Sadet BERKYÜREK


20 Kasım´dan 25 Kasım´a

“İnsan saramadığı yaralarını saklarmış'


1989 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ile birlikle çocuk haklarının yasalarca tanınmasının yıl dönümü günü; 20 Kasım´dı.

25 Kasım ise Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla BM Genel Kurulu kararı ile ilan edilen gündür.

Kapalı ortamlarda şiddetin arttığı gerçeği, pandemi döneminde kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin yüzde 27,8 oranında artmasıyla kendisini bir kez daha gösterdi. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre çocukların Covid-19´dan hayatını kaybetme oranı oldukça düşük olsa da süreçten en çok etkilenenler yine çocuklar oldu, kadınlar oldu.

***

Arsuz´da Belediyesi´nin 22 dönümlük arazisinde oluşturacağı Kadın Fidan Yaşam ormanı için zeytin fidanları 25 Kasım´da toprakla buluştu. Emine Bulut´un annesi Fatma Bulut, kardeşi Poyraz Bekir Bulut ve kızı Fatma Bilge Bulut, Şule Çet´in babası İsmail Çet, Ceren Özdemir´in babası Yılmaz Özdemir, İpek Bakımcı´nın annesi Muayel Bakımcı´nın da katılımıyla Türkiye´de katledilen 3.224 kadının adının yaşatılacağı Kadın Fidan Yaşam ormanına bir zeytin fidanını da ben diktim. Arsuz Belediyesi ile Yol Sev Der´in işbirliğiyle oluşturulan proje alanına diktiğim fidanım, 2019 Şubat ayında Arsuz Madenli´de anne evinde öldürülen, 2 amcası halen cezaevinde bulunan Selin Culha´nın adına oldu; ya katledilen 3.244 kadından biri olan Selin Culha ‘nın geride kalan 3 evladı…

Geride kalan her bir anne babayı, eşi, evladı hatırlayarak zeytin fidanının köklerine bir avuç toprak daha attım.

***

Bölgemizde 9 Ekim´de yaşanan yangın faciasının önemli ölçüde yaraları sarılmaya çalışıldı. Kamu kaynaklarının yanı sıra yanan her bir konuta, konutta yaşayan her bir bireye gönül köprüleri kuruldu, yaralar birlikte sağaltılmaya çalışıldı. Ama bu yangın, kadın ve çocuğa ilişkin gerçekliği, kentsel yaşamın tüm konforuna bir kaç kilometre mesafedeki Kışla Mahallesi´nde besicilikle uğraşan ailenin yanan konteynır konutunda tüm çıplaklığıyla ortaya koymadı mı? Barınma ihtiyacında imdada kurulan çadır yetişti.

Ama o kadar mı?

Ya yaşamın diğer tüm ihtiyaçları?

4-9 yaş arası 5 çocuk,

9 Ekim´de başlayan 33 saatlik yangının 5 çocuk üzerindeki travması,

Bu 5 çocuğun eğitim haklarına bile ulaşamaz durumda kaldıkları gerçeği…

***

Bölgemizdeki madencilik faaliyetleri üzerine çok yazıldı-çizildi-konuluşuldu…

Bu, bölgemizin bir başka gerçeği artık; madencilik faaliyetlerindeki tercihler, alanların giderek doğal yaşam alanlarının aleyhine yönelik genişletilmesi.

***

“İnsan saramadığı yaralarını saklarmış:

Bazen bir gülüşün içine...

Bazen de derin bir sessizliğe...

Biz daha karar veremedik hangisine?”

***

Bir arkadaşımın dediği gibi olmasın ne olur ve artık karar verelim.