´Üç fidan´ karanfillerle anıldı

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan, idam edilmelerinin 46. yıl dönümünde İskenderun´da CHP´li gençlerin düzenlediği törenle anıldı.

GÜNCEL 7.05.2018 10:51:21 0
´Üç fidan´ karanfillerle anıldı

Akın Bodur/İskenderun

Şiirin okunduğu, fotoğraflarının karanfil ve mumların süslediği parti binasındaki anma törenine Hatay eski Milletvekili Haydar Demirtaş, CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, kadın kolları başkanvekili Kafiye Kılıç, il ve ilçe yönetimi ile kadın ve gençlik kolları da katıldı.
Deniz Gezmiş´in babası Cemil Gezmiş´e yazdığı mektubu CHP İskenderun Gençlik kolları YK üyesi Mehmet Oral okurken, Berfin Taylan da şair Önder Keskin´in Deniz Gezmiş için yazdığı 'Benim adım Deniz Gezmiş' adlı şiiri okudu; bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

'Her 6 Mayıs´ta yeniden doğuyorlar'
Ölümlerinin 46. yılında Gezmiş, İnan ve Arslan´ı saygıyla andıklarını anlatan CHP İskenderun Gençlik kolları Başkanı Hurşit Mursaloğlu, 'O günden bugüne kadar geçen süre içinde Deniz Gezmiş ve arkadaşları unutulmak bir yana, onurlu bir kuşağın gurur duyulan isimleri haline geldi. Türkiye´nin bugün içinde bulunduğu bu durum ve bunun karşısındaki çaresizlik, bu sürece daha en başında direnen devrimci gençlik hareketini ve onun önderlerini daha da değerli kılmaktadır. CHP gençlik kolları olarak, 6 Mayıs 1972´de darağaçlarında bile ´tam bağımsız Türkiye´ diye bağıran üç fidanın devrimci düşüncelerini ilk gün sıcaklığında, yüreğimizde, bilincimizde yaşatıyoruz. Bundan sonra da yaşatacağız' dedi.
Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan´ın ülkesini seven insarlar olduğunu vurgulayan Mursaloğlu, şunları söyledi: 'Bu uğurda ölümü göze almışlardı. İdam sehpasında taburelerini kendileri tekmeleyecek kadar cesurdular. Asıldılar... O gün 6. filoyu kıble tutup, şükreden günümüz iktidar milletvekilleri, başkan ve bakanların şimdilerde ülkemizi getirdikledi durumu hep birlikte görüyoruz. Onları asanların beslediği siyasi kulvar ise sürekli kırmızı bültenle aranan devlet adamları üretti. DGM dosyaları, interpol bültenleri, bankaların boşalmış kasaları, kendi ülkesini soyan ihaleler arasında ölüyorlar. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan her 6 Mayıs´ta yeniden doğuyor. Bugün de bir doum günü. Bugün günlerden 6 Mayıs, bugün günlerden Deniz, Yusuf, Hüseyin.'

´Onların yaktığı ateş, aydınlatmaya devam ediyor´
Gezmiş, İnan ve Arslan´ın çok önemli kişiler olduğunu ifade eden CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu da, 'Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Arslan, Türkiye´nin tam bağımsızlığı, demokrasi uğruna ölüme koşarak gittiler. Onların yaktıkları demokrasi ateşi, içimizde artarak yanmaya devam ediyor ve bu karanlık ortamlarda aydınlatmayı sürdürüyor. Onların yaktıkları ateş, yolumuzu aydınlatmaya devam edecek. Onların adı dün olduğu gibi bugün de çocuklarımızın isminde yaşıyor. O ateş ve Mustafa Kemal´in bağımsız, özgür bir Türkiye anlayışı, bizlere rehbet olmaya devam edecek' diye konuştu.

Eski milletvekili Haydar Demirtaş, anılarını anlattı
Gölbaşı Ahlatlıbel´deki radar üssünde görev yapan Amerikalı askerler Başçavuş Jimie Sexton, erler Larry Heavner, Richard Caraczi ve James Gholson´un kaçırılması sonrası ülkenin birçok kentinde olduğu gibi Hatay´da da baskı yapıldığını anlatan Hatay eski Milletvekili Haydar Demirtaş, 'O yıllarda Antakya´da öğretmenlik yapıyordum. Amerikalı askerlerin kaçırılması sonrasında çoğunluğu köy enstitüsü mezunu öğretmen, Hatay´da ne kadar aydın varsa hepsini bir gecede topladılar. Bunlardan birisi de bendim. Öyle yoğun bir baskı vardı ki, tuvalete giderken bile başınızda süngülü asker bulunuyordu. Bu gençler (Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Arslan), önder gençlerdir, yürekli gençlerdir. Ülkeleri, ülkelerinin birliği için canlarını feda ettiler' dedi.
Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Biz NATO´ya girerek kaybettik. Türkiye´nin NATO´ya girmesiyle birlikte tüm bakanlıklarda ´Barış gönüllüleri´ adı altında Amerikalı görevliler bulunuyordu. Çoğu kadın olan bu görevliler, aslında savaşın güvencinleriydi. Aslında bunlar, etnik yapıyı tetkik edip, bunu rapor haline getirerek, Amerika´ya bildiriyorlardı. Ülkemizin insanlarını birbirine düşürmek için, altyapıyı hazırlıyorlardı.'


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90