Nevruz, ortak değer

21 Mart Nevruz Bayramı, İskenderun ve Arsuz´da da kutlandı

HATAY 22.03.2018 10:32:37 0
Nevruz, ortak değer

 

İskenderun´da, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İskenderun İlçe Örgütü tarafından düzenlenen Nevruz kutlaması, Yıldırımtepe Mahallesindeki alanda saat 11.00´da başladı. Nevruz etkinliğinde konuşan HDP eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, 21 Mart Nevruz Bayramı´nın Mezepotamya ve Ortadoğu haklarının bayramı olduğunu ve yakılan özgürlük ateşinin elden ele, çağdan çağa bugüne kadar taşındığını belirtti.

Baharın gelişini müjdeleyen 21 Mart Nevruz Bayramı Arsuz´da da ise, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Uluçınar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde temsili demir dövülmesi ve ateş yakılarak devam eden etkinlikler kapsamında , şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildi. saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Günün anlamına dair konuşmaların yanı sıra, şiirler okundu, halkoyunları gösterisi düzenlendi ve öğrencilerin katıldığı yarışmalar yapıldı, fidan dikildi.

Nevruz ateşini birlikte yaktılar

İskenderun´daki Nevruz etkinliğinde konuşan HDP eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, 21 Mart Nevruz Bayramı´nın Mezepotamya ve Ortadoğu haklarının bayramı olduğunu ve yakılan özgürlük ateşinin elden ele, çağdan çağa bugüne kadar taşındığını belirterek, “Bugün de özgürlük ateşi bizlerin elinde” dedi.

Özgür Temiz ve yerel müzik gruplarının sahne aldığı kutlamada, Nevruz ateşi yakıldı, farklı dillerde seslendirilen türküler eşliğinde halay çekildi. Kutlamalara, HDP eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, partinin Hatay İl Eş Başkanı Kerem Nalbant, İskenderun İlçe Eş Başkanları ve davetliler katıldı.

Türkçe, Arapça ve Kürtçe dillerinde yapılan selamlamaların ve saygı duruşunun ardından açılış konuşmalarıyla başlayan Yıldırımtepe´deki Nevruz etkinliğinde konuşan HDP eski Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, katılımcılarla birlikte nevruz ateşini yaktı. Kemalbay, konuşmasında yaşam hakkı, alınteri-emeği savunan, kadın özgürlüğü savunuculuğunda HDP´nin bir çıkış yolu ve umut olduğunu, halkların yöneliminin bu nedenle partilerine olduğunu söyledi. Afrin´e yönelik harekatı işgal girişimi olarak adlandıran ve buna yönelik tek farklı sesin yine HDP tarafından çıktığına işaret eden Kemalbay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ne dedi HDP; ‘Afrin işgal girişimi suçtur, savaşmak suçtur, halkların çocuklarını savaşa göndermek suçtur´. Bize, siyasetçilere düşen halklarımız barışı için çalışmak, coğrafyada ve dünyada barışı savunmaktır. Bize düşen barışı savunmaktır. Oysa bugün bakıyoruz ki, savaş çığırtkanlığı, savaş tamtamları sadece sadece bu coğrafyada değil, Ortadoğu´da da kışkırtılıyor. Kışkırtılan bu savaşın karşısındayız. Ortadoğu´da barışçıl, demokratik bir çözüm için mücadeleyi yükseltiyoruz.”

Kemalbay: Yaşam hakkını savunuyoruz
Çocukların, gençlerin içine çekilmek istendiği sorunlara da dikkat çeken Kemalbay, “Bizler yaşam hakkını savunuyoruz, kimsenin çocuğu bu savaşta yaşamını yitirmesin. Bugün küçücük çocuklar bir taraftan uyuşturucu tuzağına düşürülürken bir taraftan 12 yaşında, 8 yaşında, 9 yaşında çocuklar uyuşturucuya maruz kalırken, öte taraftan gelecek hayallerini yitirdiler. Bir gazetede çıkmıştı, soruyorlar, ‘büyüyünce şehit olacağım´ diyor. Böyle bir ülke istemiyoruz. Biz çocuklarımızın yaşamasını istiyoruz. Türk askeri de yaşasın, Kürtler de yaşasın, Afrin halkı da yaşasın. Biz insanları ayıramayız, ötekileştiremeyiz. Biz ölüleri sayamayız. Biliyoruz ki her insanı bir anne doğurdu. Kim olursa olsun yaşam hakkını savunmak zorundayız. Ölümü kışkırtanları, güzelleyenleri bir kez daha kınıyoruz” diye konuştu.
“AKP-MHP ittifakı, AKP-Saray iktidarı bizleri rehin almaya çalışarak kendisini var etmeye çalışıyor. Ama görüyoruz ki bu mücadele baskıyla rehin almakla, tutuklamakla, şiddetle, savaşla bitirilemeyecek” diye konuşmasını sürdüren Kemalbay, Nevruz´dan bir gün önce İskenderun´daki gözaltıların da korkunun bir yansıması olarak yorumladı, “Bu operasyonlar ve saldırılar haksızdır ve tarih önünde mahkum olacaktır” ifadesini belirtti.

“Barış süreci umuttu”
2013 yılında başlatılan barış sürecini hatırlatan ve bunun Türkiye halklarına büyük umut olduğuna işaret eden Kemalbay, Türkiye´nin barışa dönük yüzünden korkanların barışı kışkırttığını ve körüklediğini ifade etti. Bugün Afrin´den sonra başka bölgelerin işaret edilmesini eleştiren Kemalbay, çatışmaların durdurulmasının şart olduğunu, bunun maliyetini halkların ödediğini, ekmeğin bu savaşa harcamayla küçüldüğünü kaydetti. Kemalbay, şunları söyledi: “Bizler savaşa mahkum değiliz. Bizler barışı, demokrasiyi inşa edebiliriz. Biz halkların barışını, özgürlüğünü yaratabiliriz. Yeterki halklar bunun için kararlı olsun, dayanışma içerisinde olsun. Yeterki ırkçılığa göçmen düşmanlığına, mülteci düşmanlığına prim vermesin. Yeterki halklar gelecek için birbirine sarılsın.”

Gözaltılara kınama
HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanlarının selamlamasıyla başlayan Nevruz kutlamasında konuşan Hatay İl Eşbaşkanı Kerem Nalbant da, şunları söyledi: “Binlerce yıllık geçmişi olan Nevruz´un bizler açısından anlamı umut, barış, kardeşlik, isyan ve ortak vatanda birarada, eşit koşullarda yaşamaktır. ama ne yazıkki birileri nevruzu o şekilde algılamıyor. daha dün kentimizde yaklaşık 30´a yakın arkadaşımız gözaltına alındı. Buradan bu gözaltılarını kınıyor ve derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Eğer gözaltılarla, tutuklamalarla Halkların Demokratik Partisi´nin umudunu ve direncini kıracaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Çünkü, HDP tüm halkların umududur, sadece Türkiye´nin değil.'

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00