Ortadoğu´da barışı ve huzuru vadetti

Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan´ın “Ne işin var senin Hatay´da?” sözüne de Antakya´dan cevap verdi, Ortadoğu´da ve dünyada barışı ve huzuru vadetti.

SİYASET 15.04.2018 05:43:44 0
Ortadoğu´da barışı ve huzuru vadetti

Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Arsuz, Defne ve Samandağ belediyelerinin tamamlanan projelerini de toplu olarak hizmete açan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 seçimlerinde herkesin sorumluluğu olduğunu ve demokrasiden yana oy kullanıldığında 1923´te kurulan Cumhuriyeti 2019´da gerçek anlamda bir demokrasiyle taçlandıracaklarını ifade etti.

İşin ehline teslim edildiğinde devletin, devlet olacağını belirten Kılıçdaroğlu, kadınlara seslenerek, “2019´da bu ülkeye demokrasiyi getirmek için en büyük çabayı harcayacak olanlar bu ülkenin kadınlarıdır. Bu ülkenin kadınlarına inanıyorum, çünkü kadınların sezgi gücüne inanıyorum. Bu ülkenin kadınlarına güveniyorum, çünkü tek adam rejiminin sadece kendisi için değil, çocukları için nasıl bir felaket olacağını en iyi bilen, en iyi gören bu ülkenin kadınları olduğuna inanıyorum. O nedenle kadınlar, sevgili anneler, çocuğunuza sahip çıktığınız gibi, bayrağınıza sahip çıktığınız gibi, ülkenize, vatanınıza sahip çıktığınız gibi 2019´da demokrasimize sahip çıkacağız, güçlü bir demokrasiyi hep birlikte inşa edeceğiz. Size hiçbir şey değil, sadece ve sadece huzuru vadediyorum, barışı vadediyorum. Sadece Türkiye´de değil, Ortadoğu´da ve dünyada barışı vadediyorum” diye konuştu.

/resimler/2018-4/15/2355115962165.jpg

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan´ın “Ne işin var senin Hatay´da?” sözüne de Antakya´dan cevap veren Kılıçdaroğlu, “Burası kimsenin tapulu malı değildir. Hatay´ın tarihi hoşgörüsü sadece Türkiye´de değil bütün dünyada bilinir. O zat diyor ki, ‘Kılıçdaroğlu Hatay´a niye gitti?´ Hatay´a bunun için, inandığım, güvendiğim, sevdiğim için geliyorum. Hatay dünyanın barış kentidir. Eğer Hatay´ı bilirsen Ortadoğu´yu çözersin” dedi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan´ın “Ona postal, parka göndereyim” sözüne ilişkin olarak da, “Ben postalı da, parkayı da, sen uyurken 68´lerde giyiyordum. Askere göndermediğin oğluna postalı göndereceğim” diye seslendi.

“Amerika´nın attığı füzeyi destekliyorum´ diye biri açıklama yapmış. Ben desteklemiyorum” diye konuşan Kılıçdaroğlu, “Ölen bir insansa, ben destekleyemem” değerlendirmesini yaptı. “Ortadoğu´yu kan gölüne kim çevirdi? Kim silah gönderdi?” diye soran CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Gerçekten içim acıyor. Komşuda yangın çıkarsa hiçbir şey yapmazsak bir kova suyla gideriz. Suriye´yi kan götürüyor, kovayla suyla değil benzinle gidiyor. Oradaki insanlar bizim akrabalarımız” dedi.

/resimler/2018-4/15/2355425025830.jpgAntakya Köprü Başında (Cumhuriyet meydanı) toplu açılışı yapan ve halka seslenen Kılıçdaroğlu, Hükümetin Suriye politikasını eleştirdi ve 'Bir politika izlediler, 3,5 milyon Suriyeli, Türkiye´ye geldi. Bugün Reyhanlı´ya gittim. Reyhanlı nüfusundan fazla Suriyeli nüfus var. Suriyelilere 30 milyar dolar para harcanıldığı söyleniyor. Madem 30 milyar dolar harcandı, bu durumda bütün Suriyeliler ev bark sahibi olurdu. Bu parayı ne yaptıklarının hesabı verilmiş değil. 30 milyar dolar para vatandaşın parası' diye konuştu.

'Ordu, bölgenin güvenliğini sağlıyor'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılçdaroğlu, hafta sonu yaptığı Hatay ziyaretinde, Zeytin Dalı Harekatının ilk başladığı yer olan Hassa´da sınırda bulunan Sakız karakolunu ziyaret etti.

İskenderun 39. Mekanize Tugayı Komutanı Tuğgeneral Erkan Olgay tarafından karşılanan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, komutan ve askerlerle çay içip, sohbet etti ve ikram edilen pastayı yedi.

