Türkiye sarsıldı!

Elazığ depremi: Hayatını kaybedenlerin sayısı 35´e yükseldi

GÜNCEL 27.01.2020 11:49:57 0
Türkiye sarsıldı!

İskenderun/SES

Elazığ´ın Sivrice ilçesinde Cuma akşamı 20.55´te meydana gelen ve Hatay´dan da hissedilen 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin yaşandığı günü saat 23,55´e kadar, Elazığ, Malatya, Manisa ve Van merkezli 59 artçı sarsındı yaşanmıştı. Pazar günü öğlen saatleri itibarıyla hayatını kaybedenlerin sayısının 35´e çıktığı açıklandı. AFAD depremde bin 607 kişinin yaralandığını, 45 kişinin yıkılan binalardan kurtarıldığını, Elazığ ve Malatya´da 76 binanın yıkıldığı, 645 binanın ağır hasarlı olduğunu, 12 binanın ise acil yıkılacak durumda olduğunu duyurdu.

Savaş: Desteğe hazırız
Depremin ardından yaptığı yazılı açıklamada Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AFAD´la bağlantı halinde olduklarını, talep gelmesi halinde desteğe hazır olduklarını bildirdi. Savaş, “Hepimizi derdinden sarsan ve şehrimizde de hissedilen depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yaşanılan can kayıplarının artmaması en büyük temennimizdir. Devletimizin ilgili kurumlarıyla, AFAD ekipleriyle irtibat halindeyiz. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak talep gelmesi durumunda ihtiyaç duyulan yerlerde, arama-kurtarma çalışmaları için tüm birimlerimizle desteğe hazırız. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet, yakınlarına başsağlığı; yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum” dedi.

Elazığ ve Malatya için kampanyası başlatıldı
Yardım koordinasyonu AFAD´da

Elazığ´da meydana gelen deprem sonrası AFAD, vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine yardım kampanyası başlattığını duyurdu. Hatay´daki yardımların da AFAD İl müdürlüğü tarafından yürütüleceği bildirildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan ve Hatay Valiliği resmi internet sitesinde de yer alan duyuruda, vatandaşların depremzedelere yardım ulaştırmak amacıyla yoğun ilgi ve talepleri bulunduğu belirtildi.
Cumhurbaşkanlığı tarafından vatandaşların yapacağı yardımların AFAD Başkanlığınca koordine edilmesinin uygun görüldüğü anımsatılan açıklamada, ‘herhangi bir karışıklılığa meydan vermemek adına´ Cumhurbaşkanlığının bildirdiği çerçeve dışında yardım çağrısında bulunulmaması istendi. Tüm kurum kuruluşlarla yurttaşlara şu çağrıda bulunularak, ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin toplama ehliyetinin AFAD Başkanlığı koordinesinde olduğu hatırlatıldı.

Isıtıcı, giyecek ve gıda kabul edilecek
AFAD´a ait banka hesap numalarının da duyurulduğu Hatay Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler müdürlüğü açıklamasında, toplanacak yardımların, bölgedeki ihtiyaç kapsamında kullanılmamış yeni malzemeler olmak kaydıyla, sadece ısıtıcı, giyecek ve gıda kabul edileceği vurgulandı. Açıklamada, “Tüm kurum ve kuruluşların ve vatandaşlarımıza çağrımız ihtiyaç duyulan yardım malzemelerinin toplanma ehliyetinin İl AFAD Müdürlüğümüzün koordinesinde olduğunu hatırlatır. Konunun hassasiyetine binaen kamuoyuna saygı ile duyurulur” denildi.

Toplumun her kesimini harekete geçirdi
Elazığ ve Malatya´da yaşanan depremlerin artçı sarsıntıları devam ederken yarattığı acı, toplumun her kesimini ortak duyguda buluşturdu. Sosyal medya üzerinden bir çağrı da bir spor klübünün taraftarları tarafından yapıldı. Çarşı Hatay grubu ve İskenderunlu esnaflardan Ali Şekerlisoy´un adıyla yapılan duyuruda saat 15.00´dan 19.00´a kadar Anıt Alanı´nda yardım toplanacağı belirtilerek alana davette bulunuldu. ADD Arsuz/Karaağaç şubesi de acil ihtiyaç listesi olarak kışlık giyim, çocuklar ve yetişkinler için kışlık bot ile battaniyeden oluşan bir kampanya başlattıklarını duyurdu. Yardım malzemelerinin çarşamba gününe kadar ulaştırılması istendi.
Ortak duygu taziye mesajlarında da yer buldu. İSTE Rektörlüğü adına yayımlanan mesajda “Elazığ ve çevresinde gerçekleşen depremlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah´tan rahmet, yaralılarımıza açil şifalar dileriz” ifadesi belirtildi.

Bakan Akar ve komutanlar Hatay´da
İdlip göçü önlemlerini inceledi

/resimler/2020-1/27/1154011071966.jpg

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile Hatay´da İdlip´ten göçe karşı alının önlemleri inceledi.
Milli Savunma Bakanlığının resmi internet sitesinde Hatay ziyaretine ilişkin yer alan açıklamada, 25 Ocak Cumartesi günü Hatay Havaalanı´nda Vali Rahmi Doğan ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Bakan Akar ve Komutanların, “İdlib´de 700 bin civarında insanı zorlu hava koşullarında evlerini, topraklarını terk etmek zorunda bırakan rejimin hava ve kara saldırılarıyla ortaya çıkan insanlık dramına karşı” alınan tedbirleri incelediği belirtildi.
Burada sivil ve asker yetkililerle bir araya gelen Bakan Akar´ın, mevcut durum hakkında bilgi aldığı, toplantıda alınan tedbirler gözden geçirilirken alınabilecek ilave önlemlerin de gözden geçirildiği kaydedildi.
Bakan Akar ve Komutanlar, daha sonra depremin meydana geldiği Elazığ´a geçerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın bölgedeki incelemelerine katıldı.

Hatay´dan Elazığ´a yardım TIR´ı

/resimler/2020-1/27/1156066699344.jpg

Elazığ´da meydana gelen depremin ardından yöre halkının ihtiyaçlarına yönelik içinde çocuk montu, çocuk botu, mont, bot, battaniye gibi kışlık ihtiyaçların ve gıda ürünlerinin yer aldığı Hatay Büyükşehir Belediyesi´ne ait 4 TIR Hatay´dan yola çıktı.
Hatay Büyükşehir Belediyesine ait içerisinde çocuk montu, çocuk botu, mont, bot, battaniye gibi kışlık ihtiyaçların ve gıda ürünlerinin yer aldığı 4 TIR Hatay´dan yola çıktığını belirten HBB Başkanı Lütfü Savaş, depremden etkilenen vatandaşların ihtiyaçlarına yardımcı olmak için tüm birimlerle desteğe hazır olduklarını, yaraların sarılması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını belirtti.

Bakan ziyareti ertelendi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy‘un 25 Ocak Cumartesi günü Hatay´a yapacağı ziyaret, merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6,8 büyüklüğündeki deprem nedeniyle iptal edildi. Bakan Ersoy´un basına açık programında Uzun Çarşı´da yöresel ürünler, Kurşunlu Han´da künefe ikramı, Tıbbi Aromatik Bitkiler Müzesi ile Hatay Arkeoloji Müzesi bulunuyordu.

 


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10173,40%1,17
  • DOLAR

    32,27% 0,07
  • EURO

    34,90% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2448,04% 0,09
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00