Koronavirüs, yeniden yayılıyor

Yayladağı Belediyesinde başkanlığı da değiştirdi

GÜNCEL 9.02.2021 17:20:10 0
Koronavirüs, yeniden yayılıyor

Akın Bodur/İskenderun

Koronavirüs salgını ve salgına yönelik önlemler devam ederken, virüsün yol açtığı hastalık da can almaya devam ediyor. Zaman zaman duruluyor gibi görünen koronavirüsün yayılmasının son zamanda arttığı belirtiliyor. İskenderun´da AKP İskenderun ilçe başkanı Abdülkerim Güven´in, koronavirüs testi pozitif çıktı. Payas´ta da 8 ev salgın nedeniyle karantinaya alındı. İskenderun´da son günlerde havaların güneşli olması üzerine, 21-22 Ocak´ta AFAD gezici tırının Atatürk Anıtı Alanında yaptığı etkinlik sonrası halka yeniden açılan sahil ve Atatürk parkı da yurttaşlarca kullanılmaya başlandı. Birçok yurttaş güneşli havada sahilde gezinti yaparken, bazıları da yemeklerini açık alanda yemeyi seçti.
AKP İskenderun İlçe Başkanı Abdülkerim Güven de koronavirüse yakalandı. Koronavirüs testinin pozitif çıktığınıu, ama genel sağlık durumunun iyi olup, tedavisinin evinde sürdüğünü belirten Güven, önceki gün akşam sosyal iletişim sitesinden yaptığı açıklamada, 'Bugün yaptırmış olduğum Covid-19 testim pozitif çıkmıştır. Çok şükür ki genel sağlık durumum iyi olup, tedavi sürecim evde sürmektedir. Yoğun bir şekilde arayan soran tüm dostlarıma teşekkür ederim. Tahlil ve tedavim nedeniyle aramaların bir çoğuna dönemedim lütfen haklarınızı helal ediniz. Herkese çok çok teşekkür ederim. Bu vesile ile hayır dualarınızı bekler, tüm hastalarımıza Rabbimden acil şifalar dilerim. Sağlıcakla Kalınız...' ifades ine yer verdi.

Payas´ta 4 mahallede 8 ev karantinada
Payas´da koronavirüs nedeniyle 4 mahalledeki 8 evin karantinaya alındığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Sincan Mahallesinde 2 ev, Kürtül Mahallesinde 1 ev, Çağlalik Mahallesinde 2 ev ve Karacami Mahallesinde 4 ev, ilçe hıfzıssıhha kurulu kararıyla karantinaya alındı

Sayın´ın yerine Yalçın getirildi
Koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın´dan boşalan koltuğa, aynı partiden Mehmet Yalçın (39) seçildi. Çarşamba günü toplanan Yayladağı Belediye Meclisi, meclisin AKP´li üyesi Mehmet Yalçın başkan adayı olarak gösterildi ve seçildi. Bu sonuçla Yayladağı´nin yeni belediye başkanı, Mehmet Yalçın oldu. Oylamada, Cumhur İttifakı´nın adayı AK Parti´li Mehmet Yalçın, 15 meclis üyenin tamamının oyunu aldı ve Yayladağı Belediye Başkanı oldu. Evli ve 2 çocuk babası olan Yayladağı Belediye Başkanı Yalçın, 2019 yerel seçimlerinin belediye meclisine AK Parti listesinden aday gösterilmiş ve kazanınca, meclis üyesi olmuştu.
Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın´ı kutlayanlar arasında Hatay Milletvekilleri Hüseyin Şanverdi, Abdulkadir Özel, Hacı Bayram Türkoğlu, AK Parti Şanlurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu, MHP Hatay İl Başkanı Murat Adal da bulundu. AKP İskenderun İlçe Başkanı Abdülkerim Güven de, 'Covid-19 virüsü nedeniyle vefat eden Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın´ın yerine 15 meclis üyemizin oyunu alarak Belediye Başkanı seçilen Mehmet Yalçın´a Rabbimden muvaffakiyetler diler, Yayladağı ilçemize hayırlı olmasını niyaz ederim' açıklamasını yaptı. Hatay Valisi Rahmi Doğan, geçtiğimiz günlerde vefat eden Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın´ın yerine Yayladağı Belediye Meclisi tarafından Belediye Başkanı olarak seçilen Mehmet Yalçın´ı kabul etti. Vali Doğan, Yalçın´a yeni görevinin, Yayladağı ve il adına hayırlı olmasını temenni ederek, görevinde başarı diledi. Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Yalçın da iyi dilekleri ve kabullerinden dolayı vali Doğan´a teşekkür etti.

Muhtarlara koronayla mücadelede başarı belgesi
Kaymakam Yönden, mahalli çalışmalarda üstün gayret gösteren muhtarlarna başarı belgesi de verdi. Koronavirüs salgını ile mücadele sürecinde mahalle sakinlerine fedakârca hizmet eden muhtarlara yönelik Kaymakamlığımızca düzenlenen törende, muhtarlara başarı belgelerni kaymakam Yönden, Hatay Milletvekili Özel, İskenderun Belediye Başkanı Tosyalı ve HBB Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cantürk verdi.

