´Savaştan en çok çocuklar, kadınlar etkileniyor´

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Türkiye´de gelen 3 milyon Suriyeli sığınmacının 500 bini yakınının Hatay´da yaşadığını anımsattı.

6.06.2017 10:29:16 0
´Savaştan en çok çocuklar, kadınlar etkileniyor´

 Halk Tv´nin yayınına konuk olan Savaş, 'Türkiye´de Suriye´den gelen 3 milyon misafir varsa bunların 500 bini Hatay´da yaşıyor. Nüfusa göre oranladığımızda Kilisten sonra, şehrin nüfusuna göre en fazla misafiri biz ağırlıyoruz. Hatay´da ikamet eden Suriyeli çocuklarla bu dramı tüm dünyayla paylaşmaları için bir koro oluşturduk. Medeniyetler Korosu gibi dünyanın her yerinde tüm semavi dinlerin ilahilerini, otantik türkülerini hep bir ağızdan dünyayla paylaşıyor ve barış gelsin diye uğraşıyoruz. Komşumuzda savaş oluyor Hatay savaşın içindeymiş gibi her gün silahlar ve bombalar patlıyor diye bir algı var. Savaştan psikolojik olarak en çok çocuklar, kadınlar ve yaşlılar etkileniyor. Savaştan kaçıp Türkiye´ye gelenler burayı bir umut olarak görüyor. 6 yıldır bu dramın içerisinde bize sivil toplum örgütleri, devlet adamları, büyükelçiler, konsoloslar, askeri ateşeler geliyor ve hep bu konuşuluyor. Bu durum bir doktor olarak beni çok üzüyor. Komplikasyonlarla, pansumanla uğraşıyorlar kanamayı nasıl durdururuz yarayı nasıl iyileştiririz diyorlar bu savaş durmadan ne o kan durur ne de o yara iyileşir. Devlet büyüklerimizle, sorumluluk makamındakilerle bu işi nasıl daha çok insan ölmeden çözeriz onu konuşmamız gerekiyor. Suriyeli çocuklarla oluşturduğumuz korunun ilk konserini İzmir´de ikincisini Fransız Sarayında gerçekleştirdik. Bu koroyu Avrupa´ya götürmek barışa katkı sağlamak istiyoruz. Küçük menfaatlerle büyük umutları yok etmemeleri ve insanlığı daha fazla öldürmemeleri lazım. Bu dramı ilde sadece Suriyeliler değil bizde yaşıyoruz. Belki bunların 20 bin kadarı izole yaşıyor geriye kalan 480 bin Suriyeli Hatay´ın tüm ilçelerinde içimizde yaşıyorlar' dedi.

´150 bin çocuk Suriyeli eğitime muhtar´
500 bin Suriyeli´nin 150 bini çocuk ve eğitime muhtaç olduğunu belirten Savaş, 'Devletimizin, hayırsevelerin, belediyelerin katkılarıyla ancak üçte biriine eğitim verebiliyoruz' diye konuştu.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00