onları bir araya getirmek için gayret ederdi. 

Zekâsı, eğitimi, entelektüel kimliği ile varoluşunu sağlamış bir kadındı. Etkili olmuş her tarihi kişilik gibi insanlara bir şey öğretme derdinde olmak yerine kendi varoluşlarını yaratmayı öneren bir duruş sergilerdi. Somut, yalın, gerçekçi idi. Bu kentte kadın hareketinin en önemli figürüydü. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun.