Tanrıverdi´den Antakya´nın Sokak Lezzetleri kitabı

Antakya´nın sokak lezzetleri, Hatay Keşif Yayınları ve Antakya Gastronomi Derneği katkılarıyla okuyucuyla buluştu.

GÜNCEL 9.10.2021 17:28:35 0
Tanrıverdi´den Antakya´nın Sokak Lezzetleri kitabı

Yazar Mehmet Tanrıverdi´nin derlediği ve kaleme aldığı “Geçmişten Günümüze Antakya Sokak Lezzetleri” adlı kitap 60´lı yıllardan günümüze değin Antakya´daki çarşı, sokak lezzetlerini ve unutulmaz satıcılarını yazı ve fotoğraflarla gözler önüne seriyor.

Anlattığı pek çok lezzet ve pek çok satıcının, yıllar öncesinde kaldığını ve kitabın bu nedenle anı kitabı özelliğini de taşıdığını belirten Yazar Mehmet Tanrıverdi, “Kitabımla, Antakya´da çarşı-sokak lezzetlerini ve ev dışında neler yiyebileceğinizi geçmişten örneklerle yeni nesle aktarmak istiyorum. Aktardıklarım, çocukluğumdan gençliğime, Antakya´da yaşadıklarım ve gördüklerimden ibarettir. 60´lı yılların sonundan 1990 yılına kadar işlettiğimiz, yaklaşık sekiz yaşımdan itibaren her yaz tatilinde çalıştığım dükkanımızın çarşının tam da orta yerinde, beş sokağın buluşma yerinde olmasından dolayı, geçen bu 20 yıl boyunca tarih neredeyse gözlerimin önünde cereyan etti; bundan dolayı kendimi şanslı sayıyorum” dedi.

Çarşının, geçmişin izlerini taşıyan son ve güzel zamanına denk geldiğini düşündüğünü, pek çok lezzete şahit olduğunu, bir çok satıcıyı tanıma fırsatı edindiğini de kaydeden Tanrıverdi, şunları kaydetti: “Okuyacağınız kitabımda, bahsettiğim tarihe kadar çarşının henüz bozulmamış dokusunu kaleme aldım. Hatırladığım lezzetleri ve satıcılarını isimleriyle vermeye çalıştım. Çünkü onların da bizim kültürel birikimimizin ve gastronomik geçmişimizin önemli birer unsurları oldukları unutulmamalıdır. Kitabı okuduğunuzda, aslında kültürel zenginliğimizden çok, neleri kaybettiğimizi daha iyi anlayacaksınız. Oysa, hoyratça harcadığımız geçmişimize ait bir anıyı hatırladığımızda ya da bir fotoğrafa baktığımızda gözümüzde canlanan o eski, günümüz karmaşasından uzak, basit, samimi ve güzel günleri, her ne kadar imkansız olsa da, geri getirmeyi hangimiz istemiyoruz?”

Mehmet Tanrıverdi, 1961 Antakya doğumlu. Emekli, jeoloji mühendisi, İstanbul´da ikamet ediyor. Halen Antakya Gastronomi Derneği başkanlığı görevini yürütüyor. Tanrıverdi, Çokkültürlü Bir Geleneğin Mutfağı Antakya Yemekleri” ve Antakya ağzıyla yazdığı “Antekeli Deli Hösün” kitaplarının da yazarı.


Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00