Sel, havaalanı yolunu değiştirdi

Hatay´yı etkileşen şidetli yağış, Tahtaköprü Barajı ve Afrin 18 Mart Barajı kapaklarının ´kontrollü bir şekilde açılması´ üzerine en az 80 bin dekar tarım arazisinin su altında kalması, birçok itiraza karşın Amik Gölü havzası

GÜNCEL 18.01.2019 18:25:34 0
Sel, havaalanı yolunu değiştirdi

Akın Bodur/İskenderun

Hatay´dan havayolu ile seerlerin yapıldığı notalara gitmek ya da farklı kentlerden gelmek isteyenler, havaalanı yolunun su altında kalması ve yarattığı tehrike riski nedeniyle farklı güzergahtan açılan yolu kullanmaya başladı. Hatay Havaalanına giden yeni yolun güzergahı. Belenin Bakras mahallesi bölgesinden.
Yöreye, son 77 yıllık ortalamanın iki katı yağış düştüğünü ifade eden Hatay Valiliği, Tahtaköprü Barajında oluşan su seviyesinin yükselmesi üzerine baraj kapağının kontrollü şekilde açıldığını duyurmuştu. Valiliğin 08 Ocak 2019 tarihli açıklamasında, yağışların etkilediği Antakya, Kırıkhan, Kumlu ve Reyhanlı´daki 26 yerleşim yerinde 1.820 üreticiye ait 78.000 dekar alanın zarar gördüğünün ilgili birimler tarafından belirlendiğini açıklamıştı. Valilik, çarşamba akşamı yaptığı açıklamada ise bölgede yaşanan yoğun yağışlar nedeniyle Afrin 18 Mart Barajında yükselen su seviyesinin düşürülmesi amacıyla kontrollü bir şekilde su tahliyesine başlandığını, bu nedenle Reyhanlı, Kumlu ve Antakya´da, Afrin Çayı´nın geçtiği mahallelerimizde oturan vatandaşların yüksek debinin neden olabileceği sel ve taşkın risklerine karşı dikkatli olması konusunda uyarmıştı. Hatay´ın Amuk Ovası, Asi Nehri ve Afrin Çay´nın geçtiği bölgelerdeki tarım arazileri ile yerleşim yerleri, Tahtaköprü Barajı kapağının açılması üzerine yaklaşık 15 yıl önce de su altında kalmıştı.

Zararın karşılanması için kanun teklifi verildi
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da, 2018´de ve 2019´un Ocak ayında yaşanan sel ve dolu afetleri nedeniyle zarar gören tüm çiftçilerin zararlarının tamamının karşılanması için kanun teklifi verdi. Milletvekili Güzelmansur, kanun teklifinde, ödemelerde çiftçilerin, üreticilerin tarım sigortası yaptırım yaptırmadığına bakılmamasını önerdi.
TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifinde, 2090 sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanununa geçici madde eklenmesini isteyen milletvekili Güzelmansur, eklenecek geçici maddeyle, Hatay´da, 2018 yılında ve 2019 Ocak ayında meydana gelen dolu afetler ile şiddetli yağışlar neticesinde ortaya çıkan sel afetlerinde zarar gören tüm üreticilerin kayıplarının karşılığının, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yaptığı tespitler üzerinden hak sahiplerine ödenmesini öngörülmesini istedi. Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, TBMM´ye vediği teklifin gerekçesinde şunlara yer verdi: '2018 yılında yaşanan dolu ve şiddetli yağmur, özellikle Erzin ve Dörtyol ilçelerinde 50 bin dönümlük narenciye bahçesinde ağaç ve meyvelerin mahvına sebep olmuştur. Bu narenciye bahçelerinin 20 bin dönümlük kısmında meydana gelen zararın boyutu yüzde 100´dür. Kalan kısımdaki zararın boyutu ise yüzde 70 ila yüzde 50 arasında değişmektedir. Ayrıca sele kapılarak telef olan hayvanlar bulunmaktadır. Yine 2019 yılının Ocak ayında gerçekleşen şiddetli yağışlarla ve bu yağışlar sonrası Tahtaköprü Barajı´nın kapaklarının açılmasıyla Hatay´da 30 mahalle/köyü su basmıştır. Binin üzerinde ev, 30 binin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan, 100 bin dönüm ekili arazi, binlerce dönüm mera, samanlar, hayvan yemleri sular altında kalmıştır. Bu büyüklükteki bir doğal afet zararının Ziraat Bankası´na ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların ötelenmesiyle geçiştirilmesi Hatay tarım ve hayvancılığını bitme noktasına getirecektir. Üreticilerimizin geçimlerini sağlayabilmeleri, faaliyetlerine devam edebilmeleri için zararlarının tamamının devlet tarafından nakdi olarak karşılanması elzemdir.'

