'Muhtarlık, demokrasinin en eski kurumu'

Arsuz´a bağlı Hacıahmetli Mahallesi muhtarı İsmail Kıra, 1829 yılından bu yana faaliyetini sürdüren muhtarlığın, ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden kurum olduğunu belirtti.

GÜNCEL 21.10.2019 10:51:39 0

Sadet Berkyürek/İskenderun

 Kıra, “Muhtarlar, bulundukları yerde devletimizin gözü, kulağı ve elidir” dedi.
19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla İskenderun ve Arsuz´da da tören düzenlendi, muhtarlar Atatürk Anıtı´na çelenk sundu. Cumartesi günü Kent Meydanı´nda Atatürk Anıtı´nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunduğu Arsuz´daki tören, Hacıahmetli Mahalle Muhtarı İsmail Kıra, Işıklı mahallesi muhtarı Mehmet Sürer´le gerçekleştirdikleri çelenk sunumu ile devam etti. Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven´in de katıldığı törende Arsuzlu muhtarlar adına konuşan Hacıahmetli mahalle muhtarı İsmail Kıra, 19 Ekim Muhtarlar Günü´nü ‘büyük bir fedakarlık ve özveriyle icra edilen muhtarlık görevine devletin verdiği değerin bir göstergesi olarak´ nitelendirdi. Kıra, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Muhtarlık 1829 yılından bu yana faaliyetini sürdüren ülkemizde yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eden bir müessesedir. İçinde bulunmaktan büyük onur duyduğum muhtarlık müessesesi, devlet ile millet arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Muhtarlar bulunduğu köyde ya da mahallede devletin vatandaşa ulaşmak istediğinde ya da vatandaşın devletle ilgili işleri olduğunda gece gündüz demeden fedakarca hizmet vermektedir. Muhtarlık bulunduğu yerdeki vatandaşların taleplerini, problemlerini, ihtiyaçlarını en kısa yoldan yetkili makamlara arz ederek çözüme kavuşturma konusunda halkımızın en yakın yardımcısıdır. Muhtarlar, bulundukları yerde devletimizin gözü, kulağı ve elidir. Jandarmanın, polisin, belediyenin, tüm kurum ve kuruluşların halkla bağlantısı, aynı zamanda çözüm odağıdır.”

Başkan Güven: Muhtarlık seçimleri daha mücadeleciydi
Anıt Alanındaki törenin ardından Arsuz Kaymakamı ve Belediye Başkanı Asaf Güven, mahalle muhtarlarıyla Öğretmenevi´nde kahvaltıda biraraya geldi. 31 Mart seçimlerinde bir çok yerleşimde muhtarlık seçiminin belediye başkanlığı seçiminin önüne geçtiğine, daha ateşli ve mücadeleci gerçekleştiğine dikkat çekti, bunun muhtarlık müessesesinin önemini gösterdiğini kaydetti. Muhtarlara seslenen Başkan Güven, “Muhtarlar önemlidir. Yerel demokrasinin olmazsa olmazıdır. Özellikle belediye hizmetlerinde siz oralarda bizim gözümüz kulağımızsınız. O bölgenin meclis üyeleriyle birlikte hareket ettiğinizde zaten tüm o bölgenin eksiklikleri bize ulaşıyor. Biz de olanaklarımız ölçüsünde onları yerine getirmeye çalışıyoruz. Bir kısım istekleriniz yerine gelmiştir, bir kısmı henüz gelecektir; ama önümüzdeki süreçte önemli bir bölümünü birlikte gerçekleştiririz” diye konuştu.

Kaymakam Sarı: Devleti temsil eden kademe
Kaymakam Musa Sarı da muhtarlar gününü kutlayarak, muhtarlığın yerel düzeyde devleti temsil eden bir kademe olduğunu hatırlattı. Sarı, şöyle konuştu: “Bizde olduğu gibi sizlerin de görev tanımının sınırı yok. Vatandaş her türlü konu için muhtarlarımızın da bizlerin de kapısını çalabiliyor. Onun için sorumluluğu ve yükü çok fazla olan mesleği icra ediyorsunuz. Göreve gelirken de halkın güven oylarıyla geliyorsunuz. Bu çok önemli bir şey. Siz de bunları çok önemsiyoruz. Tüm kurumlarda muhtarlara verilen değeri görüyorsunuz. Bu sorumluluk ve bilinç ile bizlerle bu görevi paylaşmaktan onur duyuyoruz.”

Tosyalı muhtarları ağırladı
Muhtarlar Günü dolayısıyla İskenderun´da muhtarlar günü nedeni ile çelenk sunma töreni düzenledi. Düzenlenen törene İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ve mahalle muhtarları katıldı.
Anıta çelenk sunumuyla başlayan, saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın okunmasıyla devam eden törende İskenderunlu muhtarlar adına yaptığı konuşmada İskenderun muhtarlar derneği başkanı Ali Rıza Kekeç, muhtarlar gününü kutlayarak Türkiye´nin bölgede haklı bir harekât yürüttüğünü söyledi.
Anıt Alanı´ndaki törenin ardından muhtarlar, Belediye Başkanı Fatih Tosyalı tarafından verilen kahvaltıda biraraya geldi. Belediye 3 nolu tesisinde İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Başkan Fatih Tosyalı, başkan yardımcıları, birim müdürlerinin de katıldığı kahvaltıda konuşan Başkan Tosyalı, “Biz İskenderun´u yaşamın en iyi merkezi haline getirmek için yola çıktık. Bunu yaparken sizlerden alacağımız geri dönüşler ve sizlerin bizlere söyleyeceklerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar hep işbirliği içerisinde çalıştık. Bundan sonraki süreçte de kimseyi ayrıştırmadan, her mahalleye eşit hizmet ederek kıymetli halkımıza en iyi vermeye devam edeceğiz” dedi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00