/resimler/2018-4/15/2356121588316.jpgSakız Sınır karakolu ziyareti sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, 'Komutan ve askerlerle görüştük. Moralleri gayet iyi. Kendi vatanlarını bekliyorlar. Zaten defalarca ifade ettim, yine edeyim. Kahraman ordumuz sadece Türkiye´nin değil aslında bölgenin güvenliğini sağlayan bir ordu. Sadece Türkiye´ye değil, bölgeye güven veren bir ordu. Türkiye Cumhuriyeti´nin caydırıcılığını bölgede hissettiren kahraman ordu- muzdur. Onlarla beraber olduk, çay içtik, pasta yedik. Bize baklava ikram ettiler bu nedenle kendilerine yürekten teşekkür ediyoruz. Yüreğimiz, gönlümüz her zaman onlarla beraber. Onlar bizim gurur kaynağımız' değerlendirmesini yaptı.
Suriye´den atılan hava ve roketlerin dümesi üzerine şehit olan Ahmet Bayram´ın Kırıkhan´daki ailesi ile Rıfat Sinirli, Ahmet Şanverdi ve Fatma Avlar´ın Reyhanlı´da oturan ailesini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, başsağlığı dileğini iletti. Kılıçdaroğlu, Reyhanlı´da roketin düştüğü jandarma kara- kolunu da ziyaret edip, geçmiş olsun dileğinde bulundu ve askerlerle sohbet etti.

´Savaşı doğru bulmuyorum´

Mustafa Kemal Atatürk´ün “Mecbur kalınmadıkça savaş cinayettir” sözünü anımsanması gerektiğini söylyen Kılıçdaroğlu, “Bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyorum. Egemen güçler bölgeden çekilmeli. Savaşa destek vermek asla ve asla doğru değil” dedi.

Hatay ziyaretinde iş insanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle kahvaltıda buluşup, görüşme yapan Kılıçdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD, İngiltere ve Fransa´nın Suriye operasyonunu da değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, “Suriye´de iç savaş biter mi? Bana göre biter. 2013´te söyledim, Türkiye´de Suriye´nin, İran´ın, ABD ve Rusya´nın ve diğer Arap ligi ülkelerinin katılımıyla Ortadoğu Konferansı yapalım, burada bir sorun var ve bu sorunun çözülmesi lazım. Bu kabul edilmedi” diye konuştu. 'Güç gösterisi yapıyorlar. Kim olursa olsun, hangi devlet olursa olsun kimyasal silah kullanmak bir insanlık suçu- dur” diyen Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ama kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı hususunda tereddütler var. Bunun çözümü gayet basit BM´den bir uzman heyet gelir, bakarlar kimyasal silahın kullanılıp kullanılmadığına, kullanılmışsa bu kimyasal silah hangi ülkede üretilmiş gayet açık ve net tespit edilir. Ama bunlar yapılmadan bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyorum.'

/resimler/2018-4/15/2356590807976.jpgSuriye´de yıllardır vekâlet savaşı yaşandığını belirten Kılıçdaroğlu şunları söyledi: 'Akan kan Müslümanların kanı. Peki hangi gerekçeyle oluyor bu? Orada yıllardır bir vekâlet savaşı yapılıyor. Rusya ile ABD karşılıklı güç gösterisi yapıyorlar. Artık bu bölgedeki Türkiye dahil bütün devletlerin oturup bir karar vermeleri lazım. Türkiye, İran, Irak, Suriye bir araya gelsinler. Kendi dertlerini çözemezler mi? Egemen güçler bölgeden çekilmeli. Ben kendi sorunumu çözemiyorsam, sorunumu egemen güçlere ihale ettiysem o zaman siz devlet değilsiniz. Savaşa destek vermek asla ve asla doğru değil. Milletin vicdanına sesleniyorum, yaşatmak mı değerlidir öldürmek mi?”

İş insanlarıyla kahvaltı yaptı

Antakya Savon Otel´de düzenlenen işadamlarıyla kahvaltıya katılan Kılıçdaroğlu, 'Savaştan yana değiliz, sınırdaki sorunların biran önce bitmesi ve Hatay´ın ti- cari yaşamının canlanmasını istiyoruz” dedi. Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Hatay gibi barışın, kardeşliğin egemen olduğu bir kenttin olduğum için mutluyum. Sınırdaki olaylarında biteceğine inanıyoruz. Bugün kimyasal silahlı saldırı haberiyle uyandık. Kim olursa olsun kim- yasal silah kullanmak insanlık suçudur. Masum çocukları ve tabiatı hiç kim- senin yom etmeye hakkı yoktur. Bölgeyi daha kritik bir savaşın içine sokulmasını asla doğru bulmuyoruz. Akan kan, o bölgede yaşayan farklı mezheplere sahip Müslümanların kanıdır. Amerika ve Rusya devletlerinin karşılıklı güç gösterileri oluyor. Bu güç gösterilerini bir yana bırakıp kardeşlik ve barış duyguları içerisinde yaşamayı öğrenmeliyiz. Ekonomi de Türkiye´miz bir dönem bölgenin yıldızıydı. İş adamlarımız Suriye´ye yatırımlar yapardı. En büyük tır filosuna sahip kentlerden birisi Hatay. Şimdi ne oldu? Sınırdaki sorunlar biter ve iş dünyamızın, ihracatçının önünü açarsak emin olun iş adamlarımız çok büyük başarılara imza atacaktır. Türkiye´nin kendi demokratik gücünü göstermesi lazım.'

