Tek kârımız milletimizin duası

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, düzenlediği basın toplantısında Kentsel Dönüşüm Projesi´nde gelinen son durum hakkında bilgilendirmede bulundu.

10.11.2017 11:51:09 0
Tek kârımız milletimizin duası

Belediyenin Mahfel Sosyal Tesislerindeki basın toplantısında konuşan Kimyeci, 'Kentsel Dönüşüm bir memleket meselesi. Antakya başta olmak üzere Hatay geneli birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Bu nedenle birinci derece deprem kuşağında oluşumuz nedeniyle Kentsel Dönüşüm projesi hükümet programına alındı. Bu proje ile vatandaşlara güvenilir konutlarda oturma imkânı sağlamanın yanı sıra, konforlu, modern ve yaşam standartlarına uygun bir hayat temin etmeyi amaçladık. 250 farklı sektör ile iş birliği yaparak istihdamın arttırılmasını, şehir ekonomimizin canlanmasını sağlayacağız' dedi. 

Kentsel Dönüşüm projesinin uygulanacağı Emek ve Aksaray Mahalleleri´nin mevcut durumları hakkında değerlendirmede bulunan Kimyeci, söz konusu mahallelerde ulaşımdan, güvenliğe, sosyal yaşamdan, pazar yeri, yeşil alan, ibadethane ve okul yetersizliği bulunduğunu ifade etti. Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kimyeci, şunları söyledi: 'Belediyemizin bu projedeki tek karı milletimizin duasıdır. Amacımız, vatandaşlarımızı, bu sıkıntılı ortamdan kurtararak, geniş, ferah, yeşiller içerisinde, güvenli, sosyal donatıları olan, okulu, pazar yeri, büyük bir camisi olan yepyeni bir mahalle inşa ederek rahat ettirmektir. Bizim tek kârımız milletimizin duasıdır. Belediyemizin, milletin malı üzerinden kar elde etmek gibi bir durumu söz konusu dahi olamaz. Bizim tek kazancımız, insanımızın mutlu olması, huzurlu olması, güvenlikli bir ortamda olmasıdır. Marka Kent Antakya´nın oluşabilmesi için sözle değil icraatlar ile hayata sokmalıyız. Normalde hiçbir ilçe belediye başkanı bu tarz riskli projelere dönüp bakmaz. Mevcudu harcamak, değişik faaliyetlerde mevcut kaynakları kullanmak işin en kolayı. Kentsel Dönüşüm bir risktir. Belediye Başkanı bunu başardığında, hem teşkilatına hem halkına kalıcı bir hizmet olarak döner. Başarısız olduğunda da Başkanın siyasi hayatı biter. Biz bu konuda, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi kefenimizi giymiş çıkmışız. Sürecin başından itibaren her bir aşamasını şeffaf bir şekilde gerek kamuoyuyla, gerek basınımızla, gerekse halkımızla birebir yapmış olduğumuz tüm görüşmelerde açık bir şekilde ortaya koyduk. Ve bu süreci bu güne kadar yüzümüzün akıyla getirdik. Kentsel dönüşüm projesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığının gözetim, denetim ve onayı müsaadesinde bu güne kadar aşamaları gerçekleştirdik. Vatandaşın sahip olduğu hakları eksiksiz bir şekilde onlara anlatmak bizim temel görevimiz. 7 Şubat 2017 tarihinde başladığımız hak sahipleri ile anlaşma ve ıslak imza süreci kısa bir zamanda yüzde 47 seviyesine ulaştı. Bu yönü ile Türkiye geneline baktığımızda en hızlı ilerleyen Kentsel Dönüşüm projesinin Antakya´da yapıldığını rahatlıkla ve güvenle ifade ediyorum.'

'Dönüşümle ilgili KHK çıkacak'
Proje kapsamındaki bazı hak sahiplerinin nelere itiraz ettiğini, neler talep ettiğini de anlatan Kimyeci, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Başkasının arsasına işgal etmek sureti ile mevcut arazilerinin dışına çıkarak yapı inşa eden hak sahipleri, işgal ettikleri arazi boyutunda hak iddia edebilmek amacıyla itirazlarda bulundu. Bakanlığımızca belirlenen mevzuat ve tüm hak sahiplerimize tanınan hakların ötesine geçmedik. Bakanımızın, Antakya Belediyesi ziyaretinde, hem de Kentsel Dönüşüm programı dahilinde belirttiği bazı görüşleri oldu ve sizlerin de şahit olduğunuz üzere, bir açıklama yaptı. Bakanımız, belediye ziyaretinde kanun hükmünde kararname çıkartılacağını ve bu anlamda Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında önemli düzenlemeler olacağını belirtti. Bakanımız alanda yaptığı açıklamaları ile Kentsel Dönüşümün önemini, bu konuda ülkemizin gerçeklerini bir kez daha vurguladı. Bizler bu süreçte Kentsel Dönüşüm projesini bıkmadan usanmadan anlatmaya devam edeceğiz. Ancak halkımız arzu ederse bu projeyi gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Ama arzu etmezler ise biz zorla kimsenin evini başına yıkmayacağız. Milletin rızası olmazsa kentsel dönüşümü zorla yapacağız diye bir şey yok.'
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´nin, Antakya Belediyesi Kentsel Dönüşüm İrtibat Ofisinde proje kapsamındaki 30 hak sahibi ile görüştüğünü ve o görüşmelerin ardından bir değerlendirmede bulunduğunu anlatan Kimyeci, 'Bakanımız yaptığı değerlendirmede tüm hak sahiplerinin mağdur olmadan, taleplerini karşılayabilecek yeni bir düzenleme yapılacağını belirtti. Bizler de bu süreçte asli görevimiz olan Kentsel Dönüşüm projesini hak sahiplerimize anlatmaya devam edeceğiz. Bu süreçte bazı arkadaşlarımızın çeşitli iddiaları oldu. Bunlardan bir tanesi kentsel dönüşüm projesinin durduğuna dair. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Yasal mevzuattan kaynaklı açıkta kalan konular var, sayın bakanımız bu konuda bir düzenleme yaptığında biz de onu halkımızla paylaşacağız. Diğer bir iddia ise Bakan Beyin ´rızasız lokma haramdır´ ifadesi çarpıtılarak değerlendirildi. Yeni bir proje çizimi talimatı verildiği konusunda değerlendirmeler var. Biz zaten ilk günden beri hak sahiplerinin rızasını gözetiyoruz. Talimatlar bu yönde. Talimatların dışında hiçbir hareketimiz olmadı. Bir takım söylemler de farklı yansıtılıyor. Burada sanki bir rant varmış, bu ranttan dolayı hak sahipleri hayır diyor şeklinde iddialar var. Bu tamamen algı oluşturulma çabası. Biz burada tamamen vatandaşlarımızın rızası doğrultusunda bir çalışma yapıyoruz. Belediyemizin tek kazanımı milletimizin memnuniyeti ve duası. Bakan Beyin milletin rızası olmadan kentsel dönüşüm olmayacak ifadesi yine çarpıtılıyor. Burada bizler de kimsenin rızası olmadan evini başına yıkacak değiliz. Milletimiz isterse yapacağız. Biz her ne kadar vatandaşımız iyiye ve güzele layık desek de kendileri bunu istemezse zorla yapacak değiliz' diye konuştu.


Anahtar Kelimeler: rımız milletimizin duası

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90