Mahkeme kararına rağmen ´ihale´

Meclis kararı ile belediyenin sosyal tesislerinin İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. (İSKEN) sermayesine katılması istenmiş, mahkeme ise bunu iptal etmişti.

İSKENDERUN 5.01.2022 17:05:20 0
Mahkeme kararına rağmen ´ihale´

Akın Bodur/İskenderun

İskenderun Belediye Meclisinde oy çokluğuyla kabul edilen ve Hatay 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen meclis kararı ile kentteki sosyal tesislerin ihale yoluyla yeniden özelleştirilmeye çalışıldığı öne sürüldü. Meclis kararı ile belediyenin sosyal tesislerinin İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti. (İSKEN) sermayesine katılması istenmiş, mahkeme ise bunu iptal etmişti.
Sahilde ´doldurma ve kurutma yoluyla´ elde edilen 1.977,24 metrekare açık alanı, 802.86 metrekare de kapalı alanı bulunan 2 nolu çay bahçesini (eski Down Cafe) İskenderun Belediyesi tarafından, 17 Aralık 2021 tarihinde 10 yıl süreyle ve yıllık kirası 377.400 lira karşılığında ´açık teklif usulü´ ile ihaleye çıkardı. 22 maddelik ihale şartnamesinin 11. maddesinde '... söz konusu kiralama ihalesine gireceklerin en az 20 yıl ticari faaliyette bulunması ve ticari sicil kaydının olması, 16.000.000 TL örenmiş sermayeye sahip olan bir işletme olması, bünyesinde en az 250 adet sigortalı işçinin olması ve bunları kanıtlayıcı dökümanların ibrazı gerekmektedir' ifadesine yer verildi. 12. maddede ise şunlar yer aldı: 'İdare, taşınması ihale yolu ile alan yüklenicinin idarenin onayı ile alt kiracıya verilmesine izin verilebilir. Taşınmazın alt yükleniciye verilmesi halinde ödemelerde hem kiracı hem de alt kiracı sorumlu olup, şartnamedeki maddeler geçerli olacaktır'

'İhale şartnamesi, adrese teslim gibi...'

´Adrese teslim ihale´nin, ihale şartnamesindeki sermaye yapısı, çalışan sayısı ve kuruluş süresi olarak ihalenin İSKEN´e hazırlandığı yönünde duyum aldığını belirten İskenderun Belediye Meclisi CHP´li üyesi Ali Mutlu, grup başkanvekilliği döneminde meclis kararını CHP adına kendisinin taşıdığını anımsattı. Mutlu, 'Adrese teslim ihale şartnamesi hazırlanmış. Şartnameye bakınca bunu görüyoruz. İSKEN, 20 yıllık firma, çalışan sayısı da şartnamede geçen gibi. Şirketin sermayesi de 20 milyon lira gibi. Şirket yönetiminde belediyenin 6 başkan yardımcısından 4´ü de bulunuyor. Başkan yardımcısı bu yöneticiler, ´huzur hakkı´ kapsamında ´ikinci maaş´ alıyor' değerlendirmesini yaptı. İSKEN´in ihaleyi alıyor görünse da tesisi kendisinin çalıştırmayacağını ifade eden belediye meclis üyesi Mutlu, 'İSKEN´in tesisi kendisinin çalıştırmayacağı ve başka bir kuruluşa vereceği çok açık. Yapılan ihaleyi ve kimin aldığını birkaç kez ilgililere sordum ama net yanıt alamadım. Meclis kararına karşı Hatay 2. İdare Mahkemesinin kararı olduğunu ve yapılan ihalenin suç olduğunu söyledim ama ´gidin dava açın´ yaklaşımında' bulunuyorlar. O davayı da açarız, bundan şüpheleri olmasın. Çünkü, mahkeme, meclis kararını ve belediye başkanına verilen yetkiyi iptal etti. Ama belediye başkanı hala yetkisi varmış gibi ve meclis kararıyla işlem yapıyor. Bu durum da sanırım mahkeme kararını, hukuk sürecini uzatmak için istinat mahkemesine taşımış olmalarından kaynaklanıyor. Ama istinat mahkemesinin kararını beklemeden işlem yapıyorlar' açıklamasını yaptı. Belediye meclis başkanlığına 01 Kasım 2021 tarihli oturumunda verdiği yazılı önergesinde 3 soru yönelttiğini anımsatan İskenderun Belediye Meclisi CHP´li üyesi Mutlu, 'Bu sorularda, belediyeye bağlı kaç şirket bulunmaktadır. Belediyeye bağlı şirket ve şirketlerde görevli belediye başkan yardımcıları var mıdır? Bu şirketlerden belediye meclisinin belirlediği maaş dışında huzur hakkı oda altında 2. veya 3. maaş alan belediye başkan yardımcısı var mıdır? Var ise ne kadar maaş almaktadır, diye sordum. Verilen yanıtta ise belediyenin tek şirketinin İSKEN olduğu ve yöneticilerinin huzur hakkı aldığı, buna yasal bir engelin bulunmadığı belirtildi, ancak rakam açıklaması yapılmadı' değerlendirmesinde bulundu.

Mahkeme meclis kararını iptal etmişti

Meclis kararının iptali davasındı görüşen Hatay 2. İdare Mahkemesi, yüzde 100 hissesi belediyeye ait olan İSKENT İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.´nin sermaye yapısının güçlendirilebilmesi için belediye bünyesindeki sosyal tesisler, spor kompleksleri, otoparklar vb. gibi tüm gayrimenkullerimizin sosyal belediyecilik anlayışı ile etkin işletilebilmesi amacıyla şirketin ana sermeyesine ayni sermaye kapsamında eklenebilmesine ilişkin İskenderun Belediye Meclisinin 02 Aralık 2019 tarih ve 81 nolu kararına ilişkin yapılan başvuruyu görüşmüş ve Belediyeler Kanununun 17., 18., 34. ve 38. maddelerinin görev ve yetkileri tanımladığını anımsatmıştı. Mahkeme, oy birliği ile aldığı kararında, '... Belediye meclisi uhdesinde bulunan ilgili belediyeye ait tüm taşınmazların İskenderun Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.´nin (İSKEN) sermaye yapısının güçlendirilmesi ve bu konudaki işlemlerin yürütme yetkisinin, sınırları belirsiz, genel ve muğlak ifade ile belediye başkanına devredilmesine ilişkin belediye meclisinin 02.12.2019 tarih ve 81 sayılı kararı ile bu karara yapılan itirazın reddine ilişkin 03.01.2020 tarihli kararda hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır...' ifadesine yer vermişti.


Anahtar Kelimeler: Mahkeme kararına rağmen ihale

"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49