Parkta türkülerle anıldılar

İskenderun/SES

GÜNCEL 7.05.2024 08:09:00 0
Parkta türkülerle anıldılar

6 Mayıs 1972'yde idam edilen 68 kuşağının gençlik önderlerinden 'üç fidan' olarak bilinen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, ölümlerinin 52. yılında Arsuz'da anıldı.

“Tarih en kara günlerinden birini yaşadı”

Eski Karaağaç Belediyesi yanındaki 2 Temmuz Parkında düzenlenen anma töreninde 'üç fidan', AKSİMDER'in söyleyip, seslendirdiği türkülerle anıldı.
Anma töreninde konuşan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Karaağaç Şube Başkanı Ali Zorlu, "Takvim yapraklarının 6 Mayıs 1972'yi gösterdiği gün, tarih en kara günlerinden birini yaşadı. Deniz Gezmiş'in Hüseyin İnan'ın Yusuf Aslan'ın sonsuzluğa ulaştığı gün, bugün" dedi.

“Onların yaktığı bağımsızlık meşalesinin devamıyız”

Deniz, Hüseyin ve Yusuf'un kendilerini ülkenin bağımsızlığına adadığını ifade eden ADD Karaağaç Şube Başkanı Zorlu, şöyle konuştu: "Onlar bu ülkede faşizme, emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı 2. Kurtuluş Savaşı'nı verdiler. Verdikleri bu bağımsızlık savaşından bir an bile geri adım atmadılar. Bizler de bugün burada Deniz Gezmiş'leri anarken, onların yaktığı bağımsızlık meşalesi ışığında verdikleri mücadelenin devamı olduğumuzu bir kez daha İlan ediyoruz. Çünkü gençlik bu topraklarda her dönem siyasetin dinamiği olmuştur Osmanlı zamanında sarayın padişahın istibdadına karşı 'Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet' diyen gençlik, bu birikimle beslenerek, hürriyet aşkıyla çarpan yürekli Türk gençleri 'Ya istiklal, ya ölüm' diyerek başlattıkları Mustafa Kemal'in önderliğindeki emperyalizme karşı savaşın her zaman ön cephesindeydiler. İşte 68 kuşağını, 68 ruhunu anlamak istiyorsak bu toprakların yetiştirdiği beslediği bu devrimci geleneğe dönüp bakmamız lazım. O dönemde siyasi iktidar 'küçük Amerika olacağız' rüyaları görmeye başladı ve Amerikan emperyalizmine boyun eğmeye baskı ve zulmü arttırmaya başladı. Öbür tarafta ise devrimci aydın gençler, Deniz Gezmiş ve arkadaşları önderliğinde örgütlenmeye ve mücadele etmeye başladı. Üniversitelerde başlayan boykotlar, kitleselleşerek büyüyordu. 6. filoyu Dolmabahçe'de denize döken gençler, 68 yılında 'Tam Bağımsız Türkiye' için Mustafa Kemal yürüyüşü başlattı ve o gün yayınladıkları bildiride şunları yazdı; '1919'da başlayan Mustafa Kemal devrimi kendisinden sonra gelen yöneticiler tarafından amacından saptırılmış cumhuriyetin bütün kurumları yozlaştırılmıştır Biz Mustafa Kemal gençliği olarak  saptırılan devrimi rayına oturtmaya azimliyiz kararlıyız.' Bugün, buradan hep birlikte ilan edelim; bugünün Denizleri, bugünün Hüseyin'leri, bugünün Yusufları, bugünün Mahirleri, bugünün Mustafa Kemalleri'yiz Cumhuriyetin 2. yüzyılında yeniden tam bağımsız ve gerçekten demokratik Türkiye'yi inşa edeceğiz."


Anahtar Kelimeler: Parkta türkülerle anıldılar

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,16% -0,11
  • EURO

    34,95% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2523,95% 0,94
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00