Nardüzü sakinlerinden 'OSB planına' görüşme

Arsuz'un Nardüzü mahallesinde küçük ölçekli sanayi ve depolama tesislerinin, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) statüsüne çevrilmesine yönelik çalışmalara, yöre halkı tepki gösterdi.

EKONOMI 6.04.2024 08:07:00 0
Nardüzü sakinlerinden

İskenderun/SES

Arsuz Kent Konseyi’ne bağlı Nardüzü Mahalle Meclisi Yürütme Kurulu Başkanı Fırat Çiçek, küçük ölçekte bile yeterince çevre kirliliği yaratan yöredeki sanayi işletmelerinin, OSB statüsüne gelmesiyle özerk bir yönetim anlayışı durumunda daha da duyarsızlaşabileceklerini, Nardüzü ve Karaağaç bölgesinin, Payas gibi havasının hastalık yarattığı bir yer haline gelebileceğini belirtti.
Nardüzü'ne OSB niyetinin, Akdeniz Tüccar ve Sanayici İş İnsanları Derneği (ATSİAD)’ın, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ziyaretinde gündeme geldiğini ifade eden Çiçek, bu gelişme üzerine Nardüzü Mahalle Meclisi olarak İTSO Baykanı Levent Yılmaz'la görüşüp, düşüncelerini aktardıklarını bildirdi. İTSO’nun Mart ayı meclis toplantısında da Başkan Levent H. Yılmaz, OSBnin kurulmasına yönelik çabalarla ilgili bilgi vermiş, “Nardüzü’nde bulunan ve üretim yapan fabrikaların bulunduğu alanın, organize sanayi bölgesine dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında ATSİAD ile birlikte hareket ederek, Arsuz Kaymakamlığı’yla görüşme sağladık” bilgisini paylaşmıştı.

“Gürültü kirliği de bir çevre kirliliği”

Nardüzü Mahalle Meclisi Yürütme Kurulu Baflkan Çiçek, "Mahalle Meclisi ve sakinleri olarak bu konu hakkındaki hassasiyetimizi daha önce de basın açıklaması ile duyurmuştuk. Bölgemizde daha fazla sanayi tesisi istemediğimizi aksine mevcut sanayi yapılarının yaşam alanlarımızdan uzaklaştırılmasını istediğimizi belirtmiştik. Mevcut hali ile çevreye duyarsız bu yapıların; havamızı, toprağımızı ve suyumuzu kirlettiğini yetmezmiş gibi üstüne deprem kaynaklı moloz yığınlarının da eklendiğini paylaştık. Gürültü kirliğinin de bir çevre kirliği olduğunu ekledik" görüşünü belirtti.

“Yöre, havası hastalık yaratan bir yer haline gelebilir”

Çiçek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Küçük ölçekte bile yeterince çevre kirliği yaratan bu sanayi işletmelerinin, OSB statüsüne gelmeleri ve başına buyruk bir yönetim anlayışı durumunda daha da duyarsızlaşabileceklerini, Nardüzü ve Karaağaç bölgesinin Payas gibi havasının hastalık yarattığı bir yer haline gelebileceklerini belirttik,”

"OSB tarzı gelişmelerde bölge halkının taraf olduğu unutulmamalı” 

İTSO Başkanı Yılmaz’ın, kendilerinin hassasiyetini oda olarak anladıklarını, benzer hassasiyetleri ATSAiD yönetiminin de hissettiğini, bölgede yerleşik halkın yaşam alanlarını çevre ve hava kirliliği açısından olumsuz etkileyebilecek bir çalışma içerisinde olmadıklarını anlattığını belirten Çiçek, çalışmanın Karaağaç bölgesinde dağınık olarak bulunan bacasız sanayi kuruluşlarının, bir bölgede daha düzenli ve çevreye duyarlı altyapılarıyla birlikte bir çatı altında toplamasına yönelik olduğunu ifade ettiğini söyledi. Çiçek, "İTSO olarak bölgemizin istihdam oranının arttırılması için bu çalışmaların yapıldığını; ancak bölge halkının sağlığını ve çevrenin temizliğini kanunen garanti altına alan çalışmalara destek verileceğini bizlere iletti. Nardüzü Mahalle Meclisi olarak mahallemizde ve çevremizde yapılması planlanan bu tarz gelişmelerde bölge halkının da bir taraf olduğunun unutulmamasını, karşılıklı fikir alışverişleri ile toplumsal uzlaşı şeklinde yapılacak yatırımlara destek olunacağını tersi durumlarda ise karşı çıkacağımızı belirttik” değerlendirmesini yaptı.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

Geçici işçlerin akitleri feshedildi

Hatay’da 4 yeni İdare Mahkemesi

Levrek balığının işlenmesine ‘araştırma desteği’

Belen’de Kut'ül Amare Zaferi kutlaması

17 milyon lira "başvurusu"

Hak-İş'ten 1 Mayıs açıklaması

Arsuz'da belediyenin borcu 63 milyon lira

1 Mayıs, kutlanıyor

Çiftçiler tarlalarına girerken izin alıyor

15 günde 13 kilometre kanalizasyon temizlendi

Yapı denetim firmalarının ‘el altından’ istediği rakamlar soru önergesi

79,5 milyon dolarlık 'gaz giderme tesisi’

  • BIST 100

    10154,25%1,08
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,70% -0,27
  • GRAM ALTIN

    2394,28% -1,16
  • Ç. ALTIN

    3876,85% -0,25