Hıfzıssıhha kurulundan okul kararı
Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu, olağanüstü yaptığı toplantıda, okullara gidecek çocuk ve gençler ile 65 yaş üstüne yönelik uygulanan sokağa çıkma yasağı ile bu kesime yönelik uygulanan toplu taşıma kısıtlamasının kaldırılmasına karar verdi. Evlere servis hizmeti veren lokantaların çalışma saatleri 10.00-24.00 arasında genişletilirken, sokağa çıkma kısıtlaması olduğu günlerde çicekçilerin de iş yerlerini açmasına izin verilmesi kararlaştırıldı.
Hatay Valisi Rahmi Doğan başkanlığında olağanüstü toplanan Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulunun 03 Şubat 2021 gün ve 2021/3 sayılı kararında şunlara yer verildi: 'Milli Eğitim Bakanlığınca örgün eğitim yapması uygun görülen eğitim kurumlarının öğrenci/öğretmen/çalışanlarının durumlarını eğitim kurumlarınca verilecek kurum adresi ile çalışma/ders programını ihtiva eden belge ile belgelendirmeleri şartıyla, güzergah ve ilgili saatlerle sınırlı olacak şekilde 2020/ 106 nolu İl Hıfzıssıhha Kurul kararımız ile getirilen sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulmasına; Bu madde kapsamında kalan eğitim kurumlarının öğrenci/öğretmen/çalışanlarından 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı kalanların 2020/ 107 nolu İl Hıfzıssıhha Kurul kararımız ile getirilen şehir içi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanma kısıtlamasından muaf tutulmasına karar verildi.'

Çiçekçilere Sevgililer Günü genelgesi
İçişleri Bakanlığı tarafından 14 Şubat Sevgililer Günü kapsamında valililiklere gönderdiği genelge ile kapsayan 12-13-14 Şubat tarihlerindeki kısıtlama, çiçekçiler açısından genişletildi. Genelgeye göre çiçek satışı yapan iş yerleri, 12 Şubat 20.00-00.00 arasında evlere servis, 13-14 Şubat 10.00-17.00 arasında iş yerine ve evlere servis, 17.00-00.00 arasında ise sadece evlere servis şeklinde hizmet verebilecek. Genelge üzerine toplanan Hatay İl Hıfzıssıhha Kurulu ise '14 Şubat nedeniyle talepte yaşanacak yoğunluk da göz önünde bulundurularak çiçek satışı yapan iş yerlerinin sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı, 12 Şubat Cuma günü 20.00­-24.00 saatleri arasında evlere servis, 13-14 Şubat Cumartesi-Pazar günlerinde 10.00-17.00 saatleri arasında müşterilere iş yerinde ve 10.00-24.00 saatleri arasında evlere servis şeklinde hizmet sunmalarına, kaymakamlıklar tarafından uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyete neden olunmaması, alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195.i maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda; Oy birliği ile karar verildi' ifadesinin bulunduğu kararı aldı.

Filyasyon kurulu toplantısı
İskenderun Kaymakamı İskender Yönden´in başkanlığında, ilgili kurum müdürlerinin katılımıyla videokonferans üzerinden Filyasyon Çalışmaları Takip Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda, koronavirüs salgını ile mücadele tedbirlerine yönelik genel bir değerlendirmenin yanı sıra ilçedeki hastanelerin durumu, aşı uygulaması ve tedavi/izolasyon süreci devam edenlere ilişkin takip ve tarama faaliyetlerinin değerlendirildiği belirtildi.
Türk Eğitim Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı Ömer Solgun ise, Hatay´daki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin, Covid-19 salgın sürecinde ürettikleri solunum cihazı, atış ölçer, maske ve dezenfektan ile mesleki ve teknik eğitimin, akademik eğitim kadar önemli olduğunu kanıtladığını, atölyelerin fabrikaya dönüştürüldüğünü belirtti. Solgun, 'MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, emeği geçen tüm arkadaşları teşekkür belgesi ile taltif etmiş, İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderdikleri 19.10.2020 tarih ve 20880154-903.08. 02-E. 15109660 sayılı yazıda da başarı belgesi ile ödüllendirilmelerini istemiştir. Ancak, başarılı çalışmalar yürüten bu arkadaşlara, MEB´in yazısına rağmen ödül verilmemesi hem üzüntü verici, hem de düşündürücüdür. Verilecek ödül, emeğe ve alın terinedir. Siz de bu davranışınızla takdir edileceksiniz. Ödül alan da kendinde cesaret bulacaktır. Bu ödül, şimdiye kadar verilmişlerin en hak edileni olacaktır. Bu yazıya istinaden hiçbir eğitim çalışanı arkadaşa ödül verilmemiştir' açıklamasını yaptı ve ilçelerde mülki amirlerin konuyla ilgili çalışma yapmasını beklediklerini ifade etti.

