LGBTİ´li hasta tutukluların sağlık sorunu

İskenderun Cezaevinde tutuklu bulunan buerger hastası Ş.Y.´nin, İHD İskenderun Şubesine yaptığı başvuruda yanlış tedavi gördüğünü ve bu nedenle ayağını kaybetme tehlikesinin olduğunu anlatması, önergeyle parlamentoya taşındı.

GÜNCEL 25.01.2022 15:45:31 0
LGBTİ´li hasta tutukluların sağlık sorunu

İskenderun/SES

 İskenderun Cezaevindeki tutukluların tedavi konusunda sürekli mağduriyet yaşadığını belirten Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, tutukluların sağlık sorununu önergeyle Meclis´e taşıtı. Milletvekili Oruç, önergesinde, '1 Kasım 2021´de TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ile birlikte tarafımca yapılan hapishane ziyaretinde hasta mahpusların sorunlarının çözülmesi için hapishaneden çeşitli taleplerde bulunmamıza rağmen, maalesef sağlık hakkına erişim noktasında halen sorunlar yaşanmaktadır. Hasta mahpusların gereken tedavilerinin olması acilen sağlanmalıdır. Ş.Y. cezaevinde kendisini ziyaret eden avukat M.S.´ye; ayağına iyi gelen ilacın verilmediğini, muadil ilacın ise kötü geldiğini ve gittikçe kötüleşen ayağının kangren olmasından korktuğunu ifade etmiştir. Ayrıca İskenderun Cezaevinde kendisi ile birlikte bulunan 11 LGBTİ+ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) mahpusun gardiyanlar tarafından hakaret ve psikolojik baskıya maruz bırakıldığını aktarmıştır' ifadesine yer verdi.
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Ş.Y.´ye kendi ilacı yerine muadilinin verildiği ve bu ilacın ayağını kötüleştirdiği doğru mudur? Ayağının durumu nedir? Sürekli doktor kontrolü altında ve hastaneye sürekli gidişi sağlanmakta mıdır? Hapishanedeki LGBTİ+ mahpuslara yönelik gardiyanların hakaret ve psikolojik baskı uyguladıkları iddiası doğru mudur? İddiayı araştırmak üzere soruşturma açacak mısınız? LGBTİ+´lara yönelik hapishanelerde uygulanan hak ihlallerini önlemek üzere Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır? Ayrımcılık yasağına aykırı tutum ve davranışta bulunan personeller hakkında denetim mekanizmanız var mı? Hapishanede sürekli dile getirilen hasta mahpuslara gerekli tedavinin yapılmaması iddialarını araştırmak üzere idari soruşturma var mıdır? Hapishanelerdeki bu koşullar hangi sıklıkla denetlenmektedir? Hasta mahpuslara teşhis konulamadığı için gerekli tedaviyi göremiyor olmalarına ilişkin tarafınızca adım atılacak mıdır? Anayasal bir hak olan ve tedavilerinin hapishanedeki bu koşullarda mümkün olunmadığı durumda, dışarıda tedavi görmeyi öngören yasa uygulanmamaktadır. Bu konuda gerekli önlemleri almak için Bakanlığınızca çalışmalar yapılacak mıdır?'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23