Pedaller, 10. Yıl Marşıyla çevrildi

Süslü Kadınlar, İskenderun´da bisiklet turunu düzenledi

25.09.2018 10:44:13 0
Pedaller, 10. Yıl Marşıyla çevrildi

Akın Bodur/İskenderun

Onlarca bisiklet, üzerinde kadın, çocuk ve erkekler... Onuncu Yıl Marşı bitimi pedallerini çevirmeye başladı. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, İskenderun´da önceki gün üçüncü kez düzenlendi.
'İki teker dünyaya yeter; Biz güzeliz, yollar güzel; Benzin değil, kalori yakıyoruz; Kornaya değil, frene bas; Bisiklet ben; Gidişime Ferrari hasta; Süslüyüz güzeliz' dövizleri asılan bisikletleri süren kadınlar, tur için en güzel giysilerini giydi, süslendi, el sallayarak bisikletin ulaşım aracı olmasına ilişkin farkındalık etkinliği düzenledi.
Ülkenin 63 kentinde eş zamanlı düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadın etkinliği ama destek amaçlı erkek ve çocuklar da tura katıldı.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turunu, İskenderun´da üçüncü kez düzenleyen öğretmen Aysun Yıldırım ve mühendis Hatice Ildıran Kara, etkinlik için bu yıl da İskenderun Atatürk Anıtı Alanını seçti. Müzik eşliğinde eğlenen tur etkinlikçileri, Atatürk Anıtında başlattığı turu, yine aynı noktada tamamladı ve müzik eşliğinde dans etti.

'Tur sayesinde kız çocukları okuyor'
2013 yılında İzmir´de düzenlenen ve beş yılda ülkenin birçok kentinde yapılmaya başlanan Süslü Kadınlar Bisiklet Turunu kente üçüncü kez gerçekleştirdiklerini anlatan Hatice Kara, gönüllü kadınlar tarafından düzenlenen farkındalık etkinliği olduğunu anımsattı. Kara, 'Amaç, daha çok kadın bisikletçinin yollarda olmasını ve kentlerde bisiklet yolları oluşturulmasını sağlamak; bu konuda bir farkındalık oluşturmak. Turla, Otomobilsiz Kentler Gününde, kadının sokağa çıkmasının, dünya değişireceğini ifade etmeye çalışmak' dedi. Katılanların kent sahilinde İskenderun yavaş ve kısa mesafeli tur yapacağını anlatan Kara, 'İzmir´de bisiklete binen bir grup gönüllü kadının desteği ile başlayan etkinlik, altı yılda büyüdü. Bu etkinlik Türkiye´de ve yurt dışında diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekti. Turumuz bu yıl 63 şehirde, yurt içi ve yurt dışında eş zamanlı olarak düzenleniyor. Bu turu herhangi bir kurum, kuruluş, şirket, grup değil gönüllü kadınlar organize ediyor. Herhangi bir kar amacımız yok, bu tur sayesinde kız çocukları okuyor, gururluyuz' diye konuştu.

Amaç kentteki yoğun trafiği hafifletmek
Turu düzenleyenlerden Aysun Yıldırım da şunları söyledi: 'Biz neden bisikletlerimizle alanda olacağız? Çünkü bisiklet kent yaşamının bir parçasıdır, çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracıdır. Eğer uygun ´bisikletli ulaşım politikaları´ olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. Buna dikkat çekebilmek amacıyla süslendik ve bisikletimizle yollara çıktık. Neden Eylül Ayı´nın 3. haftası? Çünkü, ´Avrupa Hareketlilik Haftası´ kapsamında yapılan ´Dünya Otomobilsiz Kentler Günü´ne vurgu yapmak istedik. Dünyanın birçok ülkesinde yapılan etkinlikler zincirine Türkiye´de yıllardır biz de destek veriyoruz. Biz de bisiklete binen kadınlar olarak, motorlu taşıtların olmadığı yollarda bisiklete binmenin ne kadar keyifli olduğunu göstermek için buradayız. ´Egzoz kokusuna karşı çiçek kokusu´ diyoruz. Ne istiyoruz? Yolların sadece motorlu taşıtlara ait olmadığından eminiz. Sizlerin de fark etmesini istiyoruz. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz. Motorlu araçların hiçe saydığı birçok insanı bisiklet kazalarında kaybettik. Kendilerini rahmet ve saygıyla anıyoruz. Yollarda bisikletlerimizle çok ve görünür olursak, motorlu araç sürücülerinin farkındalığının artacağını düşünüyoruz. Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Eğer kadın-erkek eşitliğinden bahsediyorsak, herkesin aynı fırsatlara sahip olması gerektiğine vurgu yapmak istiyoruz. Kadınız ve görünür olmak istiyoruz, görünür olamayan binlerce kadın var ülkemizde. Kadın, toplumda görünür olduğu sürece o toplum nefes alır. Kadın korkmadan yollarda olmalı, toplumun her alanında ´var´ olmalı. Biz, bisiklete saygı, kadına saygı, kadın bisikletliye saygı istiyoruz.'
Kara ve Yıldırım, 'Amaç, daha çok kadının bisiklete binmesini teşvik etmek ve belediyelerden güvenli bisikletli ulaşım altyapısı talep etmektir. Bu bir dikkat çekme eylemidir. Gülümseyen bir eylemdir. Bağımsız, reklamsız, parasız, siyasisiz, her kesimi kapsayan bir turdur. Kısa mesafeli bir turdur. Gönüllü katılımcılardan oluşur. Bisiklete herkesin binebildiğini, hatta çok güzel bindiğini, o da yetmezmiş gibi süslü püslü bindiğini göstermek için Otomobilsiz Kentler Gününde her yıl Bisikletli kadınlar yollarda olacak' açıklamasını yaptı.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23