Belediyeden çorba ve çay
Antakya Belediyesi, hazırladığı çorba ve çayı, koronavirüsle mücadele kapsamında hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında görev başında olan polis ve askerlere kontrol noktalarındaki görevlilere ulaştırdı. Belediyeden yapılan açıklamaya göre, belediye başkanı İzzettin Yılmaz, 'Polis ve askerlerin kontrol noktalarına ekipler aracılığı ile çorba ve çay ikramında bulunduk. Soğuk havada sıcak bir buluşma oldu' değerlendirmesini yaptı.
Öte yandan Dr. Riyat Kırmızıoğlu, sosyal iletişim sitesinden yaptığı değerlendirmede '2020 bitti. Gelin istatistiklere bakalım. 2019 yılında toplam ölüm neydi 2020 yılında ne oldu? Son on yılın ölüm oranlarını karşılaştıralım bakalım. İşte o zaman salgının ölümler üzerindeki etkisini anlayabiliriz. Sonuçta ülkede ortalamaların üzerinde ölüm olmasının görünürdeki en önemli nedeni salgın ve etkileridir. Ölüm nedeni olarak covid yazsın ya da yazmasın ölümlerin artmasının sebebi her şekilde viral salgının etkileridir. Hergün açıklanan rakamlara değil istatistiklere bakalım. Son birkaç ay içinde ilimizdeki ölüm sayılarına bakıp ülkeye yansıtırsak sayılar korkutucu boyutlara ulaşıyor. Viral salgının bir an önce kontrol altına alınmasının önlemlere uyarak sağlanacağını unutmamalıyız. 2021 yılı da zorlu geçecek, salgının etkileri sürecek, unutmamalıyız ki hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı için sorumluluklarımız var. Hep birlikte başarabiliriz. Sağlık ve bunun etkisiyle oluşan ekonomik sıkıntı gündemimizi unutup yapay tartışmalara çekmeye çalışanlara inat tüm dikkatimizi bu iki konuya yoğunlaştırmalıyız' düşüncesini paylaştı.

Okullarda kademeli eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ise, 15 Şubat´tan itibaren kademeli başlatılacak yüz yüze eğitime ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Cumhuriyet gazetesinde yer alan nabere göre, Bilim ve Sanat Merkezleri de 1 Mart itibarıyla ortaokul 8. sınıflarla birlikte yüz yüze eğitime geçecek. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda, ilkokul ve ortaokullardaki yüz yüze eğitimle ilgili bilgilere yer verildi. Buna göre, 15 Şubat itibarıyla, birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan okulların tamamı, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde il/ilçe hıfzıssıhha kurullarının il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri iş birliği içinde alacağı kararlar doğrultusunda tüm ilkokul ve ortaokullar ile tüm bağımsız anaokulu ve özel eğitim anaokullarında haftada 5 gün yüz yüze eğitime geçilecek. 1 Mart´tan itibaren de tüm resmi ve özel ilkokullarda ve bu ilkokulların bünyesindeki ana sınıfları ile özel eğitim sınıflarında, haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapılacak, tüm resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8. sınıflarında da yüz yüze eğitime başlanacak. 8. sınıflarda yüz yüze eğitim yapılacak günler ile eğitime başlama ve bitiş saatleri okul yönetimleri tarafından öğretmenlerle birlikte belirlenecek. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflarda tüm dersler uzaktan eğitim yoluyla işlenmeye devam edilecek. Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğüne bağlı ilkokul ve ortaokul kademesinde eğitim veren özel eğitim okulları ve özel eğitim ana sınıfları ile diğer okullar bünyesindeki özel eğitim sınıflarında da 1 Mart itibarıyla haftada 5 gün yüz yüze eğitim yapılmaya başlanacak. Yüz yüze eğitim için çocuğunu okula göndermek istemeyen veliler, okul müdürlüklerine yazılı başvuru yapabilecek. Yüz yüze eğitime gelmeyen öğrenciler devamsız sayılmayacak. Ancak, öğrenciler müfredatın tamamından sorumlu olacak. Yüz yüze eğitim saatleri dışındaki diğer saatlerde uzaktan eğitim yoluyla dersler işlenmeye devam edilecek. Bu durumdaki öğrenciler, EBA TV, EBA canlı ders ve harici canlı ders canlı ders uygulamaları gibi yollarla uzaktan eğitim almayı sürdürecek. İlkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarındaki yüz yüze ve uzaktan eğitimlerde bir ders 30 dakika, teneffüsler ise 10´ar dakika olacak.
Bu arada Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan ise ´kısıtlamaları gevşetmeye başlamak için erken olduğunu belirtti ve 'Bu mutasyonlu virüsün ülkede ne kadar hızla yayılıp yayılmayacağını bilmiyoruz. O nedenle alarm durumunda olmaya devam etmek durumundayız. Tedbirlere devam edeceğiz. Kısıtlamalar devam edecek' değerlendirmesini yaptı. Üniversitelerin açılmasının da şu an için gündemde olmadığını belirten Turan, 'Üniversiteler zaten kendi yapıları gereği online eğitimi bir miktar hibrit şeklinde kullanabildiler. Online eğitimlerine devam ettiklerini biliyoruz. O noktada da üniversiteler için şu an net bir karar yok. Süreç aynı şekilde devam edecek. Uzaktan eğitim devam edecek' diye konuştu.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00