Suriye´de yaşanan kaosa bir anda önce çözüm bulması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu; “Türkiye, İran, Irak ve Suriye devletlerinin yetkilileri bir araya gelip oturup konuşmalı. Bu ülkelerde yaşanan sorunları, yetkililer çözemeyecek kapasitede mi? İhaleyi illaki egemen güçlere mi çıkarmak lazım. Ülkelerin bu duruma dur demesi gerekiyor. Ortadoğu´daki vekalet savaşlarının zararlarını biz görüyoruz. Çözüm için harekete geçmeliyiz. Herkes bilmelidir ki, barış ve huzur kadar değerli bir duygu yoktur. Sorunun çözümü ege- men güçlerin bölgeden elini çekmesiyle olacaktır. Kültürel ilişkilerimizin , ortak tarihlerimizin olduğu, ortak inançları paylaştığımız bir coğrafyada kavga hiçbir yarar getirmez. Bu sorunların artık tahlil edilmesi ve çözülmesi lazım. Türkiye´nin bu konuda çok ciddi bir üslup ta- kılması gerekiyordu ancak üzülerek söylüyorum ki doğru yolu izleyemedik' diye konuştu.

Hatay Milletvekilleri Serkan Topal, Mevlüt Dudu, Birol Ertem, Hilmi Yarayıcı, HBB Başkanı Lütfü Savaş, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, CHP Hatay İl Başkanı Servet Mullaoğlu´nun da katıldığı etkinlikte, Kılıçdaroğlu, iş adamlarının toplantısında devlet yönetimine ilişkin olarak da şunları söyledi: 'Devleti yönetmek: ben her şeyi bilirim ve her şeye tek başıma ben karar veririm demek değil, devleti felakete sürüklemek demektir. Devlet liyakat, ilgi, akıl ve istişare ile yönetilir. Bizler de, her şeyi ben yaparım diyen kişiye tek yetkili diyoruz. Oda alıp Türkiye´yi felakete sürüklüyor. Biz kendi sorunlarımızı çözebilecek kapasitedeyiz. Bütün mesele tercihlerimizde. Oturup düşüneceğiz. Sandığa ön yargıyla gidilmez. Devlet bakidir, hükümetler geçici. Hükümetler devleti yönetmek üzere halkın oyuyla şş yıllık gelir. Eğer bir hükümet, ben devletim diyorsa bilin ki orada demokrasi bitmiştir.'

Yörüklerle de biraraya geldi

HBB ve Arsuz, Samandağ ve Defne belediyesinin tamamladığı hizmetlerinin toplu açılış töreni öncesi, Topboğazı mevkiinde, Kırıkhanlı Yörüklerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, onlarla sohbet edip, isteklerini dinledi. HBB Mehteran Takımının 10. Yıl Marşını çaldığı buluşmada, Kılıçdaroğlu, Yörüklerin kültürlerine her zaman sahip çıkmasını istedi; Yörükler de kendilerine özgü hediye verdiği Kemal Kılıçdaroğlu´na ziyaret için teşekkür edip, başarı diledi.

Toplu açılış töreninde konuşan HBB Başkan Savaş da, “ 2014´te Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu beni size emanet etti. Sizler hem bana, hem partimize hem de Hatay´ımıza sahip çıktınız. Biz biliyoruz ki, insanların en hayırlısı insanlara hayırlı olandır. Belediye başkanlığını, sadece alt yapı, kanalizasyon, içme suyu, yollar, parklar, duvarlar ve kaldırımlar olarak görmüyoruz. İnsan odaklı çalışarak kentimizi ileriye taşımak için çaba sarf ediyoruz. Tek hedefimiz, kentimizde yıllardır çözüme kavuşmayan sorunları akılcı bir şekilde çözüme kavuşturmak oldu. Bu he- defle; hayal denilen, imkansız denilen bir çok projeyi hayata geçirdik. Çevremize ve tarihimize sahip çıkacak projeler ürettik, çocuklarımız ve kadınlarımız için yeni alanlar yarattık. Ve şimdi de dört yıl gibi kısa bir sürede halkımızın, kentimizin kullanımına kazandırdığımız tesis ve merkezlerimizi CHP Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu´nun katılımıyla açıyoruz” dedi.

/resimler/2018-4/15/2357426902628.jpg

/resimler/2018-4/15/2358103621869.jpg


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49