Şahin: Havaalanı, Amik Gölü´nün en derin noktasına inşa edildi
Hatay Milletvekili Suzan Şahin de, Hatay´da etkili olan yağışlar nedeniyle kurutulan eski Amik Gölü´nün neredeyse yeniden oluştuğu ve sel nedeniyle bölgede yaklaşık 130 bin dönüm ekili tarım alanının sular altında kaldığını ifade ederek, bunun bir doğal afet olduğunu, Hatay´ın afet bölgesi ilan edilerek zarar gören çiftçiye devlet desteği sağlanması gerektiğini ifade etti. Milletvekili Şahin, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, TEMA, Hava Kuvvetleri ve DSİ´ ve halkın itirazlarına rağmen yeri yanlış seçilen ve kurutulan Amik Gölü´nün en derin noktasına 2007 yılında inşa edilen Hatay Havalimanı şuan sular altında ve kullanılmaz halde olduğunu söyledi. Şahin, 'Her yağış olduğunda havalimanını su basıyor. Suyun boşaltılması için milyonlarca lira harcanıyor. Hem teknik hemde bilimsel anlamda yanlış yere kurulan havaalanı sorununun çözümü için öneriler var. Ancak hayata geçirilmesi için hiçbir adım atılmıyor. Havalimanından çok, gerçek bir liman görüntüsünü andıran bu durum, dönemin öngörüsüz AKP siyasetçilerinin, mühendislik bilgisinden yoksun bürokratların ve çevre bilincinden uzak yöneticilerin eseridir. Tüm bu yanlış karar ve uygulamaların faturasını milletimiz ödememelidir. AKP hükümeti doğaya bakış açısını değiştirmeli ve ‘Ben yaptım, oldu´ anlayışını terk etmelidir' dedi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) Genel Müdürü Mehmet Çaparali de, sağanak yağış nedeniyle oluşan sorunları gidermek adına HATSU ekipleri tarafından yapılan çalışmaları inceledi. Antakya ve Samandağ´da yoğun yağış nedeniyle evlerde ve iş yerlerinde oluşan sorunları yerinde inceleyen Çaparali, su birikintilerinin oluşturduğu taşma gibi sorunlara yapılan müdahaleleri kontrol ederek mağdur olan mahalle sakinleri ile bir araya geldi, sorunlarını dinledi ve yanlarında olduğunu ifade etti. Çaparali, “Ekiplerimiz Hatay genelinde çalışma gerçekleştiriliyor. Vatandaşın mağduriyetlerini gidermek için ekipler sahada' dedi.

Samandağ´da 13 mahalle etkilendi
Hatay genelinde etkili olan sağanak yağmur, Samandağ´ı da etkilendi. Kentin farklı mahallelerinde yaşanan su baskınlarının yaşanması üzerine Samandağ Belediyesi ekipleri o bölgede acil müdahalede bulundu. Hatay genelinde metrekareye 150 kloyağış düştüğü tespit edildiğini ve bunun da ilde sel ve su baskınlarına neden olduğunu belirten Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yıldız, gerekli çalışmaların hızlı bir şekilde yapılarak yaşanan hasarın en kısa sürede giderilmeye çalışıldığını ifade etti. Yıldız, vatandaşın mağduriyetlerini gidermek amacıyla oluşturulan Kriz Masasının kentin 42 mahallesine yönelik çalışma yaptığını ve 13 mahallede eşzamanlı çalışmalar gerçekleştirilerek mağduriyetlerin giderildiğini anlattı.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00