´Nanokompozitlerle daha temiz dünya mümkün´

İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi tarafından düzenlenen ´Teknoloji Sohbetleri´nin konuğu, İSTE Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Lütfi Yola oldu.

EĞITIM 21.12.2017 09:47:08 0
´Nanokompozitlerle daha temiz dünya mümkün´

 

´Nanokompozit temelli malzemeler ve sensör uygulamaları´ üzerine sohbette bulunan Doç. Dr. Yola, insan sağlığı açısından tehdit oluşturmayan, daha temiz bir ekosistem için temiz bir kimya sektörünün gerekli olup, bunun da mümkün olabileceğini belirtti.
Doç. Dr. Yola, çÇevre dostu nanokompozit malzemelerin; endüstrinin yanı sıra sosyoekonomik ortamın da vazgeçilmez bir parçası haline geldiği ve tekstil, boya, inşaat, elektrik-elektronik, gıda, ambalaj, biyomedikal, tıp ve diğer birçok teknolojik ürünlerde geniş kullanım alanları ile günlük yaşantımızla bütünleştiği ifade etti. Yola, İSTE´den yapılan açıklamaya göre, şunları söyledi: 'İstenilen özelliklere sahip yeni malzemeyi elde etmek amacıyla üretilen, en az iki bileşene sahip malzeme grubu ‘kompozit malzemeler´ olarak adlandırılmaktadır. Kompozit malzemeler düşük ağırlık, yüksek mekaniksel dayanım ve korozyon direnci gibi özelliklere sahiptir. Özellikle ‘grafen, grafen oksit ve karbon nanotüp´ temelli nanokompozitlerin kimyasal reaktif olmaması, ‘Temiz Kimya´ adı altında ilgi görmelerinin yanı sıra eşsiz fiziksel ve kimyasal özellikleri nanoteknolojik sensör uygulamaları için tercih edilmelerine sebep olmuştur. Bunların yanı sıra, son yıllarda multidisipliner olarak fizik, malzeme, biyomedikal, nanoteknoloji, biyoloji, elektronik ve enerji alanlarında önemli uygulama alanlarına sahip metal-oksijen anyonik kümelerinden oluşan ‘poliokzometalat´ ve karbon-azot malzemelerin en kararlı allotropu olan ‘karbon nitrit´ temelli kompozitler de artan bir ilgiye sahiptir.'
Geniş uygulama alanlarına sahip nanokompozitler ile hazırlanan sensörlerin yüksek hassasiyet ve seçicilik özellikleri sayesinde; çeşitli gıdalardan, atık sulardan, idrar ve kan gibi biyolojik örneklerden önemli maddelerin hızlı ve seçici tayin edilebileceğini ifade eden Doç. Dr. Yola, bu tür nanokompozitler ile modern analitik sistemlerden oluşan hassas, seçici, doğru ve kesin sonuca ulaşılabileceğini, çevre ve insan sağlığını çok ciddi tehdit eden önemli ajanların analizi sağlanarak, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımının önüne geçilebileceğini ifade etti.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

3 ilçede 180 parsele 'el koyma kararı'

DEMAK, kaybettiği yakınlarına ulaşmak istiyor

Araç değişim işlem süresi uzatıldı

Belediyenin borcu 498 milyon lira

"Hataylı fiziksel ve mental olarak bitme noktasında"

Gençler, İzmir Marşı'yla yürüdü

Moral ve motivasyonla oynadılar

Konteyner Futbol Turnuvası sona erdi

Hatay, Gaziantep'le "kardeş şehir" oluyor

İMAL mezunları, 'mezunlar derneği' kurdu

Renan Koen bugün Arsuz'da

Her yağışta aynı görünü!

Dayanışma ödülü; deprem bölgesine

"Rezerv alanda belirsizlik ortadan kaldırılmalı"

  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,97% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2506,57% 0,25
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00