Tıp öğrencisiden gönüllü kütüphanecilik

İskenderun Ayna Kültür ve Sanat Derneği ve Evimiz İskenderun Süpürge Derneğinin klasikleşen çarşamba toplantılarının geçen haftaki konuğu Hüseyin Güven oldu.

GÜNCEL 8.02.2019 09:53:16 0
Tıp öğrencisiden gönüllü kütüphanecilik

Nesrin Geyik/İskenderun

 Arsuz´un Madenli mahallesinde eski bir kütüphaneyi yeniden nasıl düzellediklerini ve şimdiki modern hale nasıl getirdiklerini anlattı. Güven, 'Kütüphane aracılığıyla çok tanıdığım oldu. Halkı tanımam gerekliydi. Eski bir kütüphaneydi. Alabilir miyiz alamaz mıyız, bilemedim. Denedik ve ´kullanabilirsiniz´ dediler, biz de gerçekleştirdik. O şekilde başladık' dedi.
Önce arkadaşlarını toplayıp, görüştüğünü anlatan Güven, şöyle konuştu: 'Kütüphane kırık döküktü. Kütüphanenin sıvası dökülmüştü. Bunu duyanlar ´nasıl yardım edebiliriz?´ dedi. Biraz belediyenin desteği biraz halkın desteği ile şimdiki hale dönüştürdük. Sosyal medyayı çok etkin kullandık. Sosyal medya üzerinden kitap kampanyası başlattık ve onun üzerinden kitaplar gelemeye başladı. Tabi bireysel olarakta çevremizi Üniversitede okuyan arkadaşlarımızı kendi üniversitelerinden bize bir sürü kitaplar gönderdi.'
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Hüseyin Güven gönüllük esasına dayalı kütüphaneciliğin dayanışma içinde ve arkadaşlarıyla birlikte karşılıklı güven içinde yaptıklarını söyledi.
'Karneni al, kitabını al git' sloganıyla öncelikle çocukları kütüphaneyi sevdirmeye çalıştıklarını dile getiren Güven, 'Bu gönüllü bir iş. Biraz yorucu birazda çok keyifli geçti. Zorlu alması ilk başta gönüllü bir iş yapıyorsunuz Kimse sizi bunun için zorlamıyor. yada kimse size tutup maaş vermiyor. Zamanınızdan feragat edip ben bunu yapmak istiyorum diyorsunuz ve yapıyorsunuz. Bunu yaptığımız arkadaşlarım kış zamanında üniversitede oluyor orda kimse kalmıyor. Burda çoğu zaman kendimi yanlız hissettim. Bir buçuk sene bir süreçten bahsediyoruz. Bu süreçte motivasyon çok önemli iki ay hiç bir şey yapmadığımız oldu. Ya bağış olmadı ya da derslerimizin yoğunluğundan. Bazen motivasyonumuzun düştüğüde oldu. Ama bir kişinin elinize sağlık demesi bir kitap vermesi motivasyonumuzu yükseltiyordu. Bir mesaj geldi. ´Biz Amerika´da yaşayan Madenliliyiz. Size nasıl yardımcı olabiliriz?´ diye sordular. Ve bu şekilde tamamladık. Tamamlarken kendime çok şey kattığımı düşünüyorum. Ciddi anlamda alternatif bir üniversite kendimize oluşturduk da diyebilirim. Mustafa Kemal Üniversitesi periferde bir üniversite. Öyle büyükşehirlerdeki gibi bir üniversite hayatı yok. Öyle olduğu için bunun eksikliğini çok fazla hissettik. Bu açığı kütüphane üzerinden yaptığımızı düşünüyorum. Temel amaç bir dayanışma kültürü oluşturabilmek. Bu işi kültür merkezi haline getirmek istedik. Bunu başardık.'
İskenderun Halk kütüphanesinden yardım aldıklarını anlatan Güven, çocuklar için felsefe kitaplarının da mevcut olduğunu, yine çocuklar içi yaratıcı drama atölyesi, çocuk yogası, masal okuma etkinliği, origami etkinliği, satranç turnuvası, müzik dinletisi gibi etkinliklerle kütüphaneyi etkin kılmaya çalıştıklarını belirtti. Yaklaşık 600 üyeye ulaştıklarını ve etkin kitap okuyan 150 kişinin var olduğunu belirten gönüllü kütüphaneci Hüseyin Güven´e, konuşması sonrasında İskenderun Ayna Derneği Başkanı Mehmet Berkyürek, derneğin üretimi olan İskenderun fotoğrafları, defne sabunu ve bez çanta ile ressam Muhittin Köroğlu´nun karikatürlerini hediye etti.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00